Neekspertai.lt

Paryžiaus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro apžvalga bei prognozės

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 23 d. 21:03

Jau šią savaitę prasideda 2024 metų vasaros olimpinės žaidynės. Šeštadienį startuoja ir krepšinio turnyras, kuriame susikaus 12 rinktinių iš šešių skirtingų žemynų.



Formatas nuo praėjusios olimpiados išlieka nepakitęs: rinktinės yra paskirstytos į tris grupes po keturias komandas, o į atkrintamąsias pateks po dvi ekipas iš kiekvienos grupės bei dvi geriausios trečiąsias vietas užėmusios rinktinės.


„(NE)EKSPERTAI“ apžvelgia kiekvienos grupės favoritus, autsaiderius bei prognozuoja, kas turėtų žengti į ketvirtfinalį.


Olimpinėse žaidynėse dalyvausiančių komandų reitingą galite rasti paspaudę čia.


A grupė


Įspūdingo pajėgumo A grupėje išvysime keturias rinktines, FIBA reitinge esančias pirmajame penkioliktuke, todėl ryškų favoritą išskirti yra sunku.


Australai po nesėkmingo 2023 metų pasaulio krepšinio čempionato, kuriame jie neperžengė antrojo etapo, vėl bandys pakartoti savo sėkmę, kai prieš trejus metus Tokijuje Australijos rinktinei pavyko iškovoti medalius. Draugiškose rungtynėse „Boomers“ atrodė labai solidžiai: sutriuškino kinus, užtikrintai įveikė Puerto Riką bei sugebėjo palaužti prancūzus ir serbus. Vienintelį pralaimėjimą australai patyrė prieš turnyro favoritę – JAV rinktinę.


Graikijos rinktinė sėkmingai įveikė atranką ir olimpiadoje žais penktą kartą šalies istorijoje. Pasiruošime Vassilio Spanoulio auklėtiniai buvo sutriuškinti serbų ir paskutinę minutę sugebėjo įveikti Puerto Riką.


Po sėkmingo pasaulio čempionato ir pirmo medalio istorijoje Kanada olimpines žaidynes pasitinka dar labiau sustiprėjusi: šiemet komandą papildė Jamalas Murray ir Andrew Nembhardas. Draugiškuose mačuose kanadiečiai palaužė prancūzus, užtikrintai susitvarkė su puertorikiečiais, bet nesugebėjo atsilaikyti prieš JAV rinktinę.


Ispanai laimėjo namuose vykusį olimpinių žaidynių atrankos turnyrą, finale palauždami Bahamų komandą. Iki olimpiados Sergio Scariolo auklėtiniai sužaidė tik vienerias kontrolines rungtynes, pasiekdami pergalę prieš Argentiną, tačiau Ispanijos rinktinė viena labiausiai patyrusių komandų turnyre, todėl jos nuvertinti negalime.


Tvarkaraštis:

Liepos 27 d. 12:00 Australija – Ispanija

Liepos 27 d. 22:00 Graikija – Kanada

Liepos 30 d. 12:00 Ispanija – Graikija

Liepos 30 d. 14:30 Kanada – Australija

Rugpjūčio 2 d. 14:30 Australija – Graikija

Rugpjūčio 2 d. 18:15 Kanada – Ispanija


(NE)EKSPERTAI komandos prognozė:

Į atkrintamąsias pateks:

Justinas: Australija, Kanada, Ispanija

Vainius: Australija, Kanada, Graikija

Aidas: Australija, Kanada, Graikija

Antanas: Australija, Kanada, Graikija

Jokūbas: Australija, Kanada, Ispanija


B grupė


B grupėje į kovą stos olimpiados šeimininkai prancūzai, pasaulio čempionai vokiečiai bei nustebinti galintys brazilai ir japonai.


Prancūzijos rinktinė svarbiausią metų sporto renginį pasitinka po patirto fiasko pasaulio čempionate, kai iš kovos dėl medalių pasitraukė dar pirmajame etape. Tačiau šiemet ši komanda vis tiek yra laikoma viena iš pagrindinių favoričių užlipti ant apdovanojimų pakylos. Vos dvi pergales kontrolinėse rungtynėse pasiekę prancūzai nedemonstruoja geriausios formos ir fiksuoja net keturių iš eilės pralaimėjimų seriją.


Vokietijos krepšinio rinktinė olimpinėse žaidynėse dalyvaus antrą kartą iš eilės. Nuo praėjusio pasirodymo vokiečiai sugebėjo iškovoti bronzos medalį Europos čempionate bei tapo pasaulio čempionais, todėl iš Franzo Wagnerio ir Denniso Schroderio vedamos komandos tikimasi gero žaidimo ir šiemet. Draugiškuose mačuose vokiečiai nenuvylė, nors reiktų paminėti, kad ir varžovai nebuvo patys stipriausi. Pasidalinta po pergale su prancūzais, sutriuškinti Nyderlandai ir Japonija bei po atkaklios kovos pralaimėta JAV krepšininkams.


