Neekspertai.lt

„La Roja“ triumfas bei anglų ašaros: įvertinimai „Euro 2024“ finalo dalyviams

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 16 d. 22:57

Vokietijoje nusileido 2024 metų Europos futbolo čempionato uždanga. Finalo rungtynėse Ispanijos rinktinė 2:1 sugebėjo palaužti anglus.


Ispanijos komanda ketvirtą kartą tapo Europos čempione, o tai rekordinis trofėjų skaičius per senojo žemyno pirmenybių istoriją. Anglijos rinktinė tapo pirmąja komanda, pralaimėjusia du Europos čempionato finalus iš eilės.


„(NE)EKSPERTAI“ pateikia finale rungtyniavusių futbolininkų bei komandų vyriausiųjų trenerių įvertinimus.


Anglijos rinktinė


Jordanas Pickfordas - 7


Finalo metu didelių klaidų nedarė, o ir viso čempionato metu užtikrintai saugojo savo komandos vartus. 66-ą minutę atrėmė pavojingą Lamine'o Yamalio smūgį, galėjusį padvigubinti ispanų pranašumą rungtynėse. Kaltinti dėl praleistų įvarčių vartininko taip pat negalime.


Kyle'as Walkeris - 5


Pirmajame kėlinyje solidžiai dirbo gynyboje bei gerai jungėsi į komandos atakas. Tačiau pirmojo įvarčio situacijoje pamiršo savo tiesioginį varžovą Nico Williamsą, kuris visiškai nedengiamas gavo perdavimą iš Lamine'o Yamalio ir pasiuntė kamuolį į vartus.


Johnas Stonesas - 7


Iš visų gynėjų darė mažiausiai klaidų, o 12-ą mačo minutę įspūdingai išmušė kamuolį iš po Nico Williamso kojų baudos aikštelėje. Antro kėlinio pradžioje pargriovęs Martiną Zubimendi užsidirbo geltoną kortelę.


Marcas Guéhi - 5


Londono „Crystal Palace“ futbolininkas nesuspėjo paskui Mikelį Oyarzabalį, kuris 86-ą minutę įmušė pergalingą įvartį, atnešusį ispanams Europos čempionų titulą. Po šio epizodo Guéhi dar turėjo šansą išplėšti savo komandai pergalę, bet galva smūgiuotą kamuolį nuo linijos numušė Dani Olmo.


Luke'as Shaw - 5


Pirmos rungtynės starto sudėtyje po vasarį patirtos traumos. Solidų pasirodymą pirmajame kėlinyje aptemdė klaida pirmojo įvarčio metu, kai „pametė“ savo poziciją kairiajame krašte ir leido Yamaliui sukurti idealią progą komandos draugui.


Declanas Rice'as - 5


Nuvylęs Rice'o pasirodymas tiek šiame mače, tiek visame turnyre. Londono „Arsenal“ klubo saugas finalo rungtynėse nesugebėjo pradėti komandos atakų ir net 11 kartų prarado kamuolį. 90 minutę Rice'as po Cole'o Palmerio pakelto kampinio du kartus smūgiavo galva, tačiau pirmąjį smūgį atrėmė vartininkas, o antras skriejo šalia vartų.


Koobie Mainoo - 4


Kaip ir Declanas Rice'as, Mainoo dažnai prarasdavo kamuolį ir atlikdavo netikslius perdavimus komandos draugams, o 70-ą minutę buvo pakeistas. Vietoje jo į aikštę žengė Cole'as Palmeris, kuris vėliau išlygino rungtynių rezultatą.


Bukayo Saka - 6


Buvo ryškus dešiniajame krašte, kartu su Kyle'u Walkeriu nuolat jungėsi į atakas bei naudojosi savo greičio savybėmis. Vis dėl to pelnyti įvarčio ar atlikti rezultatyvaus perdavimo nepavyko.


Philas Fodenas - 4


Nors ir žaidė sau įprastoje „dešimto numerio“ pozicijoje, tai vėl buvo blankios Fodeno rungtynės. Galime teigti, jog viso čempionato metu neišvydome tokio solidaus žaidimo, kokį Mančesterio „City“ saugas šiemet demonstravo klube.


