Neekspertai.lt

Sveiką kailį išnešusi JAV ir auksinio finalo prognozė

Justinas Montvila

2024 m. rugpjūčio 13 d. 19:48

Ohoho, vyruti, kokios tai buvo rungtynės. Ko gero, gražiausias, įtempčiausias ir kokybiškiausias krepšinio mačas, kokį aš tik esu matęs gyvenime. Į atmintį iškyla nebent 2016 NBA Finalų septintosios rungtynės, kuriose susitiko Clevelando Cavaliers” ir Golden State ,,Warriors” krepšininkai. Vis dėlto tai visiškai skirtingo konteksto susitikimas: NBA lygoje krepšininkai gina atstovaujamų miestų klubų, dažniausiai net ne gimtųjų, garbę - toks žaidėjų darbas, tačiau rinktinių krepšinyje ir dar prestižinėse, tik kas ketverius metus vykstančiose olimpiadose krepšininkai reprezentuoja savo šalį, o tai daryti yra didelė garbė ir įvertinimas, todėl ir žaidėjų atsidavimas, mano nuomone, yra visiškai kitoks.


Mestas iššūkis JAV


Šių 2024 metų Paryžiaus Olimpinių žaidynių antrame pusfinalyje amerikiečiai šiaip ne taip išnešė kudašių ir pateko į Olimpinių žaidynių finalą penktą kartą paeiliui. Čia buvo rimčiausias mestas iššūkis JAV žvaigždynui. Po rungtynių 36 taškus pelnęs Stephenas Curry kalbėjo, jog nesvarbu, kad ir kokie jie [JAV krepšininkai] yra geri, vis tiek turėjo ateiti laikas, kai kils išbandymų, tuo labiau, kad iki tol viskas sklandžiai sekėsi dar nuo parodomojo turnyro Abu Dabyje. JAV rinktinės kapitonas Lebronas po susitikimo nukėlė kepurę prieš Serbiją, pagirdamas išskirtinai gerą priešininkų žaidimą, bei serbų krepšininkų Jungtinėms Amerikos Valstijoms mestą iššūkį, kurio, anot LeBrono, itin reikėjo amerikiečiams. 


Nepriekaištinga rungtynių kokybė


Šiame susitikime komandos pademonstravo aukščiausios klasės krepšinį. Statistika sufleruoja, jog mačas buvo itin kokybiškas,- serbai prarado kamuolį tik 7 kartus, tuo tarpu JAV klydo 10 kartų. Tiesa, dvi iš septynių Serbijos rinktinės klaidų buvo užfiksuotos per paskutines dvi ketvirtojo kėlinio minutes, todėl 5 klaidos prieš amerikiečius per 38 minutes yra tikrai įspūdinga. Ketvirtame kėlinyje serbai krepšį atakavo 30% pataikydami tik 6 metimus iš 20, todėl pataikymo procentai itin smuko. Iš tų 14 pramestų metimų - 9 netaiklūs buvo būtent visi mesti tritaškiai, kuriuos iki ketvirto kėlinio serbai realizavo 50% taiklumu pataikydami 15 iš 30. Taigi 30 minučių Serbijos krepšininkai atakavo didesniu nei 50 procentų taiklumu, o būtent toks pataikymas ir padėjo išlikti lyderiaujančios komandos vaidmenyje. 


Tuo tarpu JAV rinktinė prieš paskutinį susitikimo ketvirtį turėjo 13 taškų deficitą ir jau galima buvo užuosti svylančius amerikiečių padus, tačiau prispaustos prie sienos Jungtinių Amerikos Valstijų krepšinio žvaigždės pademonstravo geriausią krepšinį būtent tada, kai to labiausiai reikėjo. Ketvirtas kėlinys ir buvo pats rezultatyviausias. Amerikiečiai pataikė 13 iš 17 metimų. Reikia paminėti, jog visi 32 taškai paskutiniame ketvirtyje buvo surinkti tik 5 žaidėjų (Curry, Duranto, Embiido, Lebrono ir Bookerio). Prasidėjus paskutiniam rungtynių minučių dešimtukui JAV krepšininkai ir toliau nesugebėjo sumažinti atsilikimo iki vienženklio, bet likus kiek daugiau nei septynioms minutėms amerikiečiai surengė 6 taškų ataką.

Tai buvo esminis susitikimo lūžis, leidęs amerikiečiams pasijusti kiek lengviau. Lebronas verždamasis link krepšio perdavė kamuolį Durantui, kuris pataikė tritaškį, bet metimo metu Jokičius prasižengė prieš Anthony Davisą, todėl kamuolys atiteko JAV rinktinei. Kitos atakos metu Jamesas vėl atlieka rezultatyvų perdavimą šį kartą Devinui Bookeriui, kuris smeigia dar vieną tritaškį tos pačios atakos metu sumažindamas atsilikimą nuo serbų iki 5 taškų. Viskas. Amerikičiai vėl rungtynėse - tai mažiausias atsilikimas nuo susitikimo pradžios. Nuo to momento Serbijos krepšininkai neatrodė išmušti iš vėžių - ir toliau sekėsi užpulti, tačiau nepavyko sustabdyti Joelio Embiido, kuris visus 7 ketvirtajame kėlinyje pelnytus taškus [iš viso 19] surinko per mažiau nei dvi minutes neleisdamas serbams eilinį kartą pabėgti.


