Neekspertai.lt

Miuncheno ,,Bayern" sezono apžvalga: Milano ,,Olimpia" duetas bei pasaulio čempionas treneris.

Aidas Gaižutis

2024 m. rugsėjo 7 d. 18:52

Į įkrintamųjų Olimpą neužkopęs Miuncheno ,,Bayern” susikomplektavo naujam sezonui. Ar naujam treneriui pavyks suvaldyti naujas asmenybes? Ar eurolygos uraganas nebus per stiprus iššūkis smarkiai pasikeitusiam žaidėjų kolektyvui?


Po 2023/24 metų sezono finišo komandą paliko: Sylvain Francisco, Nelson Weidemann, Leandro Bolmaro, Dino Radoncic, Isaac Bonga, Niklas Wimberg, Serge Ibaka, Pablo Laso.

Žengiant į 2024/25 metų sezoną pasirašyti: Shabazz Napier, Yam Madar, Oscar Da Silva, Kevin Yebo, Johannes Voigtmann, Gordon Herbert.


Atrodo, jog komandą paliko daug žaidėjų, o ją papildė žymiai mažiau. Visgi reikia atkreipti dėmesį, jog dauguma palikusių žaidėjų yra roliniai. Taigi iš arčiau apžvelkime kiekvieną naują ,,Bayern” pirkinį.


Shabazz Napier



Pozicija:  PG

Ūgis:     185 cm

Amžius:   33 m.


Tikrai skambiausias sezono pirkinys. Anksčiau Shabazz Napier buvo vadinamas Milano ,,Olimpia” gelbėtoju, dabar amerikietis bandys gelbėti ,,Bayern” įkrintamųjų viltis. Šis žaidėjas praėjusiame sezone aukščiausioje senojo žemyno lygoje rinko po 12 taškų ir 3.5 rezultatyvaus perdavimo. Žaidėjas gali susikurti metima tiek sau tiek komandos draugui. Tačiau dėl traumų bei, mano nuomone, keistų buvusio trenerio sprendimų viduryje 2023/24 sezono pakeitė eurolygos klubą iš raudonųjų žvaigždžių į jau minėtą Milano klubą. Šio įžaidėjo stiprybės yra išreikštas metimas bei metimas po driblingo. Taipogi Napier gali prisitaikyti prie bet kokių puolimo schemų. Aš manau, jog naujas vyriausiasis treneris šį taškų rinkėją gali bandyti išnaudoti taip pat, arba bent panašiai, kaip Dennisą Schröderį Vokiečių nacionalinėje rinktinėje. Problemos gynyboje dėl žemo ūgio vis dar liks, tačiau greitų rankų pagalbą galima ūgį kompensuoti perimtais kamuoliais, kurių per rungtynes buvo daugiau nei vienas. Apibendrinant, ,,Bayern” pasirašo tikrai elitinį žaidėją, kuris bus pagrindinis taškų rinkėjas Bavarijos klube, o gal ir pateks ir tarp eurolygos geriausių šioje kategorijoje.



Yam Madar



Pozicija:  PG

Ūgis:         190 cm

Amžius:      23 m.


Yam Madar žaidėjas su labai aukštomis lubomis. Laimėjęs eurolygos kylančios žvaigždės apdovanojimą praėjusiame sezone buvo užgožtas Stambulo ,,Fenerbahce” talento perimetro linijoje. Gynėjas Vokietijos komandai bus vienas svarbiausių žaidėjų tiek gynyboje tiek kuriant žaidimą. Šeši taškai ir du rezultatyvūs perdavimai eurolygoje labai gerai ,,Bayern” fanų nenuteikia, tačiau šis žaidėjas rolės Šaro komandoje eurolygoje neturėjo. Žiūrint į statistiką Turkijos aukščiausioje lygoje vaizdas susidaro visai kitoks. Rinkdamas po kiek daugiau nei 11 taškų 4 atkovotus kamuolius ir 5 rezultatyvius perdavimus. Įžaidėjas rodo savo galimybę daryti viską aikštelėje. Žaidėjas yra tikrai vienas perspektyviausių žaidėjų eurolygoje, apie jo bei kitų perspektyvas galite paskaityti čia. Apibendrinant, Madar bus vienas iš tų žaidėjų, kurių progresą tikrai bus įdomu stebėti. Manau su didesne role Vokietijoje jis susitvarkys ir parodys, kad gali būti tikrai solidus atakų organizatorius.



Oscar Da Silva



Pozicija:   PF

Ūgis:     206 cm

Amžius:   25 m.