Jude'as Bellinghamas - 6


Pakeitęs poziciją ir pasitraukęs į kairę, Bellinghamas atliko rezultatyvų perdavimą, kai Cole'as Palmeris išlygino rungtynių rezultatą. Keletą kartų Bellinghamui pavyko suklaidinti savo varžovus bei smūgiuoti į vartus, tačiau tikrai galima buvo tikėtis ryškesnio žaidimo iš jaunosios Anglijos rinktinės žvaigždės. Vos 21 tikslus perdavimas iš 31 bandymo (68% tikslumas) ir 14 kartų prarastas kamuolys - ne tokia statistika, kokią norėtų matyti Anglijos komandos gerbėjai.


Harry Kane'as - 3


Žemiausio įvertinimo susilaukė Anglijos rinktinės kapitonas Harry Kane'as. Itin blankus finalas, kurio metu Kane'as apskritai nebuvo pastebimas, vienintelis jo atliktas smūgis buvo blokuotas. Dar nei vieno titulo savo karjeroje neturintis anglas po pražangos prieš Fabianą Ruizą gavo geltoną kortelę, o aikštę paliko sužaidus vos valandą.


Ollie Watkinsas - 5


Kane'ą pakeitęs Watkinsas nesukūrė tokio stebuklo, kokį pamatėme pusfinalio mače su Nyderlandais. Rungtynių pabaigoje dar ir buvo nubaustas geltona kortele.


Cole'as Palmeris - 8


73-ią rungtynių minutę Palmeriui pavyko pasižymėti pirmuoju įvarčiu „Euro 2024“ turnyre, kai smūgiu iš už baudos aikštelės jis nuginklavo Ispnaijos rinktinės vartininką Unai Simoną. Atkrintamosiose Londono „Chelsea“ futbolininkas tapo tikru „super“ keitimu, rodančiu tvirtą charakterį svarbiausiuose rungtynių epizoduose.


Ivanas Toney aikštėje pasirodė tik 89-ą mačo minutę, tad jo pasirodymo objektyviai vertinti negalime.


Garethas Southgate'as - 6


Kaip jau įprasta atkrintamosiose, taip ir finale keitimus Southgate'as atliko tik praleidus pirmąjį įvartį. Drąsus sprendimas jau 60-ą minutę ant suolo pasodinti nefunkcionuojančią komandos žvaigždę Harry Kane'ą pasiteisino, o vėliau nuo suolo pakeltas Cole'as Palmeris išlygino mačo rezultatą.


Ispanijos rinktinė


Unai Simonas - 7


Daug darbo rungtynių metu neturėjo. Cole'as Palmerio įvartis buvo įspūdingas, nepalikęs jokių šansų atremti šį smūgį Unai Simonui, todėl vartininko kaltės tame epizode nėra. Mačo pabaigoje išgelbėjo Ispanijos rinktinę nuo Declano Rice'o smūgio galva.


Dani Carvajalis - 6


Pirmajame kėlinyje veteranui buvo sunku bėgti paskui jaunesnius Anglijos rinktinės futbolininkus, bet didelių klaidų pavyko išvengti.


Robinas Le Normandas - 7


Solidžiai gynėsi prieš Harry Kane'ą bei kitus Anglijos komandos lyderius. Taip pat atliko 84 perdavimus, iš kurių net 80 buvo tikslių, o 83-ią minutę Ispanijos rinktinės vidurio gynėjas buvo pakeistas.


Aymericas Laporte'as - 8


Saudo Arabijoje rungtyniaujantis futbolininkas čempionate įrodė, jog vis dar yra pajėgus žaisti aukščiausiame lygyje. Finale taip pat užtikrintai tvarkėsi prie savųjų vartų, 15-ą minutę nutraukė pavojingą Kyle'o Walkerio perdavimą.


Marcas Cucurella - 8


Turėjo problemų ginantis prieš Bukayo Saka, tačiau tai buvo dar vienos geros Cucurella rungtynės šiame čempionate. Antrojo kėlinio pabaigoje būtent jis atliko rezultatyvų perdavimą Mikeliui Oyarzabaliui, kuris pelnė pergalingą rungtynių įvartį.


