Neekspertai.lt

Barselonos tarpsezonio darbai: naujas treneris bei aukštos ambicijos

Antanas Kupstas

2024 m. rugpjūčio 27 d. 19:37

„Barca“ klubas pirmadienį oficialiai pristatė naujokus, todėl metas apžvelgti bei įvertinti naujausius komandos pasirašymus.


Komandą iš Katalonijos šią vasarą papildė penki naujokai – Kevinas Punteris, Justinas Andersonas, Chimezie Metu, Youssoupha Fallas ir Juanas Nunezas, o vyriausio trenerio kėdę perėmė Joanas Penarroya.


Tuo tarpu su komanda atsisveikino Ricky Rubio, Nikola Kaliničius, Oriolas Pauli, Rogeris Grimau, Oscaras da Silva, Rokas Jokubaitis, Michaelas Caicedo.


Kevinas Punteris


Pozicija: SG

Ūgis: 190 cm

Amžius: 31 metai


Iš Belgrado „Partizan“ atvykęs amerikietis Kevinas Punteris praėjusį sezoną Eurolygoje vidutiniškai rinko po 15 taškų, 2.6 atk. kamuolio, 2.6 rez. perdavimo per rungtynes. Punteris pasižymi staigiu bei smagiu metimu iš vidutinio nuotolio (praėjusį sezoną pataikė daugiau nei 50% savo metimų iš dviejų taškų zonos), tačiau jam trūksta solidaus pataikymo iš distancijos (praėjusį sezoną pataikymas iš distancijos siekė tik 34.9%). Taip pat Punterį stabdo greitas asmeninių pražangų susirinkimas: praėjusius kelis sezonus Punteris ne kartą išsibaudavo ar praleido didžiąją rungtynių dalį dėl greitų susirinktų asmeninių pražangų. Dėl savo staigaus bei pavojingo metimo Punteris dažnai pritraukia daug gynybos dėmesio bei išprovokuoja daug priešinikų pražangų, todėl net jei jam nekrenta metimai, jis vis tiek sugeba prisidėti prie komandos puolimo bei padeda komandai laimėti. Punterio ir Laprovitolos tandemas turėtų būti sunkiai sustabdomas.





Justinas Andersonas


Pozicija: SF

Ūgis: 198 cm

Amžius: 30 metų


Justinas Andersonas praėjusiais metais gavo pirmą kartą paragauti europietiško krepšinio: sezoną pradėjo Lugo Breogan komandoje, kur demonstruodamas puikią formą vidutiniškai pelnė po 14,8 taško bei atkovodavo 3,5 kamuolio per rungtynes. Sezono viduryje jis persikėlė į „Valencijos Basket“ klubą, tačiau naujoje komandoje adaptuotis nepavyko, todėl jo statistiniai rodikliai sumažėjo – rinko po 6,1 taško ir 2,2 atkovoto kamuolio per rungtynes. 10 sezonų praleidęs NBA Justinas Andersonas į Barseloną šį sezoną atneš daug patirties bei fiziškumo ir sugebėjimų gynyboje. NBA jis buvo vertinamas kaip „3nD“ žaidėjas – galintis sėkmingai pataikyti iš toli ir pasižymėti solidžia gynyba. Žaisdamas Valensijoje, Andersonas pademonstravo savo atletiškumą, įsimindamas rungtynėse prieš Madrido „Real“ – įspūdingu dėjimu „ant plakato“ nugalėjo patį Walterį Tavaresą bei nublokavo daugelio varžovų metimus.




Chimezie Metu


Pozicija: PF/C

Ūgis: 208 cm

Amžius: 27 metų


Visą savo karjerą žaidęs NBA Chimezie Metu šį sezoną persikelia į senąjį žemyną, kur papildys barselonos priekinę liniją. Chimezie Metu išsiskiria savo atletiškumu, tai yra mobilus centras galintis gintis „switch-all“ gynyboje, efektyviai blokuoti varžovus bei pritraukti gynybą greitose atakose. Taip pat Chimezie Metu turi neblogą metimą, gali pataikyti iš distancijos bei vidutinio nuotolio. Praėjusiame NBA sezone Metu vidutiniškai rinko po 6,5 taško ir atkovojo 3,8 kamuolio per rungtynes. 2021 metais Tokijo olimpinėse žaidynėse atstovaudamas Nigerijos rinktinę, jis demonstravo dar įspūdingesnį žaidimą, pelnydamas vidutiniškai po 9 taškus ir rinkdamas 15 naudingumo balų per rungtynes. Ypač išsiskyrė rungtynės prieš Italiją, kuriose pelnė 22 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir pataikė net 6 iš 7 tritaškių.




