Neekspertai.lt

Paryžiaus 2024 Olimpinių žaidynių „Power Rankings“ : čempionato favoritai, stipriausios rinktinės ir galimos čempionato sensacijos

Antanas Kupstas

2024 m. liepos 18 d. 10:48

Paryžiaus 2024 Olimpinių žaidynių krepšinio čempionatas prasidės jau liepos 27 d., todėl svarbu aptarti čempionato favoritus bei nustebinti galinčias komandas. Krepšinio aistruoliai laukia šio renginio su didžiuliu entuziazmu, norėdami pamatyti geriausias pasaulio komandas kovojant dėl aukso medalių. Šioje apžvalgoje pristatysime Paryžiaus 2024 Olimpinių žaidynių krepšinio komandų „Power Rankings“, analizuojant stipriausius rinktines ir galimas čempionato sensacijas. Ar JAV rinktinė su „Keršytojų“ komanda pateisins savo favoritų statusą? Ar Prancūzija pasinaudos namų aikštelės pranašumu? Kokios kitos rinktinės gali nustebinti ir pasiekti pergales? Šiame straipsnyje rasite atsakymus į visus šiuos klausimus ir dar daugiau.



10. BRAZILIJA

Sudėtis: dar nepatvirtinta

Vyriausias treneris: Aleksandar Petrovic


Brazilija atrankos etape žaidė labai gražų krepšinį, sugebėjo išmesti Juodkalnyją iš grupių etapų bei atkrintamosiose įveikė Filipinus ir sutriuškino latvius. Sunku pasakyti, ar brazilai rodys tokį patį krepšinio lygį pačioje Olimpiadoje, kadangi pačiose pirmose Olimpinės atrankos rungtynėse brazilų krepšinio žvaigždė Raul Neto pasitempė koją, o paskutinėse - kitas Brazilijos įžaidėjas Yago dos Santos taip pat patyrė kojos traumą. Komanda labai pasikliauna savo aukštaūgiu Bruno Caboclo, kuris atrankos etape rinko po 17.8 taškų 7 atkovotus kamuolius per rungtynes, tačiau praradus 2 geriausius komandos įžaidėjus komandos žaidimo kokybė gali prastėti, o Bruno Caboclo skaičiai mažėti. Taip pat reikia nepamiršti Leo Meindl, kuris treniruojamas Dainiaus Adomaičio Alvarak Tokyo komandoje pakilo į naują žaidimo lygį tiek fiziškai, tiek psichologiškai.



9. PUERTO RIKO



Sudėtis: dar nepatvirtinta

Vyriausias treneris: Nelson Colón


Puerto Riko atrankos etape šokiravo visus krepšinio aistruolius, kai sugebėjo įveikti ne tik Italiją, bet ir finale sutriuškinti mūsų Lietuvos rinktinę. Olimpinėje atrankoje Puerto Riko žaidė labai modernų krepšinį su daug taiklių metimų iš distancijos bei geru individualiu žaidimu iš tokių žaidėjų kaip Tremont Waters, Jordan Howard bei, žinoma, Jose Alvarado. Pastarasis NBA žinomas kaip vienas geriausių gynėjų lygoje, tačiau ir puolime šio žaidėjo negalima nuvertinti (Olimpinėje atrankoje rinko po 16 taškų, 3 rez. perdavimų per rungtynes). Paskutinį kartą, kai Puerto Riko dalyvavo Olimpiadoje, 2004 metais grupių etape sugebėjo įveikti Amerikos rinktinę. Šiais metais C grupėje Puerto Riko vėl susitiks su Amerikos rinktinę, todėl bus įdomu pamatyt, ar Puerto Riko gali dar kartą šokiruoti visą krepšinio pasaulį.


