Neekspertai.lt

Stambulo „Anadolu Efes“ tarpsezonis: NBA naujokai, Madrido centras bei latvių terminatorius.

Antanas Kuptsas

2024 m. rugsėjo 14 d. 20:54

Praėjęs sezonas Stambulo „Anadolu Efes“ ekipai nesusiklostė taip, kaip jie norėjo. Komanda buvo surinkta iš žvaigždžių tokių kaip Willas Clyburnas, Shane‘as Larkinas bei Darius Thompsonas, tačiau komandoje trūko vienybės bei komandinio darbo. Turėdami aukštus lūkesčius sezono pradžioje, Efes rezultatai nuvylė ne tik komandos gerbėjus, bet ir vadovybę – sezono pabaigoje su vyriausiu treneriu Erdemu Canu buvo atsisveikinta.


Šią vasarą, užtat, komanda pasirašė daugiau įvairiapusiškų žaidėjų, pasižyminčių kiek daugiau nei tik sugebėjimu pelnyti taškus. Nauji pasirašymai: Jordanas Nwora, Stanley Johnsonas, Rolands Šmits, Vincentas Poirier. Tuo tarpu su komanda atsisveikino: Willas Clyburnas, Tiboras Pleissas, Mike‘as Daumas, Ertenas Gazi, Tyrique‘as Jonesas.


Jordanas Nwora


Pozicija: SF

Ūgis: 203 cm

Amžius: 26 metai


Pastaruosius 4 metus praleidęs NBA Jordanas Nwora šį sezoną keliasi į Europą, kur su „Anadolu Efes“ marškinėliais sieks Eurolygos titulo. NBA jis buvo įsitvirtinęs kaip rolinis žaidėjas, gebantis efektyviai prasiveržti į baudos aišktelę bei pataikyti iš toli. Taip pat Nwora pasižymi atletiškumu ir aukščiu, leidžiančiu jam sėkmingai gintis prieš įvairių pozicijų žaidėjus ir atkovoti kamuolius. 2021 metais olimpinėse žaidynėse už Nigerijos rinktinę Nwora rinko vidutiniškai po 21 taško, 4,7 atk. kamuolio, 1,7 nuvogto kamuolio per rungtynes. Nwora ateinantį sezoną turėtų palengvinti komandos greitas atakas, pritraukti gynėjus bei prasiveržimais prajudinti puolimą. 





Stanley Johnsonas


Pozicija: SF

Ūgis: 201 cm

Amžius: 28 metai


Stanley Johnsonas yra dar vienas Efes pirkinys iš pajėgiausios pasaulio lygos. 2015 metais Johnsonas buvo pašauktas į Detroito „Pistons“ ekipą 8 šaukimu, tačiau NBA nesugebėjo atsiskleisti. Tačiau pastarasis sezonas G lygoje parodė, kad jis vis dar turi daug potencialo. Amerikietis Domanto Sabonio dukterinėje komandoje „Stockton Kings“ rinko vidutiniškai po 14,2 taško, 5,3 atk. kamuolio bei 2,7 rez. perdavimo per rungtynes. Johnsonas yra stiprus, atletiškas, greitas, pasižymi fizišku krepšiniu, įspūdingais dėjimais bei solidžia gynyba ir kova dėl kamuolio. Taip pat žaidėjui netrūksta metimo, praėjusį sezoną pataikymo procentai iš toli siekė 41,1%. Verta paminėti, jog Johnsonas neturi daug patirties su FIBA taisyklėmis, todėl gali kilti nepatogumų prisitaikant prie Eurolygos žaidimo, kuris yra lėtesnis nei NBA, jame yra daugiau derinių bei skiriasi kelios taisyklės.





