Neekspertai.lt

Bolonijos ,,Virtus" tarpsezonio apžvalga: europos taurės žvaigždės bei jau besileidžianti Will Clyburn saulė

Aidas Gaižutis

2024 m. rugpjūčio 27 d. 19:52

Likus mėnesiui iki eurolygos sezono starto atėjo laikas apžvelgti Italijos grando Bolonijos ,,Virtus” sudėtį naujajam sezonui. Ši komanda visą praėjusį sezoną buvo kompetentinga, tačiau antrojoje eurolygos maratono atkarpoje krito į duobelę. Ar naujieji pirkiniai gali pakelti komandos lygį dar aukščiau? O gal išvykusių žaidėjų trūkumas bus stipriai jaučiamas turnyrinėje lentelėje?


Bolonijos komandą po sezono paliko: Iffe Lundberg, Bruno Mascolo, Rihards Lomazs, Ognjen Dobric, Jordan Mickey, Awudu Abass, Bryant Dunston.

Prie ,,Virtus” prisijungė: Riccardo Visconti, Matthew MorganRayjon Tucker, Will Clyburn, Andrejs Gražulis, Nicola Akele, Mouhamet Diouf.



Riccardo Visconti


Ūgis:     197 cm

Pozicija:  SG

Amžius:   25 m.


Šis vis dar jaunas gynėjas artėjančiame sezone daug minučių nesitikės. Tačiau šuolis iš Italijos lygos, į eurolygą tikrai gali padėti auginti šį Italijos jaunimo rinktinėje žibėjusį talentą. Šis žaidėjas siūlo gerą gynybą bei tikrai aukšta intelektą pagal savo amžių savojoje aikštelės pusėje. Tai žaidėjas nereikalaujantis per daug kamuolio, tačiau atskirose rungtynėse gali užsidegti iš už tritaškio linijos. Taigi Visconti šį sezona tikrai nedarys per daug įtakos Italijos grandui tačiau tai gali būti įdomus projektas ateičiai.



Matthew Morgan


Ūgis:     188 cm

Pozicija:  PG

Amžius:   26 m.


Matt Morgan - vardas girdėtas kiekvienam, kuris sekė europos taurę. Šis elektriškas gynėjas buvo vienas savosios komandos vedlių. Tai yra tiesioginis Iffe Lundberg pakeitimas. Abu šie žaidėjai gali pasiūlyti daug taškų trumpomis atkarpomis. Morgan europos taurėje rinkdavo po 16 taškų bei 4 rezultatyvius perdavimus. Tai rodo, kad šis įžaidėjas gali kurti ne vien sau, bet ir kitiems. Varžovų aikštelėje gynėjas ypač stiprus verždamasis į savo stipriąją dešinę ranką, ilgai išsilaiko ore ir dėl to dažnai keliauja prie baudų metimo linijos. Prie tritaškio kiek sunkiau, jo rodikliai (35%) nėra tragiški, tačiau kaip tikram taškų rinkėjui kiek per žemi. Oponentai dažnai rinkdavosi gynybą lendant per apačią atiduodant apylaisvius metimus. Visgi morganas, kaip ir Lundbergas turi savybę lemiamais momentai patemti komandą ant savo pečių ir drąsiais meta lemiamus metimus. Apibendrinant šis įžaidėjas tikrai bus svarbi komandos dalis, iš kurio galime laukti sėkmingo sezono eurolygoje.



Rayjon Tucker


Ūgis:     191 cm

Pozicija:  SG

Amžius:   26 m.


Rayjon Tucker dar vienas europos taurėje išsiskyręs gynėjas. Tvirtai sudėtas gynėjas gali Bolonijos komandai padėti tiek gynyboje tiek puolime. Super atletiškas žaidėjas turi labai staigų ir greitą pirmą žingsnį, kuris padeda užsibaigti atakas labai efektingais dėjimais. Jo skrydžiai puošė ne vieną europos taurės bei italijos lygos top 10. Daugiausiai klausimų kelianti jo žaidimo dalis yra metimai iš tolimos distancijos. Nors skaičiai europos taurėje solidūs (36%), tačiau Italijos lygos finalo serijoje Tucker nepataikė nei vieno tritaškio iš dvylikos bandymų. Eurolygos komandos tikrai bandys mažinti jo greitį ir rizikuoti ties metimu. Šis žaidėjas taip pat išmetą daug labai sudėtingų metimų baigiantis atakos laikui. Jei žaidėjas padės pozityvų žingsnį komandos draugų paieškose tikrai bus solidi ,,Virtus” mašinos dalis.




Will Clyburn


Ūgis:     201 cm

Pozicija:  SF

Amžius:   34 m.