8. ISPANIJA



Sudėtis:

Alex Abrines, Santi Aldama, Dario Brizuela, Lorenzo Brown, Alberto Diaz, Rudy Fernandez, Usman Garuba, Juancho Hernangomez, Willy Hernangomez, Sergio Llull, Xabi Lopez Arostegui, Jaime Pradilla


Vyriausias treneris:

Sergio Scariolo


Ispanija yra viena įdomiausių šių metų rinktinių, kadangi dėl savo ispaniškosios prigimties niekada negalima nurašyti jos potencialo. Eurobasket 2022 metais Ispanai irgi nebuvo laikomi favoritais, net Lietuvos rinktinė buvo laikoma geresnę formą demonstruojančia rinktine. Vis dėlto Ispanai laimėjo Eurobasket ir šiais metais pagrindiniai už 2022 titulą atsakingi žaidėjai vėl grįžo į rinktinės sudėtį įskaitant ir Lorenzo Brown‘ą, kuris praleido pasaulio čempionatą. Olimpinėje atrankoje Ispanai gavo visai sudėtingą grupę, tačiau sugebėjo įveikti stiprią Bahamos rinktinę ir patekti į Olimpiadą. Eurobasket 2022 MVP Willy Hernangomez šiais metais turėjo labai prastą sezoną sugrįžus į senojo žemyno didžiausią klubinio krepšinio turnyrą Eurolygą: Barcelonoje atrodė labai prastai abiejose aikštės pusėse, žaidė tik po 16 min per rungtynes. Vis dėlto, panašu, jog Ispanijos rinktinėje žaidžiant šalia tokio įžaidėjo kaip Lorenzo Brown, W. Hernangomez‘as grįžo iki savo MVP lygio ir yra pasiruošęs tai pademonstruoti Olimpiadoje (Olimpinėje atrankoje rinko po 18.3 taškų 7.3 atkovotus kamuolius per rungtynes). Taip pat Olimpinėje atrankoje labai išsiskyrė Santi Aldama, kuris rinko po 17 taškų 8 atkovotus kamuolius per rungtynes.  


7 . AUSTRALIJA



Sudėtis:

Dyson Daniels, Matthew Dellavedova, Dante Exum, Josh Giddey, Josh Green, Joe Ingles, Nick Kay, Jock Landale, Will Magnay, Jack McVeigh, Patty Mills, Duop Reath


Vyriausias treneris:

Brian Goorjian


Australijos rinktinė šiemet reitinge atsiduria 7 vietoje. Nors ir praėjusioje Tokyo olimpiadoje „Boomers“ sugebėjo išsikovoti savo pirmąjį medalį, šiais metais rinktinė neatrodo tokia stipri, Tokyo dominavę komandos lyderiai Patty Mills ir Joe Ingles yra jau pasenę (Patty Mills – 35 metai, Joe Ingles – 36 metai), o jaunuoliai dar neatrodo pasiruošę prisiimti iniciatyvos ir nuvesti komandą iki prizinių vietų. Nuostabų sezoną turintis Dante Exum, kuris šiais metais su Luka Doncic vedama Dallas Mavericks pateko į NBA finalus, gali būti pervargęs ir mentaliai išsekęs. Vis dėlto, Josh Giddey po prasto sezono OKC, kuriame per atkrintamąsias prarado daug pasitikėjimo savo metimu, ir dar prastesnio tarpsezonio, kuriame buvo išmainytas į Chicago Bulls, turės ir motivacijos, ir minučių išsireikšti save krepšinio aikštelėje.



6. GRAIKIJA



Sudėtis:

Gynėjai: Nick Calathes, Giannoulis Larentzakis, Thomas Walkup, Dimitris Moraitis, Panagiotis Kalaitzakis, Vassilis Toliopoulos

Puolėjai: Kostas Papanikolaou, Giannis Antetokounmpo, Kostas Mitoglou, Vassilis Charalampopoulos

Centrai: Georgios Papagiannis, Kostas Antetokounmpo


Vyriausias treneris:

