Neekspertai.lt

Paryžiaus olimpinių žaidynių atkrintamųjų komandų reitingas: dominuojantys amerikiečiai ir potencialą rodanti Australija

Antanas Kupstas

2024 m. rugpjūčio 4 d. 15:05

Prieš olimpinių žaidynių startą Prancūzijoje sudarinėjau komandų reitingus pagal sudėtį bei formą draugiškose rungtynėse. Pasibaigus grupių etapui, atėjo laikas sureitinguoti komandas, patekusias į atkrintamąsias


Praėjusius reitingus galite rasti čia.


*skliausteliuose parašyta vieta prieš čempionatą sudarytame reitinge

 

1 (1) JAV



Sudėtis:

Gynėjai: Devin Booker, Stephen Curry, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Jrue Holiday, Derrick White

Puolėjai: Kevin Durant, Lebron James, Jayson Tatum

Centrai: Bam Adebayo, Anthony Davis, Joel Embiid


Vyriausias treneris:

Steve Kerr


Amerikiečiai užsitvirtino 1-ąją vietą reitinguose triuškindami visus savo varžovus grupėje. Jiems negalėjo pasipriešinti net serbai, kurie pralaimėjo rezultatu 84-110 rungtynėse, kuriose Kevinas Durantas prametė tik 1 metimą (8/9 FG, 23 taškai per tik 16 minučių). Taip pat komandos kapitonas, lyderis Lebronas Jamesas tokiame vėlyvame amžiuje vis tiek atrodo kaip geriausias komandos žaidėjas vidutiniškai rinkdamas po 16.5 taško, 7 atk. kamuolio bei 7 rez. perdavimo per rungtynes. Platensę amerikos rinktinės analizę galite rasti čia.


2 (5) Kanada



Sudėtis:

Gynėjai: Shai Gilgeous-Alexander, Jamal Murray, Andrew Nembhard, RJ Barret

Puolėjai: Nickeil Alexander-Walker, Melvin Ejim, Trey Lyles, Luguentz Dort, Dillon Brooks

Centrai: Khem Birch, Kelly Olynyk, Dwight Powell


Vyriausias treneris:

Jordi Fernández


Kanados rinktinė iš penktos pakilo į antrąją vietą reitinguose ir kartu su Vokietija šiuo metu atrodo kaip komanda turinti daugiausiai galimybių įveikti akivaizdžią turnyro favoritę JAV. Puikiai sulipdyta komanda turi ir vienus geriausių gynybinių žaidėjų NBA, ir vieną iš NBA MVP kandidatų praėjusiais metais Shai Gilgeous-Alexanderį. SGA šiose OŽ savo individualiais įgūdžiais gėdina geriausius gynėjus Europoje Thomasą Walkupą bei Nicką Calathesą. Negalime nuvertinti ir RJ Barret, kuris per rungtynes vidutiniškai renka po 19 taškų, 21.7 Naud. Balų su geru pataikymo procentu. Iš mirties grupės A be pralaimėjimo išėję kanadiečiai atrodo labai stipriai ir yra vieni iš stipriausių kandidatų į auksą.


3 (4) Vokietija



Sudėtis:

Gynėjai: Niels Giffey, Maodo Lo, Andreas Obst, Dennis Schroder, Nick Weiler-Babb

Puolėjai: Isaac Bonga, Oscar da Silva, Franz Wagner, Johannes Voigtmann

Centrai: Daniel Theis, Johannes Thiemann, Moritz Wagner


Vyriausias treneris:

Gordon Herbert


Vokiečiai šiose olimpinėse žaidynėse demonstruoja tokį vadovėlinį, nuostabų krepšinį primenantį kokį nors šedevrą iš Louvre visiems grožėtis. Vokiečių puolimas atrodo lyg gyvas organizmas, galintis organiškai bei labai paprastai prisitaikyti ir išnarplioti bet kokią gynybą. Tai sustiprina ir faktas, jog komandos lyderiai Dennisas Schroderis bei Franzas Wagneris savo individualiais įgūdžiais gali įveikti bet kokį gynėją ir tokiu būdu pelnyti taškus ar sukūrti gerą metimą komandos draugams. Taip pat kiekvienas vokietis turi sugebėjimą pataikyti iš distancijos, tai labai praplėčia aikštelę bei neužspaudžia baudos aikštelės ir suteikia daugiau galimybių žaidėjams žaisti individualų ar 2 prieš 2 krepšinį.