Japonai teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse iškovojo pasaulio čempionate kaip geriausia Azijos komanda. Šiais metais į rinktinę grįžo Los Andželo „Lakers“ puolėjas Rui Hachimura, taip pat joje bus ir praėjusiais metais sužibėjęs Joshas Hawkinsonas. Nors draugiškose rungtynėse stipriai pasipriešinti varžovams nepavyko, japonai gali įkąsti išankstiniams grupės favoritams ir pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje.


Labai užtikrintai atrankoje žaidę bei latvius be olimpinių žaidynių palikę brazilai tarp 12 elitinių rinktinių pateko po aštuonerių metų pertraukos. Praėjusį kartą savo pasirodymą olimpiadoje Pietų Amerikos atstovai baigė jau grupių etape, tačiau dabar jie turi gerus šansus pagerinti šį rezultatą.


Tvarkaraštis:

Liepos 27 d. 14:30 Vokietija – Japonija

Liepos 27 d. 18:15 Prancūzija – Brazilija

Liepos 30 d. 18:15 Japonija – Prancūzija

Liepos 30 d. 22:00 Brazilija – Vokietija

Rugpjūčio 2 d. 12:00 Japonija – Brazilija

Rugpjūčio 2 d. 22:00 Prancūzija – Vokietija


(NE)EKSPERTAI komandos prognozė:

Į atkrintamąsias pateks:

Justinas: Prancūzija, Vokietija, Brazilija

Vainius: Prancūzija, Vokietija, Brazilija

Aidas: Prancūzija, Vokietija

Antanas: Prancūzija, Vokietija, Japonija

Jokūbas: Prancūzija, Vokietija


C grupė


Dvi ryškios C grupės favoritės JAV ir Serbijos rinktinės. Būtent jos turėtų kautis dėl pirmosios vietos, o iššūkį bandys mesti Puerto Riko bei Pietų Sudano krepšininkai.


Serbai olimpinį kelialapį išplėšė praėjusių metų pasaulio krepšinio čempionate, kuriame tik finale nusileido vokiečiams. Šiemet lūkesčiai bus dar didesni, nes prie rinktinės prisijungė 2023-24 metų sezono NBA lygos MVP Nikola Jokičius. Jau nuo pat pasiruošimo pradžios Serbijos žvaigždė traukė savo komandą į priekį, o Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai sutriuškino japonus, pasiekė pergales rungtynėse su graikais bei prancūzais, tačiau nesugebėjo pasipriešinti JAV ir Australijos komandoms.


Olimpinėse žaidynėse debiutuosiantys Pietų Sudano krepšininkai sieks atsikratyti autsaiderių etiketės bei prasibrauti į atkritamąsias. Carlikas Jonesas, neabejotinas komandos lyderis, rinktinėje spindi ryškiausiomis spalvomis, o taip pat ekipa pasižymi gera gynyba. Pietų Sudano rinktinė jau parodė, jog gali pakovoti net ir su stipriausiais varžovais: draugiškame mače JAV komandai pralaimėjo vos vienu tašku.


Puerto Rikas atrankos turnyro finale netikėtai parklupdė Lietuvos rinktinę ir į svarbiausią metų sporto renginį grįžta po 20-ies metų pertraukos. Pastarąjį kartą užimta šeštoji vieta, tačiau grupėje buvo įveikti amerikiečiai. Po namuose vykusios atrankos puertorikiečiai dar spėjo sužaisti trejas draugiškas rungtynes, tačiau visas jas pralaimėjo.


Po nesėkmingo pasirodymo pasaulio pirmenybėse amerikiečiai nusprendė, jog reikia grąžinti komandai šlovę, ir surinko vieną stipriausių sudėčių istorijoje, kuri jau yra lyginama su 1992 metų „Svajonių komanda“. Savo pranašumus dar reiks parodyti aikštelėje, bet vien per kontrolines rungtynes pamatėme JAV rinktinės pajėgumą – pasiruošime amerikiečiai iškovojo visas penkias pergales.


Tvarkaraštis:

Liepos 28 d. 12:00 Pietų Sudanas – Puerto Rikas

Liepos 28 d. 18:15 Serbija – JAV

Liepos 31 d. 18:15 Puerto Rikas – Serbija

Liepos 31 d. 22:00 JAV – Pietų Sudanas

Rugpjūčio 3 d. 18:15 Puerto Rikas – JAV

Rugpjūčio 3 d. 22:00 Serbija – Pietų Sudanas


(NE)EKSPERTAI komandos prognozė:

Į atkrintamąsias pateks:

Justinas: JAV, Serbija

Vainius: JAV, Serbija

Aidas: JAV, Serbija, Pietų Sudanas

Antanas: JAV, Serbija

Jokūbas: JAV, Serbija, Pietų Sudanas