Neekspertai.lt

Jamesas Rodriguezas: nuvylusi klubinė karjera bei atgimimas Kolumbijos rinktinėje

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 20 d. 11:38

Kol daugelio futbolo gerbėjų akys krypo į Europos čempionatą, kitoje Atlanto vandenyno pusėje taip pat baigėsi stipriausių rinktinių pirmenybės. „Copa America“ turnyro finale Argentina 1:0 įveikė Kolumbijos ekipą.



Jeigu Argentinos triumfas nenustebino, Kolumbijos patekimas į finalą buvo netikėtas. Grupėje aplenkta Brazilijos rinktinė, ketvirtfinalyje net 5:0 sutriuškinta Panama, o pusfinalyje kolumbiečiai įveikė iki tol be pralaimėjimų žengusį Urugvajų.


Tokį solidų žaidimą „Los Cafeteros“ demonstravo ir prieš 10 metų Brazilijoje. 2014 metų Pasaulio futbolo čempionate Kolumbijos rinktinė pasiekė ketvirtfinalį, o komandoje sužibo nauja žvaigždė - Jamesas Rodriguezas. Šeši įvarčiai per penkerias rungtynes bei auksinis batelis svarbiausiame futbolo renginyje Rodriguezui užtarnavo naują kontraktą su Madrido „Real“ klubu, kuris už šį futbolininką nepagailėjo 63 milijonų svarų sterlingų.



Pirmasis sezonas „karališkajame“ klube Rodriguezui buvo sėkmingas: 13 įvarčių bei tiek pat rezultatyvių perdavimų per 29-erias rungtynes Ispanijos čempionate. Taip pat jis pateko į simbolinę sezono komandą ir buvo pripažintas geriausiu „La Liga“ saugu.


Kitus du sezonus Kolumbijos rinktinės žvaigždės žaidimo laiką itin ribojo traumos, tačiau 2016-17 metų sezone kartu su „Real“ jis tapo Ispanijos čempionu bei laimėjo UEFA Čempionų lygą.


Norėdamas gauti reguliaraus žaidimo laiko prieš 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą, Rodriguezas nuomos pagrindais prisijungė prie Vokietijos futbolo milžino - Miuncheno „Bayern“ klubo. Tačiau ir karjera Vokietijoje nesusiklostė taip, kaip daugelis tikėjosi, o perėjimas į Anglijos „Premier“ lygos vidutiniokę Liverpulio „Everton“ komandą didelės naudos neatnešė nei pačiam žaidėjui, nei klubui. Vėliau du sezonus 33-ejų futbolininkas praleido Katare bei Graikijoje, o šiuo metu rungtyniauja „Sao Paulo FC“ klube Brazilijoje.


Nors prieš 10 metų Rodriguezas buvo vienas iš sparčiausiai kylančių futbolininkų visame pasaulyje, jo klubinė karjera nuvylė, o daugelis žmonių jį prisimena, kaip vieno turnyro žaidėją.


Tačiau šių metų „Copa America“ čempionate Kolumbijos rinktinės kapitonas vėl suspindo ryškiausiomis spalvomis. Rodriguezas turnyre atliko net 6 rezultatyvus perdavimus, pagerindamas Lionelio Messi rekordą, pasiektą prieš trejus metus (5 rezultatyvūs perdavimai), o taip pat pridėjo ir įvartį ketvirtfinalyje į Panamos komandos vartus. Toks pasirodymas atnešė geriausio „Copa America 2024“ futbolininko titulą.



„Nuo pat atvykimo į rinktinę aš jam pasakiau, jog jis visada buvo mano idealas, - teigė Kolumbijos rinktinės bei „Liverpool FC“ klubo futbolininkas Luisas Diazas. - Aš užaugau žiūrėdamas į jį.“


Deja, „Los Cafeteros“ nepavyko iškovoti Pietų Amerikos čempionų titulo, pratęsime po Lautaro Martinezo įvarčio nusileista Argentinai, kartu ir nutrūko 28-erių nepralaimėtų rungtynių serija. Praėjusį pasaulio futbolo čempionatą praleidę kolumbiečiai įrodė, jog savo žemyne vis dar yra elitinė komanda, o kitas pasaulio čempionatas Jamesui Rodriguezui gali būti paskutinis.