4 (7) Australija



Sudėtis:

Dyson Daniels, Matthew Dellavedova, Dante Exum, Josh Giddey, Josh Green, Joe Ingles, Nick Kay, Jock Landale, Will Magnay, Jack McVeigh, Patty Mills, Duop Reath


Vyriausias treneris:

Brian Goorjian


Australija, lyginant su prieš čempionatą sudarytu reitingu pakilo keletą pozicijų ir dabar gravituoja 4 vietoje. A grupė buvo pati sunkiausia turnyre, o australai sugebėjo išsikovoti antrąją vietą grupėje įveikdami Ispanijos rinktinę 12 taškų persvara. Australijos rinktinėje yra daug NBA žaidėjų, jie neblogai pasivaržė ir su Kanados rinktine. Išskirtiniausiai atrodė Joshas Giddey, kuris vidutiniškai per rungtynes rinko po 15 taškų, 8.7 atk. kamuolių bei 6.7 rez. perdavimų. Taip pat išsiskyrė, jog komanda naudoja Patty Mills skirtingai nei praeituose FIBA turnyruose. Šiais metais Patty Mills yra naudojamas panašiai kaip Markus Howard Vitorijos Baskonia ekipoje ar Marco Bellinelli Segafredo Bologna Virtus komandoje. Jam yra duota laisvė mesti viską, ką nori ir tokiu būdu provokuoti daugiau pražangų iš varžovų bei savo prabėgimais ir greitu judėjimu pritraukti gynybą, kad sukūrtų erdvę komandos draugams pelnyti taškų. Praplėsti aikštelę taip pat padeda ir faktas, jog beveik kiekvienas Australijos rinktinės narys sugeba pataikyti iš distancijos. Tai, kaip ir Vokietijos nacionalinėje komandoje, padeda praplėsti aikštelę ir suteikia daugiau progų 2 prieš 2 žaidimui tarp Josh‘o Giddey ir Jocko Landale. Šis tandemas jau tapo vienu iš pavojingiausių šiame čempionate ir nepanašu, jog žaidėjai ketina sumažinti apsukas.


5 (2) Serbija



Sudėtis:

Gynėjai: Vasilije Micic, Bogdan Bogdanovic, Marko Guduric, Vanja Marinkovic, Aleksa Avramovic , Ognjen Dobric

Puolėjai: Aleksej Pokusevski, Nikola Jovic, Vladimir Lucic, Dejan Davidovac, Filip Petrusev

Centrai: Nikola Jokic, Nikola Milutinov, Dusan Ristic, Uros Plavsic


Vyriausias treneris:

Svetislav Pesic


Serbijos rinktinei čempionatas neprasidėjo itin gerai. Jau pačias pirmąsias rungtynes serbai pralaimėjo triuškinančiu rezultatu 84-110 prieš amerikiečius. Šiose rungtynėse rezultatyviausias iš serbų buvo N. Jokičius su 20 taškų, 5 atk. kamuoliais bei 8 rez. perdavimais. Nepaisant to, likusi komanda retai susikūrdavo gerus metimus, o juos susikūrę – pramesdavo (komandos pataikimas iš toli siekė 24.3% (9/37)). Vis dėlto, panašu, jog pamažu serbų žaidimo kokybė tobulėja kas kiekvienas rungtynes. Jau prieš Puerto Riką serbų pataikymo procentai iš distancijos siekė 33.3%, o patys serbai laimėjo rungtynės stulbinančiu rezultatu 66-107. Sekančios rungtynėse prieš Pietų Sudaną pataikymas iš toli siekė net 52.4%. Sunkiose rungtynėse prieš Pietų Sudaną serbai sugebėjo palaužti varžovų gynybą 4-ajame kėlinyje ir laimėju rezultatu 96-85. Serbai įgavo puikią formą pasaulio čempionato atkrintamosiose, sutriuškindami Lietuvos rinktinę. Todėl būtų nenuostabu, jei Olimpinėse žaidynėse jie vėl sužibės, nustebindami krepšinio aistruolius įspūdingu gynybos ir puolimo žaidimu.

6 (3) Prancūzija



Sudėtis:

Gynėjai: Mathew Strazel, Frank Ntilikina, Evan Fournier, Andrew Albicy, Nando de Colo,

Puolėjai: Nicolas Batum, Isaia Cordinier, Bilal Coulibaly, Guershon Yabusele

Centrai: Rudy Gobert, Mathias Lessort, Victor Wembanyama


Vyriausias treneris:

Vincent Collet


Prancūzijos rinktinė, lyginant su prieš čempionatą sudarytu reitingu, nusileido trimis pozicijomis ir dabar užima 6 vietą. Prancūzai pradėjo olimpines žaidynes sunkiai išspaustomis pergalėmis prieš Brazilijos ir Japonijos rinktines. Rungtynėse prieš brazilus Prancūzijos pataikymo procentas iš distancijos siekė 33.3%, o puolime išsiskyrė tik V. Wembanyama ir Nicolas Batumas, abu surinkę po 19 taškų. Šias rungtynes prancūzai ne tiek laimėjo, kiek brazilai pralaimėjo. Sekančiose rungtynėse prieš Japoniją Prancūziją išgelbėjo jaunasis Mathew Strazelis, kuris paskutinėmis rungtynių minutėmis pataikė tritaškį su pražanga, išlygino rezultatą ir išvedė komandą į pratęsimą. Paskutinėse rungtynėse prieš Vokietiją išryškėjo tikrasis prancūzų veidas. Pirmojoje rungtynių pusėje jų puolimas kapituliavo, pelnė vos 27 taškus. Vis dėlto, antrojoje pusėje prancūzai parodė savo potencialą: riaumojantis Isaia Cordinier savo dėjimais užkūrė visą areną, o vietinių fanų paskatinti prancūzai pelnė 25 taškus ir pristabdė vokiečius iki 16 taškų per ketvirtąjį kėlinį. Prancūzai pralaimėjo prieš vokiečius, tačiau įrodė, kad jų komanda gali būti itin konkurencinga, jei tik išlaikys tokį žaidimo lygį ir pagerins stabilumą puolime.


7 (6) Graikija



Sudėtis:

Gynėjai: Nick Calathes, Giannoulis Larentzakis, Thomas Walkup, Dimitris Moraitis, Panagiotis Kalaitzakis, Vassilis Toliopoulos

Puolėjai: Kostas Papanikolaou, Giannis Antetokounmpo, Kostas Mitoglou, Vassilis Charalampopoulos

Centrai: Georgios Papagiannis, Kostas Antetokounmpo


Vyriausias treneris:

Vasilis Spanulis


Graikijos rinktinė per OŽ atranką atrodė labai stipriai, o Giannis Antetokoumpo buvo nesustabdomas, ir visa komanda demonstravo puikią formą. Tačiau pačiose olimpinėse žaidynėse graikai pasirodė lengvai sustabdomi. Pagrindinė Graikijos rinktinės problema yra prastas pataikymas iš distancijos. Dėl šios silpnybės, jų priešininkai užpildydavo baudos aikštelę, taip efektyviai stabdydami Giannį. Mirties grupėje A, graikai sugebėjo išsikovoti trečiąją vietą ir patekti į aktrintamąsias. Jei graikams sukris metimai, juos bus sunku sustabdyti.


8 (10) Brazilija



Sudėtis: 

Vitor Benite, Bruno Caboclo, Leo Meindl, Yago Santos, Marcelinho Huertas, Raul Neto, Gui Santos, Cristiano Felicio, Lucas Dias, George De Paula, Joao Cardoso, Didi Louzada


Vyriausias treneris: Aleksandar Petrovic

Brazilams olimpinės žaidynės prasidėjo labai sunkiai. Pačiose pirmosiose rungtynėse prieš Prancūzijos rinktinę brazilai strigo puolime, o gynyboje nesugebėjo sustabdyti aukštaūgio V. Wembanyamos. Sekančiose rungtynėse prieš pasaulio čempionus, brazilai žaidė gerai, turėjo savo atkarpų, tačiau nesugebėjo pasipriešinti vokiečių puolimui. Svarbu paminėti, jog brazilų superžvaigždė Bruno Caboclo, kuris nuvedė komandą iki olimpinių žaidynių, atrankoje rinkdamas vidutiniškai po 17.8 taško, 7 atk. kamuolius per rungtynes, pirmųjų dviejų rungtynių pradžiose susirinko po keletą asmeninių pražangų, dėl kurių turėjo praleisti didžiąsiąs rungtynių dalis, tad negalėjo padėti komandai. Vis dėlto, brazilai išspaudė trečiąją vietą grupėje iškovodami pergalę prieš japonus. Šiose rungtynėse Bruno Caboclo sužibėjo: surinko 33 taškus, 17 atk. kamuolių bei 43 naud. balus. Akivaizdu, jog jei Bruno Caboclo ir toliau demonstruos tokią formą, brazilų rinktinę gali būti sunku sustabdyti.