Neekspertai.lt

Southgate'o atsistatydinimas ir besitęsianti Anglijos agonija

Justinas Montvila

2024 m. liepos 16 d. 12:19

Garethas Southgate'as po 8 metų kadencijos palieka Anglijos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiojo trenerio postą.



Anglų strategui perėmus vyrų futbolo rinktinės vairą 2016-aisiais metais pirmas blynas tų pačių metų Europos futbolo čempionate prisvilo - Anglija iškrito dar aštuntfinalyje nusileisdama Islandijai rezultatu 1-2. Vis dėlto buvo planuojama likti su tuo pačiu strategu ilgesniam laikotarpiui. Pirmasis rimtas iššūkis, kuriam pasiruošti galėjo Southgate'as buvo 2018 Pasaulio futbolo čempionatas. Rusijoje vykusiame turnyre Anglija nužygiavo iki pusfinalio, kuriame nusileido Kroatijai. 2021 metų Europos futbolo čempionate Southgate'as pirmą kartą būdamas vyr. treneriu nuvedė savo komandą iki pat finalo, kuriame skaudžiai po vienuolikos metrų baudinių serijos buvo nusileista italams. Tiesa, dar apmaudžiau visai Anglijai todėl, kad finalas vyko būtent Londone, Wembley stadione. Visi aistruoliai tikėjosi sulaukti „futbolo grįžimo namo“, bet didžiųjų turnyrų titulų sausra tebesitęsė.


Prieš šių metų, 2024 Europos futbolo čempionatą Anglija buvo laikoma turnyro favorite, ir ne be reikalo, nes tokiu talentu kone kiekvienoje pozicijoje pasigirti gali tik viena kita komanda. Turnyre jau nuo pirmųjų rungtynių su Serbija anglai neatrodė kaip itin duominuojanti ekipa. Taip, Bellingham'o įvartis pirmosiose rungtynėse - įspūdingas, tačiau pergalė buvo labiau apgaulinga, nes rinktinė tikrai nedemonstravo gražaus ir užtikrinto žaidimo. Taip pat sužaistos lygiosios su Danija 1-1 bei nulinės lygiosios su Slovėnija tikrai neatspindėjo lyderių etiketės. Atkrintamosiose Anglija nepagerino savo žaidimo - aštuntfinalyje vos išsikapstė su Slovakija paskutinę minutę Bellinghamui pasiuntus kamuolį į vartus smūgiu per save.



Toliau anglų laukė šveicarai - kai kurių ekspertų įvardijami juodaisiais arkliukais. Rungtynėse futbolo išradėjams ir vėl teko gelbėtis pirmiesiems praleidus įvartį, kai 75-ą minutę kamuolį į vartus pasiuntė Breel'as Donald'as Embolo. Kaip ir viso čempionato metu, turnyro favoritai pradėdavo aktyviau žaisti tik atsilikdami nuo priešininkų - 80-ą minutę Bukayo Saka pasiuntė kamuolį pažeme į baudos aikštelę ir, nors atrodė kad tai yra perdavimas, kamuolį Šveicarijos rinktinės vartininkui Yann'ui Sommer'iui reikėjo jau traukti iš vartų tinklo: Anglija išlygino rezultatą 1-1. Vėliau jau atakuojančio futbolo ne itin buvo galima išvysti, todėl rungtynės išsisprendė baudinių serija, kur anglai šaltakraujiškai realizavo visus 5 mėginimus patekdami į čempionato pusfinalį.


Pusfinalyje kelią favoritams pastoti bandė viena karščiausių turnyro komandų - Nyderlandai. Nors į priekį pirmieji išsiveržė būtent olandų futbolininkai, anglai dar pirmajame kėlinyje išlygino rezultatą, 18-ą minutę Harry Kane'ui realizavus vienuolikos metrų baudinį. Rungtynių pabaigoje buvo pakeistas Anglijos rinktinės kapitonas - į aikštelę buvo išleistas Ollie Watkinsas, kuriam daug laiko nereikėjo. 90-ą minutę puolėjas realizavo gautą progą puikiu smūgiu į vartus pažeme šalia kairiosiojo virpsto. Ir nors visa Anglija triumfavo antrą Europos futbolo čempionatą paeiliui pasiekdama finalą, atsirado nemažai skeptikų, viso turnyro metu kritikavusių favoritus ir ypač Garethą Southgate'ą dėl prastų taktinių bei strateginių sprendimų ir apskritai stagnuojančio žaidimo. Ekspertų prognozės prieš finalą anglams nebuvo palankios, nes galutinį iššūkį ruošėsi mesti dar nepralaimėjusi, visus varžovus iki tol įveikusi Ispanijos rinktinė.


Finale jau nuo pačio mačo pradžios Ispanijai buvo leista pernelyg įgauti rungtynių kontrolę, vien jau kamuolio kontrolė „La Roja“ priklausė 66% rungtynių laiko - beveik du kartus ilgiau ispanai buvo su kamuoliu, logiška, kad rungtynių eiga būtent ir ėjo pagal jų žaidimą. Pirmajame kėlinyje neišvydome nei vieno įvarčio, tačiau antrajame praėjus vos 2 minutėms, įvartį sukūrė jaunasis tandemas Lamine'as Yamalas ir Nico Williamsas, būtent pastarasis ir pasižymėjo rungtynių protokole kaip įvarčio autorius po rezultatyvaus 17-mečio perdavimo. Po šalto dušo anglams gana ilgai reikėjo laukti atsakomojo įvarčio, kurį, šiek tiek gal net simboliška, vėl pelnė žaidėjas, į aikštelę žengęs po keitimo. Cole'as „Šaltis“ Palmeris 73-ią minutę pasiuntė kamuolį iš už baudos aikštelės į tolimąjį, kairijį vartų kampą lygindamas rezultatą 1-1. Jau atrodė, kad rungtynės krypstą link pratęsimo, tačiau 86-ą minutę bet kokias iš naujo sužibėjusias Anglijos rinktinės ir sirgalių viltis į šipulius sudaužė Mikelis Oyarzabalis - Ispanijos rinktinė vėl tapo Europos čempione.




Anglų agonija ir toliau tęsiasi, pralaimėtas antras finalas paeiliui ir apskritai jokio didžiųjų turnyro titulo 58-erius metus. Visa tai lėmė nacionalinės vyrų futbolo rinktinės vyriausiojo trenerio atsistatydinimą. Nors dar prieš finalą FA įteikė naują sutartį Southgate'ui dar dvejiems metams - tai yra artėjančiam Pasaulio futbolo čempionatui, strategas vis tik nusprendė nebetęsti darbo Anglijos rinktinėje. Kol kas dar neaišku, kas yra ryškiausias kandidatas perimti komandos vairą.