Neekspertai.lt

Kauno „Žalgirio“ sezono apžvalga: prasta komplektacija tarpsezoniu ir ryškus lyderis Evansas

Vainius Skilandis

2024 m. gegužės 25 d. 12:05

Kauno „Žalgirio“ ekipai baigus pasirodymą 2023-24 metų Eurolygos sezone, metas įvertinti žaidėjų ir trenerių pasirodymą bei vadovybės sprendimus.

Prastas tarpsezonis



Po praėjusio sezono „Žalgiriui“ pavyko išsaugoti daugelį lyderių, o patekimas į atkrintamąsias leido svajoti apie aukštą rezultatą ir šiemet. Dviejomis pergalėmis sezoną pradėję kauniečiai vėliau krito į duobę, greitai pasimatė ir tarpsezoniu padarytos komplektacijos klaidos. Nazas Mitrou–Longas turėjo būti vienu pagrindinių žaidėjų perimetre, tačiau savo potencialo neišpildė ir buvo didelis nusivylimas. Kitas „Žalgirio“ naujokas Brady Manekas nuo sezono pradžios demonstravo gerą tritaškių pataikymą (40,7% pataikymas visame sezone), tačiau gynyboje dažnai nusileisdavo savo varžovams fiziškumu. Viena didžiausių šio sezono klaidų buvo Igno Brazdeikio pardavimas „Olympiacos“ klubui. Praėjusį sezoną gerą žaidimą demonstravęs 25–erių lietuvis šiemet turėjo žengti dar vieną žingsnį į priekį ir tapti vienu lyderių komandoje. Visgi, sulaukęs pasiūlymo iš Graikijos klubo, Brazdeikis nusprendė išvykti, o „Žalgiris“ gavo 500 tūkst. eurų išpirką. Iš pradžių toks sprendimas atrodė logiškas ir naudingas abiejoms pusėms, vis dėl to tiek Brazdeikio žaidimas Graikijoje nuvylė, tiek Kauno komanda nerado jam tinkamos pamainos.



 Nuvylę naujokai sezono metu



Išvykus Nazui Mitrou–Longui ir Ignui Brazdeikiui, „Žalgirio“ vadovybė ilgai ieškojo papildymo į šias pozicijas, tačiau atvykę naujokai didelio įspūdžio nepaliko ir klubo fanai liko nusivylę „Žalgirio“ sprendimais. Austinas Hollinsas sužaidė vos aštuonerias rungtynes, vidutiniškai aikštelėje praleido po 12 minučių bei metė vos po 4 taškus. Komandos snaiperiu turėjęs būti Hollinsas atvyko po sunkios traumos ir fanų bei trenerių lūkesčių neišpildė, todėl po bandomojo laikotarpio paliko komandą. Iš NBA lygos atvykęs kitas „Žalgirio“ naujokas Edmondas Sumneris turėjo tapti svarbia Kauno komandos dalimi, tačiau adaptuotis Europos krepšinyje sekėsi sunkiai ir tiek prie Kazio Maksvyčio, tiek komandai vadovaujant Andrea Trinchieri didelės rolės ekipoje neturėjo. Per 13 minučių Eurolygoje jis rinko po 7 taškus ir 4 naudingubo balus, o geriausią pasirodymą surengė 32–ojo turo rungtynėse su Milano „Emporio Armani“, kai vos per 15 minučių pelnė 17 taškų ir surinko 28 naudingumo balus. Panašu, jog kitą sezoną Sumnerio „Žalgiryje“ nematysime.


Ryškus lyderis Keenanas Evansas



2022–23 sezono viduryje Achilo sausgyslę nusitraukęs Evansas nusprendė likti Kaune dar sezonui ir šis sprendimas tiek jam, tiek komandai išėjo į naudą. Šiemet 27–erių metų amerikietis ne tik įspūdingai rinko taškus, bet ir kūrė progas komandos draugams. „Žalgirio“ įžaidėjas lemiamais momentais užtikrintai imdavosi iniciatyvos, kartais pataikydamas ir sunkiai suvokiamu tritaškius. Taip jis ne kartą sezone padėjo iškovoti komandai svarbias pergales, leidusias pakovoti dėl įkrintamųjų. Vargu, ar galima tikėtis Evanso likimo dar sezonui „Žalgiryje“, juolab, kad jau yra daug pranešimų apie kitų Eurolygos grandų susidomėjimą.


Trenerių rokiruotė



Prasta pirmoji sezono pusė ir vos 5 pergalės per 17 rungtynių privedė prie Kazio Maksvyčio atleidimo ir Andrea Trinchieri atvykimo į Kauno „Žalgirį“. Iš pradžių visus gandus neigęs ir visišką pasitikėjimą lietuviui rodęs Paulius Jankūnas visgi buvo priverstas pakeisti savo poziciją ir dar po kelių nesėkmingų „Žalgirio“ pasirodymų komandai vadovauti atvyko Andrea Trinchieri. Šis sprendimas davė teigiamą impulsą komandai, 9 pergalės antrajame Eurolygos rate grąžino įkrintamųjų viltis į Kauną. Įdomu bus sekti komplektaciją tarpsezoniu, žiniasklaidoje jau skelbiama apie Sylvaino Francisco ir Deivido Sirvydžio papildymus. Viena pagrindinių užduočių bus surasti, kuo pakeisti du išykstančius „Žalgirio“ lyderius Evansą ir Šmitą, nuo to ir priklausys Kauno komandos pasirodymas kitame sezone.



Išvada



Po gero 2022–23 sezono daugelis komandos fanų turėjo didelius lūkesčius ir šiems metams. Tačiau šį sezoną „Žalgirio“ žaidimas labai bangavo, o nesėkminga komplektacija vasarą bei prasti sprendimai privedė ir prie Kazio Maksvyčio atleidimo. Naujo vyriausiojo trenerio atvykimas grąžino komandą į kovą dėl aukštesnių pozicijų, tačiau skaudūs pralaimėjimai prieš „Maccabi“ ir „Bayern“ antrajame Eurolygos rate užkirto kelią žengti toliau. Vasarą galima tikėtis ir skambesnių žaidėjų atvykimo, žinant, kad nebelieka nei Rolando Šmito, nei Keenano Evanso, tačiau reikia nepamiršti, kad „Žalgirio“ biudžetas yra vienas mažiausių stipriausiame Europos turnyre.