Youssoupha Fallas


Pozicija: C

Ūgis: 221 cm

Amžius: 29 metų


Senegale gimęs 2,21 cm ūgio milžinas Youssoupha Fallas šį sezoną prisijungė prie Katalonijos pasididžiavimo – Barselonos krepšinio komandos. Pastaruosius kelerius metus Fallas sėkmingai rungtyniavo Vilerbano „Asvel“ klube, kur praėjusį sezoną demonstravo solidžius rezultatus – vidutiniškai pelnydavo po 8,8 taško, atkovodavo 6,7 kamuolio ir rinkdavo 12,8 naudingumo balo per rungtynes. Dėl savo ūgio Fallas išsiskiria puikia gynyba po krepšiu, kur jis efektyviai blokuoja metimus ir sunkiai praleidžia varžovus. Jis aršiai kovoja dėl atšokusių kamuolių, dažnai laimintis kovą prieš aukščiausius ir stipriausius oponentus. Savo ūgiu ir fizine jėga jis sukuria problemų varžovų gynybai gavęs kamuolį baudos aikštelėje, dažnai priversdamas varžovus dvigubinti.




Juanas Nunezas


Pozicija: PG

Ūgis: 192 cm

Amžius: 20 metų


Real Madrido sistemoje užaugęs 20-metis Juanas Nunezas šį sezoną atstovaus Barselonos ekipai. Pastarąjį sezoną Nunezas žaidė Vokietijoje už Ulmo Ratiopharm ekipą, kur Europos taurėje vidutiniškai rinko po 10,8 taško, 5,7 rez. perdavimo bei 15,4 naudingumo balo per rungtynes. Šis labai perspektyvus jaunasis įžaidėjas šiais metais buvo pasirinktas NBA naujokų biržoje 36-uoju šaukimu San Antonijaus „Spurs“ komandos. Juanas Nunezas išsiskiria savo įspūdingu aikštės matymu bei sugebėjimu iš priešininikų efektyviai pavogti kamuolius (praėjusį sezoną jis vidutiniškai perimdavo po 1,9 kamuolio). Tačiau, kaip ir daugeliui jaunų žaidėjų, jo žaidime dar yra keletas silpnybių. Nuñezas daro nemažai klaidų ir linkęs greitai susirinkti asmenines pražangas. Be to, jo pataikymo procentas iš toli nėra įspūdingas – vos 35% taiklumas.




Joanas Penarroya


Didžiausias pokytis Barselonos ekipoje šią vasarą buvo naujai paskirtas vyriausias treneris Joanas Penarroya, kuris praėjusį sezoną pradėjo kaip Vitorijos Baskonia komandos vairas, tačiau po sunkios pradžios buvo atleistas. Nepaisant to, 2022/23 metais su „Baskonia“ jis pademonstravo, kad jo komandos gali žaisti aukščiausio lygio krepšinį, sugebantį nugalėti net tokias galingas ekipas kaip „Real Madrid". Peñarroya išsiskiria savo požiūriu į treniravimą – jis propaguoja laisvą ir akiai patrauklų žaidimo stilių. Jo vadovaujamos komandos remiasi modernaus krepšinio principais, kuriuose akcentuojamas greitas ir kūrybingas žaidimas, o ne griežti „set-plays“. Su 2022-23 metų Vitorijos Baskonijos sudėtimi toks krepšinis nebuvo pats efektyviausias, tačiau Barselonos naujoji sudėtis yra puikiai pritaikyta šiam stiliui. Su tokiais žaidėjais kaip Kevinas Punteris, kuris dėl savo įspūdingo individualių įgūdžių arsenalo gali efektyviai žaisti be sudėtingų derinių, ir Chimezie Metu, atletišku aukštaūgiu, atitinkančiu visus modernaus krepšininko kriterijus, Peñarroya turi galimybes pasiekti aukščiausius rezultatus.





Klubo prezidentas Joanas Laporta taip pat iškėlė pačius aukščiausius tiklsus šiam sezonui: „Esame buvę Europos čempionais, todėl kartelę turime nustatyti aukštai. Tai mus motyvuoja ir yra iššūkis, bet tuo pačiu reikia išlikti tvariems“.


Šis sezonas bus esminis išbandymas Peñarroya, kuris turės įrodyti, kad jo laisvas ir modernus krepšinio stilius gali atnešti Barselonai sėkmę tiek vietinėse varžybose, tiek Europoje.