Neekspertai.lt

Lietuvos u18 rinktinės europos čempionato apžvalga

Aidas Gaižutis

2024 m. rugpjūčio 15 d. 20:48

Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinei ne tik nepavyko apginti titulo, bet ir pritrūko pergalės pasiekti tiesioginį patekimą į pasaulio pirmenybes. Ar reikėtų skambinti pavojaus varpais ar visgi ši karta dar netūrėtų būti nuteisiama?


Kaip ir vyrų rinktinė, u18 karta pasižymi subyrėjimu lemiamais momentais: ar tai nepataikyta bauda ar grubios klaidos gynyboje (prasižengiama prieš tritaškį metantį žaidėją, daromos kvailos pražangos jau turint penkias komandines). Visgi visose rungtynėse lietuviai laikėsi arti ir buvo vienu ar keletą metimų iki pergalės. Pralaimėtos mirk arba gyvenk rungtynės irgi buvo prieš stiprią Vokietijos rinktinę, kuri ir nukeliavo iki aukso medalių. Taigi kuo ypatinga ši rinktinė ir ko iš jos galime tikėtis ateityje?


Aiškūs rinktinės lyderiai


Ši komanda buvo vedama ,,Barselonos” sistemoje augančio Kasparo Jakučionio bei už Atlanto savo jėgas mėginančio Nojaus Idriušaičio, šis duetas pelnydavo daugiausiai taškų bei išmesdavo daugiausiai metimų. Kad ir koks nuostabus būtų Jakučionis jam dažnai čempionate svarbiausiais momentais sudrebėdavo rankelė, taigi tais momentais kamuolys atsirasdavo pas kitą lyderį Indriušaitį.



Šis žaidėjas pasižymi geru sprendimų priėmimu paskutinėmis žaidimo minutėmis todėl nieko keisto, kad jis buvo lyderis taškuose kurie persverdavo rezultatą mūsų rinktinei. Visgi nei jo nei Jakučionio pastangų pergalei prieš vokiečius neužteko.


Keisti trenerio nurodymai



Šios rinktinės gerbėjai labai mėgo kalti trenerį Tomą Purlį, tačiau, kai galima neduoti laisvės aprašytiems žaidėjams kai jie yra tokių klubų atstovai. Man keisčiausiai atrodė pilnas rotacijos neišnaudojimas.



Arminas Vilkas, tai žaidėjas galėjęs sustiprinti ir taip silpną lietuvių priekinę liniją. Nesuteiktas šansas šiam jaunuoliui galėjo ir kainuoti ir pergalę, nes , kuria siūlo Vilkas tikrai reikėjo rungtynėse su vokiečiais.



Jokūbas Rudaitis dar vienas žaidėjas, kurio maksimalus neišnaudojimas sukėlė klausimų. Aikštelėje šis 1 metro 97 centimetrų įžaidėjas galėjo padėti sukti lietuvių stringantį puolimą. Rudaitis tai krepšininkas, kuris pirmiausia perduos kamuolį laisvam komandos draugui, to Lietuvai reikėjo, bet Rudaitis buvo paliktas ant suolo. Taipogi mane žavi šio žaidėjo meistriškumas užbaigiant situacijas po krepšiu. Taigi šių dviejų žaidėjų pridėjimas galėjo padėti rinktinei žengti toliau.


Apibendrinant ši karta pilna talentingų krepšininkų ir pralaimėjimas turnyro čempionams tašku panikos neturėtų kelti. Taigi tikrai galime prognozuoti, kad šie jaunuoliai jau atstovaudami u19 Lietuvos rinktinę gali eiti labai toli.