Neekspertai.lt

Paris Basketball apžvalga: ko galime tikėtis iš Eurolygos naujokų?

Antanas Kupstas

2024 m. rugsėjo 12 d. 15:23

Paris Basketball krepšinio klubas praeitais metais laimėjo Europos taurę ir tokiu būdu užsitarnavo vietą geriausioje senojo žemyno lygoje, Eurolygoje.


Persikėlimas į Eurolygą komandoms gali būti sudėtingas, praėjusiais metais Gran Canaria turėjo galimybę persikelti, tačiau dėl finansinių iššūkių nusprendė likti Europos taurėje. Vis dėlto komandos kaip Belgrado „Partizan“, Bologna „Virtus“ ar net Valencia „Basket“, kuri šiais metais žais Europos taurėje, adaptavosi puikiai prie Eurolygos formato bei krepšinio lygio.



Pagrindinė tendencija naujųjų Eurolygos komandų yra pirmąjį sezoną nedaryti jokių drastiškų sprendimų, nepirkti daug naujų žaidėjų ir bandyti išgyventi Eurolygos sezoną su kuo mažiau išlaidų bei, žinoma, nelikti lentelės dugne.


Kol kas iš Paris Basketball tarpsezonio darbų tokią tendenciją kaip tik ir matome. Klubas iš Paryžiaus šią vasarą daugiausiai pasirašė pigius, Eurolygos patirties turinčius krepšininkus: Maodo Lo, Kevarriusą Hayesą, Daultoną Hommesą, Yakubą Ouattarą ir vieną išimtį - Eurolygos naujoką Leo Cavaliere.


Praėjusį sezoną Paris Basketball buvo geriausia puolimo komanda Europos taurėje, tačiau, anot Basketnews žurnalisto Augusto Šuliausko, jų puolimas galėjo prilygti net kai kurioms NBA komandoms.


Analizuodamas Paris Basketball komandos sudėtį, išskirčiau svarbiausius punktus:

·       Komandos lyderis T.J. Shortsas

·       Nadiro Hifi talentas

·       Naujas vyriausias treneris Tiago Splitteris

·       Nauji pasirašymai Maodo Lo bei Kevarriusas Hayesas

·       Kokio krepšinio galima tikėtis?



Komandos lyderis T.J. Shorts


Pozicija: PG

Ūgis: 175 cm

Amžius: 26 metai


Visos komandos žaidimas bus statomas aplink T.J. Shortsą, kuris neabejotinai yra talentingiausias komandos žaidėjas. Shortsas šį sezoną turėtų tapti naująja Eurolygos žvaigžde, praeitą sezoną Shortsas komandą vedė su pritrenkiančia statistika: vidutiniškai rinko po 18 taškų, 3,4 atk. kamuolio, 7,3 rez. perdavimo, 1,9 nuvogto kamuolio per rungtynes. Šis žaidėjas išsiskiria savo įspūdingu greičiu, greitose atakose jį sunku pagauti, o dar sunkiau sustabdyti. Taip pat Shortsas pasižymi savo ryškiu varymosi įgūdžių paketu bei metimu iš vidutinio nuotolio. Vis dėlto, jam gali kilti problemų dėl žemo ūgio, tačiau greitų rankų pagalba galima ūgį kompensuoti perimtais kamuoliais, kurių Shortsas praėjusį sezoną vidutiniškai susirinkdavo netoli 2 per rungtynes. Taip pat verta paminėti, jog Shortsui gali kilti problemų dėl Eurolygos fiziškumo bei aukštesnio gynybos lygio - apeiti varžovus gali būti daug sunkiau. Vis dėlto, stipriausia Shortso žaidimo pusė yra įvaldytas „Pick&roll“ derinys - amerikietis išmano, kaip manipuliuoti sieneles, pro kurią pusę eiti, kada pasuoti, kada ne. Kartu su naujuoju pirkiniu Kevarriusu Hayesu, Paris Basketball turėtų stipriai remtis žaidimu du prieš du.