Da Silva praėjusius du sezonus praleidęs europos elite Barselonos FC ,,Barca” grįžta į Vokietiją, tačiau į kitą klubą. Etapo Barselonoje vadinti nesėkmingu tikrai negalime, nors žaidėjas eurolygoje rinko kiek mažiau nei 4 taškus pirmoje sezono dalyje startavo beveik kiekvienose rungtynėse. Taip pat sukaupta patirtis tikrai padės įsilieti į ,,Bayern” kolektyvą. Šis aukštaūgis pasižymi mobilumu bei galimybe išplėsti aikštę. Žaidėjas gali žaisti per visas puolėjų pozicijas. Tokio mobilumo Miuncheno klubui trūko lemiamose kovose dėl įkrintamųjų. Da Silva tikrai bus motyvuotas ir norės įrodyti, kad vis dar yra solidus žaidėjas ir gali rinkti daugiau taškų negu praėjusiuose dviejuose sezonose, todėl iškyla rizika, kad žaidėjas gali perdegti. Visgi matau Oscar Da Silva vieną ekipos lyderių kuris galės bausti tiek atšokdamas po užtvaros tiek susikeitimo situacijose. 



Kevin Yebo




Pozicija:     PF

Ūgis:     207 cm

Amžius:  28 m.


Yebo vienintelis naujokas kuriam Miuncheno ,,Bayern” suteiks šansą debiutuoti eurolygoje. Nors žaidėjas nebėra jaunas, puolėjas turi daug potencialo. Akį rėžia gynybiniai sugebėjimai, nors blokų dažnai neatlieka, Vokietis puikiai tinka visko keitimosi gynyboje. Didžiausias proveržis, visgi, padarytas puolime. Po užtvarų kirsti ir ten užsibaigti Yebo visada galėjo, tačiau praėjusiame sezone žaidėjas vis drąsiau atakuoja iš tolimesnės distancijos. Kaip ketvirtam numeriui pataikymas tikrai solidus - 38%. Natūraliai kyla klausimas - ar žaidėjas galės prisitaikyti prie eurolygos fiziškumo. Puolėjo kūnas tikrai tinka eurolygai, bet greitesnis sprendimų priėmimas yra tai ko krepšininkas dar turės išmokti. Apibendrinant Yebo turi daug potencialo, tačiau šio sezono metu nematau jo, kaip svarbaus žaidėjo Miuncheno ekipoje.



Johannes Voigtmann



Pozicija:  PF

Ūgis:    211 cm

Amžius:  31 m.


Nikola Mirotic šešėlyje praėjusį sezoną likęs Voigtmann turi tikrai įspudingą puolimo arsenalą savo pozicijai. Grįžtantis į tėviškę Vokietis gali žaisti tiek sunkiojo krašto tiek cento pozicijose. Dėl savo ūgio puolėjui niekada nebuvo sunku užsibaigti iš po krepšio, tačiau kas seka šį žaidėją mato, kad dažniausiai jis išnaudojamas atšokant prie tritaškio linijos. Nors praėjusio sezono statistika gali gazdinti - 7 taškai bei 29% iš už trijų taškų atžymos, visgi karjeros vidurkiai yra arti 40%. Puolima Voigtmann turi, su gynyba gali būti kiek sunkiau. Nors žaidėjas ir aukštas, jam trūksta mobilumo ir jeigu bus žaidžiama visko susikeitimo gynyba, tai prieš staigius gynėjus išsilaikyti ant kojų bus sunkiau. Visgi šis žaidėjas yra pasirašomas dėl savo puolimo, kurio iš sunkiųjų kraštų praėjusiuose sezonuose ,,Bayern” trūko.



Gordon Herbert




Pozicija:   Vyriausiasis treneris


Gordon Herbert, šviežias veidas eurolygoje. Dabartinis pasaulio čempionas pasižymi savo puolimo schemomis. Daug laisvės treneris duoda individualiai stipriems žaidėjams. Šie žaidėjai dažnai patys turi priimti sprendimus ar apžaisti savo tiesioginį oponentą vienas prieš vieną. Tai puikiai tinka tiek Shabazz Napier, tiek Carsen Edwards. Treneris turi daug įvairių derinių metikams, o ilgametis ,,Bayern” krepšininkas Andreas Obst iš tokių situacijų nacionalinėje rinktinėje tik ir gyveno.Taigi treneris tikrai įneš į Bavarijos klubą naujovių ir jo žaidėjai tikrai bus labiau pastebimi puolime.



Apibendrinant, Miuncheno ,,Bayern” šį tarpsezonį nerizikavo ir pasikvietė jau eurolygoje žinomų veidų, tačiau bus labai įdomu stebėti koks bus šių žaidėjų indėlis naujame sezone. Manau ,,Bayern” komanda tikrai pajėgi kovoti dėl įkrintamųjų, tačiau didžiulio potencialo jiems ateinančiame sezone nepiešiu.