Likus 3 minutėms ir 40 sekundžių Lebronas pelno 2 taškus iš po krepšio lygindamas rungtynių rezultatą. O jau po kiek daugiau nei minutės šefas Curry įleidžia jau savo 9 tritaškį suteikdamas JAV rinktinei pranašumą pirmą kartą rungtynėse. Lebronas fiksuoja Olimpinių žaidynių istorijoje tik 4, iš kurių tai jau antras būtent karaliaus Jameso trigubas dublis. Jau po to paskutines minutes žymiai šaltakraujiškiau sužaidžia amerikiečiai, kurie gerokai paprakaitavę vis tik sugeba iškovti pergalę ir patektį į finalą, kuriame antrą kartą iš eilės susikaus su Prancūzijos rinktinės krepšininkais. 



Teisėjų klaidos


Rungtynėse su serbais nori nenori reikia pripažinti, jog amerikiečiams pagelbėjo teisėjai. Akis badė itin akivaizdžios arbitrų klaidos, ne viename epizode galima matyti kaip JAV krepšininkai žingsniuoja, tačiau tuo metu arbitrų švilpukas tylėjo. Vis dėlto, nors teisėjai klydo, niekas apie juos nekalbėtų, jei amerikiečiai nebūtų išnaudoję atsiradusių progų, kurių pagal taisykles apskritai net neturėjo būti. Iš kitos pusės, serbai neverstų kaltės ant teisėjų, jei būtų laimėję, o jiems nedaug trūko - ketvirtame kėlinyje buvo ne viena proga, kur visiškai laisvi krepšį atakavo Serbijos rinktinės krepšininkai, tačiau nepataikė. 


Nustebinę ir nenustebinę susitikimo žaidėjai


Šiame susitikime dar kartą buvo galima įsitikinti, jog LeBronas vis dar yra komandos lyderis. Prieš olimpiadą buvo kalbama, jog trisdešimt devynerių karalius jau nebėra rinktinės vedlys, tačiau akivaizdu, jog visi klydo - šiuo metu kapitonas Amerika yra pirmoje vietoje naudingiausio turnyro žaidėjo diskusijoje. Ir manau, kad nesvarbu, kas įvyks finale, tol, kol JAV įveiks prancūzus, Lebronas laimės šį apdovanojimą. Mače su serbais pagaliau iššovė ir geriausias visų laikų metikas Stephenas Curry’is. Visas turnyras jam kol kas buvo sunkus ir slogus, buvo ir minusinių pasirodymų, tačiau Curry’is - tarsi tiksinti bomba, kuri neaišku, kada turėjo sprogti. Bombos laikmatis ištiksėjo būtent tada, kai to labiausiai reikėjo ne tik pačiam žaidėjui, bet ir visai komandai, kai rinktinės draugams sunkiai sekėsi regzti atakas bei pelnyti taškus. Dar pirmame kėlinyje Curry’is ėmė siautėti pataikydamas 5 tritaškius, jau buvo galima suprasti, jog tai bus Stepho vakaras.


Serbų rinktinėje niekas nestebino, išskyrus Aleksa Avramovičių, kuris, tampa aišku, kad, bent jau rinktinių krepšinyje, yra svarbių rungtynių žaidėjas. Kitą sezoną okupantų krepšinio klube žaisiantis serbų gynėjas rungtynes pradėjo su didžiuliu pasitikėjimu savimi ir milžiniška energija tiek gynyboje, tiek puolime. Per pirmus du kėlinius Aleksa pataikė 4 tritaškius. Bet svarbiausia - savo energija užkrėtė komandos draugus, kuriems užaugo sparnai, ir kartu, kaip komandai, pavyko ne tik atsilaikyti, bet net ir gerokai pačirškinti amerikiečių ego. Prieš čempionatą kalbėjau, kad vargu, ar kas sugebės mesti iššūkį ir tuo labiau pasipriešinti JAV žvaigždynui. Vis dėlto vakar dienos rungtynėse vienu metu jau buvau ėmęs abejoti amerikiečiais, tačiau jie pademonstravo charakterį ir pateisino savo statusą, kaip geriausių krepšininkų pasaulyje. 


Finalas


Finale, kaip minėjau, jų lauks Olimpinių žaidynių šeimininkai prancūzai, gerokai pakėlę savo žaidimo lygį po grupių etapo. Jau dabar „Le Bleu“ eliminavo dvi top5 komandas: Kanados ir Vokietijos rinktines. Įdomu, kaip jiems seksis stabdyti nosis užrietusius amerikiečius, kurie po įtempto pusfinalio, spėju, bus žymiai labiau susikaupę. Net jeigu ir nelaimėtų, Prancūzijos rinktinės sirgaliai turėtų būti patenkinti - visgi jų komanda pateko į Olimpinių žaidynių finalą antra kartą paeiliui ir bent jau turi šansą kovoti dėl aukso. Ko gero, naivu būtų tikėtis tokios kokybės ir įtampos rungtynių, kokias matėme antrame pusfinalyje. Prognozuoju JAV rinktinės triumfą 12 taškų. 


Naujausią mūsų YouTube vaizdo įrašą galite rasti paspaudę čia: