Neekspertai.lt

Ar JAV gali susidurti su sunkumais Paryžiaus olimpinėse žaidynėse?

Antanas Kupstas

2024 m. liepos 31 d. 13:54

Šeštadienį Prancūzijoje prasidėjo olimpinės žaidynės. Šiais metais pamatysime daugiausiai talento, kiek esame matę tarptautiniame krepšinio turnyre: net 79 žaidėjai, kurie per savo karjerą yra žaidę NBA, šiemet žengs ant parketo olimpinėse žaidynėse. Taip pat nereikėtų nurašyti ir Eurolygos žaidėjų, kuriems FIBA taisyklės yra patogios ir suteikia progų demonstruoti aukščiausią lygį.


Kaip ir kiekviename rinktinių krepšinio turnyre, JAV yra laikoma akivaizdžia favorite daugelio fanų akyse. Vis dėlto, ar tikrai JAV nesusidurs su jokiais iššūkiais pakeliui į auksą?




Analizuodamas JAV vyrų krepšinio rinktinę, išskirčiau svarbiausius punktus:

  • Žaidėjų prisitaikymas prie naujo vaidmens;
  • Žaidėjų prisitaikymas prie FIBA taisyklių;
  • Žaidėjų talentas;
  • Modernus krepšinis ar ne?;
  • Trenerių štabo efektas.


Žaidėjų prisitaikymas prie naujo vaidmens



Šiais metais JAV į olimpines žaidynes atsiveža savo „Keršytojų“ komandą. Joje beveik kiekvienas krepšininkas yra savo klubo lyderis bei žvaigždė, todėl jiems gali būti sudėtinga priimti pagalbinio žaidėjo vaidmenį komandoje. Vis dėlto nors ir ankstesniuose turnyruose ši problema kišdavo koją, šiais metais su autoritetingais veteranų Lebrono Jameso bei Stepho Curry balsais panašu, jog komanda yra vieninga bei susitelkusi į auksą labiau nei bet kada.


Žaidėjų prisitaikymas prie FIBA taisyklių


Kaip ir prieš kiekvieną tarptautinį turnyrą, JAV žaidėjams tenka prisitaikyti prie FIBA krepšinio taisyklių. Šiais metais JAV komanda yra atsivežusi labiau patyrusius žaidėjus kaip Lebronas Jamesas, Stephas Curry, Anthony Davisas, Devinas Bookeris, Kevinas Durantas ir t.t., kuriems tarptautinio krepšinio taisyklės nėra naujiena.


Žaidėjų talentas


Amerikiečiai visą krepšinio istoriją buvo laikomi geriausiai žaidžiančia tauta, todėl nenuostabu, jog kiekviename rinktinių turnyre jie laikomi favoritais laimėti auksą. Svarbu paminėti, jog šiais metais JAV rinktinėje yra daugiau žaidėjų, pasižyminčių gynyba nei sugebėjimu įmesti taškus kaip Jrue Holiday, Derrickas White'as, Anthony Davisas, Bamas Adebayo, Devinas Bookeris (pastarasis nors NBA ir nėra žinomas kaip gynybinis žaidėjas, JAV rinktinėje jis naudojamas ginti pačius geriausius priešininkų žaidėjus). Šių metų JAV rinktinė yra labai stipri žaidžiant prie savojo krepšio, todėl priešininkams gali būti sunku prieš juos laimėti.



Modernus krepšinis ar ne?



Puolime, užtat, JAV rinktinė neatrodo tokia galinga. Nors ir JAV turi pasaulinio lygio krepšininkus, galinčius pataikyti pačius sunkiausius metimus, jų puolimas neatrodo labai užtikrintas. Amerikiečiai daro daug klaidų, praranda daug kamuolių, tačiau didžiausią susirūpinimą kelianti probelma JAV rinktinėje prieš grupių etapą buvo mažas tritaškių metimų skaičius ir kaip dvitaškių pasirinkimas puolime gali leisti varžovui laimėti matematiškai didesnę vertę turinčiu metimu. Sekmadienio pergalingose rungtynėse prieš Serbiją, net 46.3 % amerikiečių metimų buvo išmesti iš už tritaškio linijos. Jie mėtė tritaškius greitose atakose, pataikė daug po atkovotų kamuolių puolime. Metimai ne visada kris taip, kaip pirmose rungtynėse, tačiau neįmanoma pasiruošti tokiam atsitiktiniam puolimui, dėl kurio visi penki žaidėjai aikštelėje kelia grėsmę.


Trenerių štabo efektas



Vienas iš stipriausių bruožų šioje JAV rinktinėje yra sugebėjimas adaptuotis prie situacijos rungtynių metu. Dėl to reikėtų dėkoti JAV trenerių štabui, kuriam priklauso Steve'as Kerras („Golden State Warriors“ vyriausias treneris), Ty Lue (Los Andželo „Clippers“ vyriausias treneris), Markas Few (Gonzagos universiteto vyriausias treneris), Erikas Spoelstra (Majamio „Heat“ vyriausias treneris). Visi iš šių strategų, išskyrus Mark Few, yra laikomi geriausiais treneriais visoje NBA. Jie žino, ką reiškia laimėti, bei žino, ko reikia, kad komanda laimėtų. Taip pat šie treneriai palaiko ir gerą komandos atmosferą, kadangi daugelis iš komandos krepšininkų yra dirbę kartu su vienu iš šių strategų. (Steve Kerr: Stephas Curry, Kevinas Durantas; Ty Lue: Lebronas Jamesas; Erikas Spoelstra: Lebronas Jamesas, Bamas Adebayo). Gera atmosfera yra svarbi dėlionės dalis komandoje, nes tada žaidėjai gali sukaupti visą dėmesį į asmeninį bei komandos tobulėjimą.