Rodri - 6


Geriausiu šio čempionato žaidėju išrinktas Rodri pirmojo kėlinio pabaigoje patyrė traumą, dėl kurios per pertrauką buvo pakeistas. Iki tol Ispanijos rinktinės lyderis sėkmingai stabdė varžovų atakas bei 45-ą minutę blokavo didelę grėsmę kėlusį Harry Kane'o smūgį.


Fabianas Ruizas - 7


Vienas stabiliausių „Euro 2024“ futbolininkų, viso turnyro metu užtikrintai žaidęs tiek gynyboje, tiek prie varžovų vartų. Finale - dar vienas solidus pasirodymas, aikštės viduryje Ruizas pukiai jungė gynybos liniją su atakuojančiais žaidėjais.


Dani Olmo - 7


Olmo paskutinėje atakos stadijoje nebuvo toks aštrus kaip keliuose praeituose mačuose. Praėjus kelioms minutėms po Nico Williamso įmušto įvarčio, Olmo turėjo progą padvigubinti ispanų persvarą, tačiau jo smūgiuotas kamuolys skriejo šalia vartų. Antro kėlinio pabaigoje „RB Leipzig“ klubo saugas išgelbėjo savo komandą, išmušdamas kamuolį toliau nuo vartų po Marco Guehi smūgio.


Nico Williamsas - 9


Nuo pat rungtynių pradžios kėlė grėsmę Anglijos rinktinės gynėjams, o įdėtos pastangos atsipirko 47-ą minutę, kai po Lamine'o Yamalio perdavimo išvedė savo rinktinę į priekį bei pelnė antrąjį įvartį šiame čempionate. 22-ejų metų futbolininkas pelnytai išrinktas geriausiu finalo rungtynių žaidėju.


Lamine'as Yamalis - 8


Pirma rungtynių pusė buvo sunki, tačiau iškart po pertraukos Yamalis tapo ryškia figūra Ispanijos rinktinės žaidime. Pirmojo įvarčio metu puikiai suvaldė kamuolį, susitvarkė su keliais varžovais ir atliko rezultatyvų perdavimą komandos draugui. Fenomenaliai žaidžiantis 17-metis jau pavergė daugelio futbolo gerbėjų širdis ir net sunku pagalvoti, kokio lygio futbolininkas tai bus ateityje.


Alvaro Morata - 6


„La Roja“ kapitonas šiek tiek iškrito iš konteksto, Ispanijos rinktinėje spindint jaunosioms žvaigždėms Lamine'ui Yamaliui ir Nico Williamsui. Todėl nenuostabu, jog buvo pakeistas jau 68-ą minutę, o vietoje jo pasirodęs Mikelis Oyarzabalis tapo rungtynių herojumi.


Martinas Zubimendi - 7


Dėl traumos iškritus ispanų lyderiui Rodri, aikštėje pasirodęs San Sebastiano „Real Sociedad“ atraminis saugas Martinas Zubimendi sugebėjo lygiavertiškai pakeisti geriausią „Euro 2024“ futbolininką ir negalime teigti, jog Ispanija po šio keitimo susilpnėjo. Zubimendi užtikrintai stabdė anglų atakas, o perdavimus atliko net 92 proc. tikslumu.


Mikelis Oyarzabalis - 9


Pakeitęs Alvaro Moratą, iškart įpūtė energijos savo komandos žaidime, o 86-ą minutę po Marco Cucurella perdavimo aplenkė varžovų gynėjus bei pasiuntė kamuolį į vartus, vos išvengdamas nuošalės.


Nacho bei Mikelis Merino aikštėje pasirodė tik antro kėlinio pabaigoje, todėl jų pasirodymo objektyviai vertinti negalime.


Luisas de la Fuente - 9


Kaip ir viso turnyro metu, ispanai demonstravo geresnį žaidimą nei jų varžovai ir tikrai nusipelnė pergalės Europos čempionato finale. Sprendimas 68-ą minutę komandos kapitoną Alvaro Moratą pakeisti Mikeliu Oyarzabaliu pasiteisino ir už tai galime pagirti Ispanijos rinktinės vairininką. Luisas de la Fuente įrodė, jog yra elitinis treneris ne tik jaunimo, bet ir vyrų futbole. Anksčiau savo trofėjų kolekcijoje jis turėjo Europos U-19 bei U-21 čempionatų aukso medalius, o dabar de la Fuente turės ir Europos vyrų futbolo čempionato titulą.