Nadiro Hifi talentas


Pozicija: SG

Ūgis: 191 cm

Amžius: 22 metai


Jei T.J. Shortsą būtų galima apibūdinti kaip komandos „Betmeną“, nenuginčijamą lyderį, tai Nadiras Hifi būtų „Robinas“, perspektyvus jaunuolis pameistrys. Hifi praėjusį Europos taurės sezoną rinko vidutiniškai po 16,6 taško, 2,4 rez. perdavimo bei 12,7 naudingumo balo per rungtynes. Hifi žaidimo stilių galima apibūdinti panašiai kaip Markuso Howardo ar Marco Bellineli, jis pasižymi smagiu bei staigiu metimu iš distancijos, geru judėjimu be kamuolio, gynybos pritraukimu prie perimetro linijos ir itin efektyviu pražangų provokavimu. Pagrindinės Hifi žaidimo silpnybės yra kamuolio varymasis (praėjusį sezoną vidutiniškai suklysdavo po 1,9 karto per rungtynes) ir kova dėl kamuolio (praėjusį sezoną per kiekvienas rungtynes atkovodavo vidutiniškai tik po 1.7 kamuolio). Jei šias spragas pavyks užpildyti, ateinančiais sezonais Nadiras Hifi galėtų tapti net Eurolygos žvaigžde.


Naujas vyriausias treneris Tiago Splitteris


Paryžiaus komandą šį sezoną pradės ne tik su naujais tikslais, bet ir su nauju vyriausiu treneriu Tiago Splitteriu. Šią vasarą Paris Basketball ekipą į Eurolygą išvedęs strategas Tuomas Lisalo pradėjo naują savo karjeros etapą persikeldamas į Memfio „Grizzlies“ asistentų štabą. Į laisvą vyriausio trenerio kėdę pretendavo ir Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis, tačiau Paryžiaus komanda nusprendė šią pareigą ateinančiam sezonui perleisti Tiago Splitteriui. Splitteris šią vasarą treniravo Brazilijos nacionalinę rinktinę, kuri laimėjo Olimpinį atrankos turnyrą bei pačioje olimpiadoje nustebino ne vieną krepšinio aistruolį išėjusi iš grupių etapo. Būdamas žaidėju Tiago Splitteris praleido 7 sezonus Eurolygoje nuo 2003 iki 2010 metų, o 2008 metais pateko net į pirmąjį Eurolygos simbolinį penketą. 2010 metais Splitteris pradėjo naują karjeros etapą, kai nusprendė persikelti į pajėgiausią pasaulio lygą NBA ir žaisti už Greggo Popovičiaus vadovaujamą San Antonio „Spurs“. 2014 metais su „Spurs“ marškinėliais Tiago Splitteris laimėjo NBA titulą. 2019 metais Splitteris pradėjo savo treniravimo karjerą Brooklino „Nets“ asistentų štabe, o pastarąjį sezoną praleido Hjustono „Rockets“ klube. Šį sezoną Tiago Splitteris grįžta į Europą, kur priims kol kas sunkiausią iššūkį savo treniravimo karjeroje. Į Paryžiaus komandą kartu turėtų atsivežti šviežią krepšinio filosofiją bei iš Greggo Popovičiaus išmoktas pamokas.


Nauji pasirašymai - Maodo Lo bei Kevarriusas Hayesas


Ateinančiam Eurolygos sezonui komanda nusprendė pasipildyti žaidėjais Maodo Lo, Kevvariusu Hayesu, Daultonu Hommesu, Yakuba Outtara bei Leo Cavaliere. Labiausiai intriguojantys atrodo būtent Maodo Lo bei Kevarriusas Hayesas.



Pasaulio čempionas Maodo Lo gali būti vienu iš labiausiai intriguojančių žaidėjų šį sezoną. Dar prieš kelis metus 2021/22 sezoną Maodo Lo Eurolygoje buvo tapęs Berlyno Albos pagrindinis vedlys rinkdamas vidutiniškai po 13,3 taško, 3,7 rez. perdavimo bei 14,9 naudingumo balo per rungtynes, tačiau sekantį sezoną dėl traumų Lo skaičiai nukrito, o pastarąjį sezoną Milano „Emporio Armani“ komandoje dėl traumų praleido 13 rungtynių bei rinko po 7,6 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Šią vasarą Maodo Lo olimpiadoje už Vokietijos rinktinę iškrito iš rikiuotės, sužaidė tik trejas rungtynes ir iš viso pelnė vos 2 taškus. Ateinantį sezoną Maodo Lo žais dėl išlikimo. Naujoje atmosferoje Lo turėtų išsikovoti minučių bei parodyti, jog vis dar gali žaisti aukščiausiame lygyje.