Vasilis Spanulis


Graikija po didžiulės pertraukos grįžta į olimpines žaidynes su labai gražiai žaidžiančia komanda. Už Graikijos rinktinės pakilimą turbūt reikėtų dėkoti vyriausiam treneriui Vasiliui Spanuliui. Po praeitų metų Dimitrio Itoudžio treniruojamos Graikijos rinktinės nusivylimo pasaulio čempionate, vyriausiu treneriu buvo paskirtas Spanulis, kuris būdamas treneriu klubiniame krepšinyje dar nebuvo nieko įrodęs. Graikijoje laikomas krepšinio pranašu, nes paliko didžiulį pėdsaką krepšinyje kaip žaidėjas, Spanulis buvo paskirtas vyriausiu treneriu, kad pritrauktų geriausius Graikijos krepšininkus kaip Giannis Antetoukoumpo į rinktinę. Tačiau po neįtikėtino sezono Peristeri Athens klube, Spanulis laimėjo BCL metų trenerio apdovanojimą ir dabar atrodo, jog su tokia įspūdinga komandos sudėtimi ir šviežia krepšinio filosofija, kuri verta net apdovanojimų, graikai šių metų olimpiadoje turi daug galimybių išsikovoti medalį.


5. KANADA



Sudėtis:

Gynėjai: Shai Gilgeous-Alexander, Jamal Murray, Andrew Nembhard, RJ Barret

Puolėjai: Nickeil Alexander-Walker, Melvin Ejim, Trey Lyles, Luguentz Dort, Dillon Brooks

Centrai: Khem Birch, Kelly Olynyk, Dwight Powell


Vyriausias treneris:

Jordi Fernández


Kanada paskutinį kartą žaidė krepšinio olimpinėse žaidynėse 2000 metais, kuriose iškrito ketvirtfinalyje prieš Prancūziją. Vis dėlto po 24 metų kanadiečiai grįžta į didžiausią tarptautinio krepšinio turnyrą su labai stipria komanda. Kanadiečiai jau praeitais metais pasaulio čempionate demonstravo nuostabią formą, komandos lyderis Shai Gilgeous-Alexander buvo vienas iš rezultatyviausių žaidėjų čempionate rinkdamas po 24.5 taško, 6.4 rez. Perdavimų ir 6.4 atkovotų kamuolių per rungtynes.


Svarbiausius žaidėjus iš praeitų metų Kanados rinktinės pamatysime ir šiais metais. Tačiau, taip pat prie komandos prisidės keli nauji veidai: Jamal Murray, kuris negalėjo prisidėti praeitais metais, nes reikėjo pailsėti po ilgo ir intensyvaus NBA sezono, bei Andrew Nembhard, kuris atrodė fantastiškai šių metų atkrintamosiose su Indiana Pacers ir Trey Lyles. Sudėtyje yra labai gerų gynybinių žaidėjų: Dillon Brooks (nors ir krepšinio aikštelėje elgiasi nebrandžiai, sugeba paveikti varžovus psichologiškai, o vėliau tuo pasinaudoja gynyboje), Shai pusbrolis Nickeil Alexander-Walker bei Luguentz Dort. Antras pasirinkimas puolime po SGA R.J Barret šio sezono viduryje buvo išmainytas į Toronto „Raptors“ komandą, kurioje, gavus didesnį vaidmenį, sugebėjo įsitvirtinti kaip viena iš žvaigždžių komandoje. Olimpiadoje šis jaunuolis turėtų demonstruoti dar geresnią formą nei praeitais metais pasaulio čempionate, kuriame rinko po 16.8 taško 5 atkovotus kamuolius.


Draugiškose rungtynėse su JAV R.J Barret buvo rezultatyviausias iš kanadiečių, tačiau komanda iš šiaurės vis tiek pralaimėjo rezultatu 86 – 72. Didžiąją rungtynių dalį kanadiečiai su amerikiečiais žaidė tolygiai, abi komandos išsimetė po beveik tiek pat metimų, tačiau JAV pavyko realizuoti 20% daugiau. 



