Neekspertai.lt

Panathinaikos tarpsezonis: naujas įžaidėjas bei iš NBA grįžtantys turkai

Antanas Kupstas

2024 m. rugsėjo 7 d. 18:03

Eurolygos čempionai Atėnų „Panathinaikos“ šią vasarą pasipildė tik 3 naujais žaidėjais: iš Tel Avivo „Maccabi“ pasitraukusiu Lorenzo Brownu, 26 metų turku Omeru Yurtsevenu bei iš NBA grįžtančiu Cedi Osmanu.


Tuo tarpu iš komandos pasitraukė tik Luca Vildoza.


Metas apžvelgti Panathinaikos naujuosius pasirašymus, išanalizuoti stiprybes ir silpnybes bei pabandyti paprognozuoti žaidėjų efektyvumą artėjančiame sezone.


Lorenzo Brownas


Pozicija: PG

Ūgis: 198 cm

Amžius: 34 metai


Lorenzo Brownas yra vienas geriausių įžaidėjų Eurolygoje. Jis pasižymi išskirtiniu aikštės matymu bei krepšinio IQ, jo išduodami perdavimai yra itin tikslūs bei atsiranda komandos draugų rankose tinkamu metu tinkamoje vietoje. Šis žaidėjas geba ne tik sukurti žaidimą, bet ir ženkliai pagerina visos komandos veiksmus. Jis yra natūralus lyderis, kuris, savo autoritetu ir ramiu balsu, sugeba įkvėpti komandos draugus sunkiausiomis rungtynių akimirkomis. Vis dėlto, ateinantį sezoną nereikėtų tikėtis iš Lorenzo Browno kokios nors įspūdingos statistikos ar aiškiai matomos įtakos komandos žaidimui. Lorenzo Brownui jau 34-eri metai, pastarąjį sezoną jo pataikymo procentai iš toli siekė vos 34.5%, o sezono eigoje, komandos draugui pastačius užtvarą, prieš Lorenzo Browną priešininkai pradėjo eiti pro apačią. Praėjusį sezoną Lorenzo Brownas buvo vienas iš komandos lyderių bei akivaizdžiai geriausias įžaidėjas savo komandoje per kiekvienas rungtynes vidutiniškai žaisdamas netoli 30 minučių ir rinkdamas po 13.2 taško, 6.1 rez. perdavimo bei 1 nuvogtą kamuolį. Šį sezoną, užtat, Lorenzo Brownas bus komandoje kartu su Kostas Slouku, Kendrick Nunnu bei Jerianu Grantu. Tokioje galingoje priekinėje linijoje Lorenzo Brownui turėtų būti sudėtinga išsiskirti bei gauti daug minučių.




Omeras Yurtsevenas


Pozicija: C

Ūgis: 213 cm

Amžius: 26 metai


Omeras Yurtsevenas yra šiuolaikinio krepšinio modernaus centro įsikūnijimas. Šis 213 cm ūgio aukštaūgis ne tik gali dominuoti po krepšiu, bet ir pavojingai atakuoti iš toli, kas jį daro vertingu žaidėju bet kuriai komandai. Jo fizinės savybės leidžia išsiskirti gynyboje, jis išsiskiria gynyba po savu krepšiu, blokuoja metimus ir aršiai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Yurtsevenas taip pat pasižymi puikiu žaidimu baudos aikštelėje, efektyviai užbaigdamas sudėtingus „Alley-oop“ derinius. Turkas per pastaruosius tris sezonus įgavo vertingos patirties NBA, žaisdamas su „Miami Heat“, kurioje debiutavo kartu su dabartine „Panathinaikos“ žvaigžde Kendricku Nunnu. Nors Yurtseveno statistika NBA buvo kukli (5 taškai ir 4,7 atkovoto kamuolio per rungtynes), jo sugebėjimas tobulėti stipriausioje pasaulio lygoje neabejotinai praturtino jo įgūdžius. Jo karjera prasidėjo Stambulo „Fenerbahče“ klube, kur būdamas vos 16 metų sužaidė pirmąsias Eurolygos rungtynes, o dabar, grįžęs į Europą, jis yra pasirengęs tapti vienu iš „Panathinaikos“ lyderių po krepšiu.




Cedi Osmanas


Pozicija: SF

Ūgis: 201 cm

Amžius: 29 metai


Po nesėkmingų bandymų pratęsti savo karjerą NBA, Cedi Osmanas grįžta į Eurolygą, šį sezoną atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“ ekipai. Osmanas turėtų pademonstruoti puikią formą bei pritaikyti NBA įgytus įgūdžius. NBA lygoje jis daugiausiai buvo „3&D“ tipo žaidėjas – galintis plėsti aikštę tritaškiais ir būti patikimas gynėjas. Tačiau Osmanas taip pat pasižymi stipriais prasiveržimais, greitu pirmu žingsniu bei kūrybišku užbaigimu po krepšiu. Nors praėjusį sezoną NBA jis vidutiniškai pelnydavo 6,8 taško ir atkovodavo 2,5 kamuolio per rungtynes, jo pasirodymas Turkijos rinktinėje per 2022 metų EuroBasket turnyrą buvo žymiai įspūdingesnis – Osmanas rinko po 15,3 taško, 5,5 atkovoto kamuolio ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Šį sezoną „Panathinaikos“ gretose Osmanas tikėtina taps vienu iš pagrindinių komandos žaidėjų, aplink kurį bus kuriami deriniai, todėl galima tikėtis įspūdingo jo sugrįžimo į Eurolygą. Be to, Osmanas nėra naujokas Europoje – 2013–2017 metais jis atstovavo „Anadolu Efes“ komandai, kur pradėjo savo profesionalo karjerą ir tobulino savo įgūdžius.




Mariaus Grigonio atstovaujamas klubas šį sezoną turės sudėtingą užduotį – atkartoti praeitų metų triumfą Berlyne. Tačiau kartu su naujaisiais komandos papildymais Lorenzo Brownu, Omeru Yurtsevenu bei Cedi Osmanu Atėnų „Panathinaikos“ turėtų būti rimti pretendentai dar kartą iškelti čempionų taurę.