Rolandas Šmitas


Pozicija: PF

Ūgis: 208 cm

Amžius: 29 metai


Visiems žalgirio fanams puikiai pažįstamas Rolandas Šmitas šį sezoną perkelia savo talentus į Stambulo „Anadolu Efes“. Šmitas po nuviliančio 2021/22 sezono Barselonoje, kuriame rinko vidutiniškai po 4,2 taško ir 3 atk. kamuolius, persikėlė arčiau savo tėvynės Latvijos, į Kauno „Žalgirį“. Sekančius 2 metus Šmito vertė Eurolygoje tik kilo, turėti aukštaūgį, pasižymintį solidžia gynyba bei galintį praplėsti aikštelę su metimais iš toli bei žaidimu nugara, yra didžiulė prabanga Eurolygos komandoms. Žalgiryje Šmitas savo talentus išnaudojo maksimaliai, kiekvienas rungtynes kovojo, stengėsi bei siekė pergalės. Neabejoju, jog Žalgiryje išmokti įgūdžiai bei pamokos padės Šmitui jo naujame karjeros etape Stambule. Kartu su naujuoju pasirašymu Vincentu Poirier, Šmitas sudarys vieną iš galingiausių priekinių linijų Europoje.


Vincentas Poirier


Pozicija: C

Ūgis: 213 cm

Amžius: 30 metų


Vincentas Poirier – aukštas, atletiškas ir nepaprastai techniškas centras, kuris pastaruosius trejus metus gyveno Walterio Tavareso šešėlyje Madrido „Real“ komandoje. Nepaisant to, jis įsitvirtino kaip vienas geriausių nuo suolo kylančių centrų Eurolygoje. Poirier puikiai valdo įvairius užbaigimo būdus baudos aikštelėje – nuo taiklių kablių iki galingų dėjimų per varžovus. Jo aukštas atletiškumo lygis leidžia jam išsiskirti blokuotais metimais ir įspūdingais „Alley-oop“ epizodais, kurie suteikia komandai papildomą energijos impulsą.

Nors vidurio puolėjai dažnai priklauso nuo komandos įžaidėjo bei erdvės baudos aikštelėje, Poirier puikiai prisitaikė prie Madrido „Real“ sistemos. Jo tandemas su Sergio Rodriguez dažnai sukurdavo žiūrovų dėmesio vertus epizodus, o žaidėjai kaip Dzanan Musa, Mario Hezonja ar Rudy Fernandez suteikė jam reikalingą erdvę veikti baudos aikštelėje. Šį sezoną, Poirier persikelia į Stambulo „Anadolu Efes“, kur žaidimo stilius gali skirtis. Praėjusį sezoną Efeso žaidimas nebuvo stipriai orientuotas į tritaškius, o pagrindiniui įžaidėjui Dariusui Thompsonui trūko pasitikėjimo metant nuo tritaškio linijos. Kaip Poirier prisitaikys prie šios naujos aplinkos – klausimas, kuris kels intrigą viso sezono metu.



Stambulo „Anadolu Efes“ šį sezoną pasipildė žaidėjais, kurie ne tik turi NBA ar Eurolygos patirties, bet ir gali iš esmės pakeisti komandos žaidimo stilių. Praėjusiais metais komandai trūko balanso ir kolektyvinio darbo, tačiau šių metų pasirašymai gali būti lemiamas faktorius siekiant grįžti į Eurolygos elitą. Jordanas Nwora ir Stanley Johnsonas įneš daugiau gynybos universalumo ir atletiškumo, o Vincentas Poirier ir Rolandas Šmits sustiprins „Efes“ priekines linijas.


Vis dėlto, didžiausias iššūkis naujajam treneriui bus ne tik išnaudoti šių žaidėjų individualius sugebėjimus, bet ir užtikrinti, kad komandos žaidimas būtų darnus. Ar pavyks suderinti skirtingų stilių ir patirčių žaidėjus į vieningą visumą? Ar Efes naujokai sugebės greitai prisitaikyti prie Eurolygos ritmo ir FIBA taisyklių? Atsakymai į šiuos klausimus lems, ar Shane'o Larkino vedama komanda šį sezoną gali sugrįžti į pergalių kelią ir vėl pretenduoti į Eurolygos titulą.