4 . VOKIETIJA



Sudėtis:

Gynėjai: Niels Giffey, Maodo Lo, Andreas Obst, Dennis Schroder, Nick Weiler-Babb

Puolėjai: Isaac Bonga, Oscar da Silva, Franz Wagner, Johannes Voigtmann

Centrai: Daniel Theis, Johannes Thiemann, Moritz Wagner


Vyriausias treneris:

Gordon Herbert


Pasaulio čempionato nugalėtojai šiemet reitinge atsidūrė 4 vietoje. Vokiečiai laimėjo pasaulio čempionatą dėl tobulo susižaidimo tarpusavyje bei aiškaus lyderio Dennis Schroder. 2023 metais vokiečių rinktinės sudėtyje beveik kiekvienas žaidėjas (neskaitant tik Daniel Theis) pasižymėjo sugebėjimu gerai pataikyti iš distancijos. Vokiečių rinktinė pastaraisiais metais dominuoja tarptautinio krepšinio čempionatus demonstruodama modernų krepšinį, pasižyminčiu būtent metimais iš distancijos. Šiais metais vokiečių rinktinės sudėtis nepasikeitė labai drastiškai, prie komandos sudėties prisidėjo Barcelonos sunkiojo krašto puolėjas Oscar Da Silva bei Muncheno „Bayern“ Nick Weiler-Babb.


Pirmosiose draugiškose rungtynėse su Prancūzija vokiečiai pralaimėjo stulbinančiu rezultatu 66 – 90. Rungtynėse vokiečiams pakišo koją prancūzijos „Twin Towers“ (V. Wembanyama ir Rudy Gobert), prieš kuriuos J. Voigtmann – žaidėjas, pasižymintis itin prasta gynyba po krepšiu, neturėjo jokių galimybių apsiginti, o komandos vidurio puolėjai Daniel Theis ir Johannes Thiemann - nežaidė. Komandos lyderis Dennis Schroder tose rungtynėse surinko 23 taškus 6 rez. perdavimus, o Oscar Da Silva – 15 taškų 2 reb 5 perimtus kamuolius. Akivaizdu, jog dar nepamatėme viso Vokietijos rinktinės potencialo ir su žaidžiančiais pagrindiniais vidurio puolėjais Vokietija gali dar kartą pretenduoti į aukščiausius apdovanojimus. 


3. PRANCŪZIJA



Sudėtis:

Gynėjai: Mathew Strazel, Frank Ntilikina, Evan Fournier, Andrew Albicy, Nando de Colo,

Puolėjai: Nicolas Batum, Isaia Cordinier, Bilal Coulibaly, Guershon Yabusele

Centrai: Rudy Gobert, Mathias Lessort, Victor Wembanyama


Vyriausias treneris:

Vincent Collet


Prancūzijos olimpinė krepšinio rinktinė šiais metais žais namų arenose su savo gerbėjų pripildytomis salėmis, dėl to dauguma krepšinio aistruolių duoda jiems kažkokį pranašumą šioje olimpiadoje. Vis dėlto, vertėtų paminėti, jog prancūzai žiūri krepšinį bei serga už savo krepšinio klubus šiek tiek „neeuropietiškai“ – jie nėra tokie pašėlę krepšinio fanai kaip graikai, serbai ar net lietuviai. Prancūzų namų pranašumas turbūt prilygs NBA rungtynių reguleriame sezone namų pranašumui ar Asvelio krepšinio aistruolių palaikymo lygiui Eurolygos sezono metu, kurių vienintelė fanų skanduotė yra „Asvel! Asvel! Asvel!“.


