Neekspertai.lt

Kylančios žvaigždės Eurolygoje: kurie žaidėjai gali turėti proveržio sezoną?

Antanas Kupstas

2024 m. rugsėjo 1 d. 13:21


Spalio 3 d. startuoja naujasis Eurolygos sezonas, kuriame stipriausios Europos komandos vėl stos į kovą dėl prestižinio trofėjaus. Šiais metais Eurolyga žada būti dar įdomesnė, nes nemažai jaunų talentų yra pasirengę žengti į priekį ir tapti ryškiausiomis krepšinio žvaigždėmis. Nors daug dėmesio sulauks pripažintos žvaigždės, būtent šie kylantys talentai gali nustebinti labiausiai.


Šiame straipsnyje aptarsime keletą žaidėjų, kurie jau turi patirties Eurolygoje ir yra pasirengę žengti kitą žingsnį savo karjeroje, siekdami tapti komandos lyderiais ir užsitarnauti pripažinimą visoje Europoje.


Gabriele Procida


Pozicija: SG

Ūgis: 201 cm

Amžius: 22 metai


Praeitais metais Eurolygos „Kylanti žvaigždė“ apdovanojimą laimėjęs Gabriele Procida šį sezoną Berlyno „Alba“ ekipoje gali pademonstruoti dar įspūdingesnę formą ir tapti vienu iš geriausių žaidėjų savo komandoje. Su komandos lyderio Johanesso Thiemmano išvykimu į Japoniją, Procida turėtų gauti daugiau atsakomybės ir tapti komandos vedliu. Praėjusį sezoną jaunasis italas jau demonstravo įspūdingą žaidimą, rinkdamas vidutiniškai po 8,3 taško, 1,4 pavogto kamuolio ir 1,6 sugriebto kamuolio per rungtynes. Procidos gebėjimas individualiais įgūdžiais pelnyti taškus leidžia jam pasižymėti net pačiose sudėtingiausiose akimirkose. Jis turi itin efektingą metimą ir puikius kamuolio varymo įgūdžius. Jei Procida sugebės pagerinti savo gynybą ir žaidimą be kamuolio, jo vertė išaugs dar labiau.




Tarikas Biberovicius


Pozicija: SF

Ūgis: 201 cm

Amžius: 23 metai


Jau praėjusį sezoną Tarikas Biberovicius turėjo šiokį tokį proveržį, Šaro sistemoje nusipelnęs vaidmens bei minučių. Sezono antrojoje pusėje per rinktinių pertrauką Biberovičius už Turkijos rinktinę sužaidė neįtikėtinas rungtynes, kuriose paskutiniose rungtynių sekundėse pasižymėjo pergalingu metimu. Grįžus prie klubo, aura nusekė iš paskos, kadangi jau pačiose pirmose rungtynėse po pertraukos Biberovičius gavo daugiau minučių ir pelnė daug daugiau taškų nei įprastai. Tarikas pasižymi labai gerais prasiveržimais link krepšio, jis yra fiziškas, gali ir apstumdyti mažesnius žaidėjus bei turi neblogą žaidimą nugara. Taip pat jaunuoliui ne trūksta ir metimo iš distancijos. Šį sezoną Biberovičius žais Eurolygos žvaigždėmis pasipildžiusioje Fenerbache, todėl jaunuoliui turėtų kilti nemenkas iššūkis išsiskirti bei sužibėti komandoje.




Rokas Jokubaitis


Pozicija: PG

Ūgis: 192 cm

Amžius: 23 metai


Turbūt visiems lietuviams pažįstamas Lietuvos rinktinės narys bei buvęs žalgirietis Rokas Jokubaitis vis dar jaunas ir perspektyvus. Rokas jau taip ilgai žaidžia aukščiausiame krepšinio lygyje - rinktinėje bei geriausiuose klubuose Europoje, jog kartais net pasimiršta, jog tai yra vos 23-jerių metų jaunuolis, kuris dar net nearti savo potencialo. Šį sezoną jis keliasi į naująjį „Maccabi“ projektą, kuriame dėl naujos bei kol kas ne itin įspūdingos sudėties Rokas turės galimybę parodyti savo tikrąjį veidą visai Europai. Praeitų metų Pasaulio čempionate, atstovaujant Lietuvos rinktinę, Rokas sužaidė vieną savo geriausių turnyrų vidutiniškai rinkdamas po 12.6 taško, 5.8 rez. perdavimo bei 15.2 naudingumo balų per rungtynes. Taip pat Rokas yra labai vertinamas ir pajėgiausioje pasaulio lygoje: Roką 2021 metais NBA naujokų biržoje pašaukė NY Knicks 34 šaukimu, o pastarąją vasarą mažeikiškis demonstravo savo talentą vasaros lygoje. Ant parketo Rokas pasižymi savo greičiu, krepšinio IQ, aikštės matymu bei metimu iš vidutinio nuotolio. Taip pat Rokas akivaizdžiai labai brangina kiekvieną ataką. Tai galima vertinti ir kaip stiprybe, ir kaip silpnybe: iš vienos pusės Rokas retai padaro klaidą, iš kitos pusės – komandos žaidimas tampa labiau statiškas, atakos ilgesnės, labiau nuspėjamos. Turbūt didžiausia Roko silpnybė yra pataikymas iš distancijos: pastarąjį sezoną Rokas iš toli metė vos 27.5%. Su didesniu vaidmeniu šį sezoną bei šviežią krepšinio filosofiją dėstančiu vyriausiu treneriu Odedu Katashu, Rokas šį sezoną turės galimybę sparčiai patobulėti bei užpildyti žaidimo spragas.