Šio žaidėjo pristatinėti nereikia, Will Clyburn tikra eurolygos legenda. Nors žaidėjas ir neina jaunyn praėjusį sezoną, kurį dauguma laikė nepasisekusiu, puolėjas rinko po 14 taškų ir 16 naudingumo balų. Vienintelis klaustukas api Clyburn yra jo greitis ir sveikata. Praėjusio sezono metu kamavo mikro traumos bei kai kuriose varžybose atrodė, kaip nesavas. Šį pirkinį vertinu labai teigiamai. Pats save žaidėjas įvertina kaip geriausią puolėją lygoje. Tokį drąsų pasisakymą grindžia galimybės aikštelėje daryti viską. Kraštas stiprus veržiantis taip pat gali pataikyti iš distancijos, jis reikalauja pačių geriausių varžovų komandos gynėjų maksimalių pastangų. Apibendrinant, tai didžiausias ir skambiausias ,,Virtus” pirkinys kuris tikrai bandys padėti komandai išsilaikyti elite.




Andrejs Gražulis


Ūgis:     202 cm

Pozicija:  PF/C

Amžius:   32 m.


Atrodo kiekvieną sezoną Luca Banchi vis pasiima kokį nors Latvijos rinktinės žaidėją. Tačiau Gražulis čia ne dėl paso. Šis puolėjas yra tikras kovotojas ir lipa ant kiekvieno kamuolio. Nors nėra labai aukštas, užsiima solidžias pozicijas po krepšiu ir taip atsikovoja daug kamuolių. Praėjusiame sezone europos taurėje žaidėjas rinko po 12 taškų ir daugiau nei 5 kamuolius. Tai gal ir neatrodo daug tačiau latvis pagrinde žaidė ketvirtu numeriu, kurie, įprastai, kamuolių nusiima mažiau. Mane labiausiai stebina stabilus Gražulio pataikymas, europos taurėje tikslą pasiekė 40% bandytų tritaškių. Šis ginklas tikrai įsipieš į Banchi schemas ir galime tikėtis solidaus debiutinio eurolygos sezono iš šio latvio.



Nicola Akele


Ūgis:     203 cm

Pozicija:  PF

Amžius:   28 m.


Akele bus tikras rolės krepšininkas Bolonijoje, eurolygoje gali net ir negauti minučių. Tačiau tai žaidėjas, kuris visko daro po truputį. Neturi kokios įpatingai geros sąvybės bet ir neturi labai prastų vietų. Praėjusiame sezone europos taurėje rinko mažiau nei keturis taškus, tačiau tai neparodo jo potencialo. Protarpiais pasimatė žaidėjas, kuris gavęs reikalingus įrankius tikrai gali padėti komandai. ,,Virtus” bus puiki proga bandyti save įrodyti treniruotėse bei Italijos lygoje, žaidžiant už vieną iš favoritų. Tačiau proveržio eurolygoje nesitikiu, nes žaidimas dar tikrai nesiekia aukštų senojo žemyno turnyro standartų.



Mouhamet Diouf


Ūgis:     208 cm

Pozicija:  C

Amžius:   22 m.


Jaunas ir perspektyvus žaidėjas komandoje atlieka vietinio funkciją. Jo praeitas sezonas ACB pirmenybėse tikrai nebuvo prastas. Vidurio puolėjas rinko daugiau nei 7 taškus bei atkovojo daugiau nei 3 kamuolius per mažiau nei penkioliką minučių žaidimo laiko. Diouf, kaip ir Akele tai bus tikrai solidi galimybė save įrodyti treniruočių metu ar pagrindinių žaidėjų traumos atveju net ir išbėgti ant parketo. Tai tradicinis centras siūlantis staigų kirtimą po krepšiu po užtvaros ir solidų užbaigimą po gynėjų perdavimų. Centras taip pat geras lanko saugotojas praėjusiame sezone fiksavęs daugiau nei po vieną bloką per rungtynes. Taigi nors didelės rolės šis milžinas neturės tikrai jo vardą dar galėsime išgirsti ateityje.


Apibendrinant, Bolonijos ,,Virtus” komanda nusprendė imti daug žaidėjų iš žemesnio lygio ir pasiimti eurolygos legendą. Mano akimis jų rotacija sustiprėjo. Jiems vis dar padės olimpinėse varžybos solidžiai žaidęs Isaia Cordinier bei kiti praėjusio sezono žaidėjai, kaip Tornike Shengelia, Marko Belinelli ir kiti. Nors ir rizikuoja su pasirašymais iš europos taurės Italijos superklubas tikrai pretenduos į įkrintamąsiais, o gal net ir atkrintamąsias varžybas.