Pažvelgus į rinktinės pačią sudėtį, iškyla 2 bokštai – Victor Wembanyama ir Rudy Gobert – kurių lanko saugojimas privers varžovus puolime išsimesti daugiau metimų iš distancijos bei galbūt iš Prancūzijos varžovų turnyro metu pamatysime daugiau zoninės gynybos. Taip pat išsiskiria, jog komanda neturi jokio gero, solidaus įžaidėjo ir turi pasikliauti jaunais žaidėjais kaip Mathew Strazel arba Frank Ntilikina komandos įžaidėjo pozicijoje. Draugiškose rungtynėse su Serbija, kurį prancūzai pralaimėjo rezultatu 67-79, labai pritrūko žaidėjo, galinčio gerai įžaisti kamuolį, serbai ne kartą užspaudė jaunuosius įžaidėjus ir nutraukė ataką vos jai prasidėjus. Vis dėlto, šiose rungtynėse prancūzai parodė itin gerą gynybą dėl žaidėjų kaip Nicolas Batum, Rudy Gobert bei Victor Wembanyama. Taip pat gynyboje panašu, jog prancūzai yra pasiruošę „half-court trap‘us“ galinčius priminti šio sezono Alexo Mumbru vairuojamos Valencijos basket gynybinių derinių knygelės turinį.


Prancūzijos rinktinė turi potencialą nustebinti šioje olimpiadoje. Nors jiems gali trūkti patikimo įžaidėjo, jų stiprioji pusė yra gynyba, kurią palaiko aukšti žaidėjai kaip Wembanyama ir Gobert. Jei Les Bleus sugebės pagerinti kamuolio įžaidimą ir sumažinti klaidų skaičių, jų šansai konkurencingai dalyvauti turnyre gerokai padidės. Namų fanų palaikymas, nors ir ne taip energingas kaip kai kurių kitų šalių, vis tiek suteiks papildomos motyvacijos ir gali padėti komandai nepasiduoti po sudėtingų atkarpų. Bus įdomu žiūrėti, ar Vincent Collet auklėtiniai sugebės pasinaudoti šiuo pranašumu ir demonstruoti aukščiausio lygio krepšinį, vedantį juos link medalių.


2. SERBIJA



Sudėtis:

Gynėjai: Vasilije Micic, Bogdan Bogdanovic, Marko Guduric, Vanja Marinkovic, Aleksa Avramovic , Ognjen Dobric

Puolėjai: Aleksej Pokusevski, Nikola Jovic, Vladimir Lucic, Dejan Davidovac, Filip Petrusev

Centrai: Nikola Jokic, Nikola Milutinov, Dusan Ristic, Uros Plavsic


Vyriausias treneris:

Svetislav Pesic


Serbijos rinktinė per pasaulio čempionatą užėmė 2-ąją vietą dėl savo agresyvios gynybos bei atakos pusėje dominavusio Bogdan Bogdanovičiaus. Šiais metais, serbai yra ne tik nėra praradę savo gynybinio pajėgumo ar puolimo potencialo, bet ir papildę savo rinktinę tokiais žaidėjais kaip Nikola Jokic bei Vasilje Micic.


Komandos lyderis Nikola Jokičius pastaraisiais metais demonstruoją puikią formą, 2023 metais laimėjo NBA titulą su Denver Nuggets ekipa, o šiais metais laimėjo jau savo trečią NBA MVP apdovanojimą. Vasilje Micic 2021 metais tapo Eurolygos MVP bei tais pačiais metais laimėjo Eurolygos čempiono titulą su Anadoulu Efes, šiais metais Micic persikėlė už Atlanto į geriausią krepšinio lygą pasaulyje, kurioje turėjo neblogą sezoną: nors NBA naujokui OKC Thunder komandoje nesisekė pirmąją sezono pusėje, jis buvo išmainytas sezono viduryje į Šarlotės Hornets komandą, kurioje sugebėjo užsitarnauti sau žaidimo minučių.


Apibendrinus, šiais metais Serbijos rinktinė pasipildė laimėtojų mentalitetu pasižyminčiais žaidėjais, galinčiais nuvesti komandą iki aukso. Svetislav Pešić auklėtiniai turėtų olimpiniame turnyre rodyti fantastinę formą bei tobulą susižaidimą tarpusavyje.