Yamas Madaras


Pozicija: PG

Ūgis: 190 cm

Amžius: 23 metai


Į Bayern Munich persikeliantis Yamas Madaras šį sezoną bus vienas iš labiausiai intriguojančių jaunuolių. Madaras 2022-23 metais žaidžiant už Želko Obradovičiaus vadovaujamos Belgrado „Partizan“ tapo svarbiu rotacijos žaidėju bei laimėjo Eurolygos "Kylanti žvaigždė" apdovanojimą, protarpiais netgi pradėdamas rungtynes komandos startiniame penkete. Tuo metu Madaras per rungtynes vidutiniškai rinko po 5.8 taškus, 1.6 rez. perdavimus bei apie 13 minučių ant parketo. Praėjusį sezoną Madaras pradėjo įspūdingai – tuo metu dar vadovaujome Dmitrio Itoudžio Fenerbachėje sezono pradžioje vidutiniškai žaidė po 18,4 minutes bei rinko po 6.5 taškus per rungtynes. Taip pat pasižymėjo pergalingu metimu prieš Madrido Real‘ą. Vis dėlto sezonui įsibėgėjus, Yamas Madaras susidūrė su rimtais iššūkiais dėl kilusių neramumų Izraelyje ir Gazos ruože. Dėl karo veiksmų ir susijusio antisemitizmo bangos, jam tapo nesaugu būti aikštelėje – per vienerias rungtynes fanai metė į jį monetas, kaip pranešama, dėl jo žydų kilmės. Dėl šios priežasties Madaras turėjo praleisti kelias rungtynes. Artėjantį sezoną Madaras žais Vokietijoje, kur nuo Antrojo pasaulinio karo laikų yra didelis dėmesys skiriamas žydų saugumui ir kovai su antisemitizmu. Yamas Madaras yra greitas žaidėjas, pasižymintis geru krepšinio IQ, greitais bei efektingais sprendimais su kamuoliu bei neblogu pataikymu. Manau, jo talentai bus puikiai išnaudojami Bayern Munich ekipoje.




Matteo Spagnolo


Pozicija: PG

Ūgis: 193 cm

Amžius: 21 metai


Dar vienas Italas iš Berlyno Alba Matteo Spagnolo šį sezoną gali turėti didžiulį proveržį. Praėjusį sezoną Berlyno Alba ekipoje Italas vidutiniškai rinko po 7,3 taško, 3,4 rez. perdavimo. Spagnolo pasižymi žavingu driblingo judesių arsenalu, įspūdingu užsibaigimu arti krepšio bei geru aikštės matymu. Taip pat Spagnolo yra įvaldęs naudotis savo ūgiu, praėjusį sezoną ne kartą sužaidė nugara prieš jį ginantį mažesnį įžaidėją kaip Luką Lekavičių ar Shabazzą Napierą. Jo didžiausia silpnybė yra pataikymas iš toli: praėjusį sezoną pataikymas siekė vos 22,9%. Tačiau pati metimo technika yra graži bei smagi, o iš vidutinio nuotolio pataikymas siekia 43%. Matteo Spagnolo yra viena iš pagrindinių Berlyno Albos projekto dalių, todėl žaidimo laiko ar vaidmens tikrai neturėtų būti per mažai. 




Apibendrinant, artėjantis Eurolygos sezonas suteiks daug galimybių talentingiems žaidėjams atsiskleisti ir parodyti savo vertę aukščiausiame lygyje. Tokie žaidėjai kaip Gabriele Procida, Tarikas Biberovicius, Rokas Jokubaitis, Yamas Madaras ir Matteo Spagnolo turi visus įrankius, kad taptų savo komandų lyderiais ir įrodytų, jog jie yra pasirengę kitam žingsniui savo karjeroje. Jų sėkmė priklausys ne tik nuo asmeninių sugebėjimų, bet ir nuo to, kaip jie sugebės prisitaikyti prie komandos sistemos ir naujų vaidmenų. Stebint, kaip šie jauni žaidėjai auga ir tobulėja, galime tikėtis ne vienos įspūdingos istorijos šiame Eurolygos sezone. Tad beliks tik sekti jų žaidimą ir matyti, kurie iš jų sugebės pakilti į naujas aukštumas bei pelnyti vietą tarp Europos krepšinio elito.