Tuo tarpu Kevarriusas Hayesas tik pradeda savo krepšininko karjerą, pastaruosius 2 sezonus Kevarriusas praleido Kauno „Žalgiryje“, kur turėjo keletą proveržio rungtynių, kurios parodė šio aukštaūgio potencialą. Kevarriusas pasižymi išskirtine gynyba po krepšiu, įspūdingu atletiškumu bei neblogu metimu iš vidutinio nuotolio. Tokių savybių aukštaūgis Europoje yra labai vertinamas ir, jei sugebės išlikti nuoseklus bei pastovus sezono eigoje, jo vertė turėtų rimtai išaugti. Ateinantį sezoną Kevarriusas turės didžiulią atsakomybę būdamas pagrindiniu komandos centru, tačiau tai kartu bus galimybė žaidėju augti ir tobulėti.


Kokio krepšinio galime tikėtis?


Praėjusį sezoną, kai komandą treniravo Tuomas Lisalo, Paris Basketball demonstravo itin greitą žaidimo stilių, kuris ypač pasireiškė greitose atakose. Komanda, vedama vikraus T.J. Shortso, dažnai iš karto po sėkmingos gynybos pereidavo į greitą puolimą. Krašto puolėjai bėgdavo link aikštelės kampų, taip praplėsdami erdvę vidurio puolėjams, kurie greitai užimdavo pozicijas baudos aikštelėje. Toks žaidimas puikiai veikė Europos taurėje, tačiau kyla klausimas, ar jis bus toks pat efektyvus ir Eurolygoje, kur gynyba yra griežtesnė, o komandos geriau prisitaiko prie greitų atakų.




Be to, Lisalo treniruojama komanda išsiskyrė geru „slip“ užtvarų naudojimu ir efektyviu judėjimu be kamuolio, kas dažnai blaškydavo varžovų gynybą. Vis dėlto, verta paminėti, jog naujasis treneris Tiago Splitteris gali įnešti esminių pokyčių komandos žaidime. Jo NBA ir tarptautinė patirtis gali reikšti didesnį dėmesį gynybai ar labiau struktūrizuotą puolimą. Todėl tikėtina, kad Paryžiaus komandos žaidimas ateinantį sezoną bus kitoks, ypač atsižvelgiant į aukštesnį Eurolygos lygį.


Apibendrinant, Paris Basketball laukia sudėtingas pirmasis sezonas Eurolygoje. Klubas, atėjęs iš Europos taurės, turės prisitaikyti prie aukštesnio lygio konkurencijos ir fiziškesnio krepšinio. Nors T.J. Shortsas ir Nadiras Hifi gali būti pavojingi puolime, o nauji pirkiniai, kaip Maodo Lo ir Kevarriusas Hayesas, įneš papildomos jėgos, komandos sėkmė daugiausia priklausys nuo jų gebėjimo prisitaikyti prie greitesnio ir labiau organizuoto Eurolygos žaidimo stiliaus.


Svarbiausias bus trenerio Tiago Splitterio gebėjimas sukurti komandinį žaidimą, kuris efektyviai veiktų šiame aukštame lygyje. Jei Splitteris sugebės sėkmingai integruoti savo filosofiją ir paruošti komandą naujiems iššūkiams, Paris Basketball turi galimybę ne tik išgyventi, bet ir nustebinti Eurolygoje.


Vis dėlto pirmasis sezonas gali būti daugiau mokymosi ir adaptacijos etapas, kuriame komanda stengsis ne tik išvengti lentelės dugno, bet ir padėti tvirtus pamatus ateities sėkmei.