1. JAV



Sudėtis:

Gynėjai: Devin Booker, Stephen Curry, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Jrue Holiday, Derrick White

Puolėjai: Kevin Durant, Lebron James, Jayson Tatum

Centrai: Bam Adebayo, Anthony Davis, Joel Embiid


Vyriausias treneris:

Steve Kerr


Jungtinės valstijos į šias olimpines žaidynes atsiveža „Keršytojų“ komandą (bent jau taip buvo praminta komanda krepšinio aistruolių internete). Beveik kiekviena didi amerikietiška krepšininko pavardė, kuri kažkuriuo šiuo NBA sezono metu triumfavo žiniasklaidų antraštes yra šioje komandoje ir, priešingai nei keletą praėjusių metų, kai dauguma amerikiečių žaidėjų rinkosi vasarą pailsėti ar praleisti su savo šeimomis, šiais metais JAV rinktinė atvažiuoja į olimpiadą kaip akivaizdi favoritė daugelių krepšinio aistruolių akyse. Komanda yra sutverta labai gerai, nėra nei vienos pozicijos trūkumo, per kurį priešininkų komandos galėtų bandyti laužti amerikos rinktinę (praėjusiais metais amerikiečiams trūko solidaus vidurio puolėjo, galinčio apginti krepšį).


Vis dėlto, nepakanka turėtų įžymių pavardžių savo komandoje, kad laimėtum auksą. Kol kas amerikiečiai per draugiškas rungtynes neparodė tokio įspūdingo žaidimo, kokio būtų galima tikėtis iš tokių žinomų pavardžių kaip James, Curry, Edwards, Embiid ir t.t. Nors ir sugebėjo įveikti kol kas abu savo varžovus, Kanadą ir Australiją, komanda vis dar atrodo labai nesusižaidusi, labai daug netikslių pasų, daug nesusikalbėjimų abiejose aikštės pusėse. Taip pat iš krepšinio madas bei tendencijas dėstančios amerikietiškos krepšinio kultūros visai netikėta, kad komanda renkasi žaisti labiau senamadišku krepšiniu su daugiau žaidimu nugara bei daugiau vidutiniame nuotolyje priimamų kamuolių. Olimpinės žaidynės prasideda liepos 27 d., todėl dar per anksti sakyti, kaip JAV atrodys po savaitės treniruočių bei kitų draugiškų rungtynių.


Taip pat, kaip visada su amerikos rinktine, žaidėjams teks susitaikyti su kitokiu vaidmeniu krepšinio aikštelėse nei jie yra įpratę, kadangi beveik visi žaidėjai (neskaitant Derrick White, kuris pakeis Kawhi Leonard dėl traumų ir Jrue Holiday) yra lyderiai savo atitinkamoje ekipoje. Anthony Edwards daugelyje interviu yra pasisakęs, jog šis yra pagrindinė opcija puolime, tačiau žaidėjai kaip Stephen Curry ar Lebron James yra užsitarnavę ne tik daugelio žaidėjų, bet ir trenerių štabo pagarbą, todėl sunku įsivaizduoti juos priimant rolinio žaidėjo vaidmenį.


Akivaizdu, jog Steve Kerr auklėtiniams teks adaptuotis ir rasti tinkamą žaidimo ritmą, kad pasiektų auksą olimpinėse žaidynėse. Komandai reikia susitelkti į geresnią tarpusavio komunikaciją, kad sumažintų klaidų skaičių bei išnaudotų visus savo talentus. Jei JAV rinktinė sugebės įveikti šiuos iššūkius ir išsivystyti kaip vieninga komanda, jų šansai laimėti aukso medalį bus labai dideli. Vis dėlto, kad ir kokios garsios pavardės būtų jų sudėtyje, svarbiausia bus jų gebėjimas žaisti kaip vieninga komanda ir demonstruoti aukščiausio lygio krepšinį.