Neekspertai.lt

Vis dar nepralaimėję ispanai - Euro 2024 finale

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 9 d. 21:46

Vokietijoje vykstančiame Europos futbolo čempionate prasidėjo lemiamos kovos. Pusfinalių etapą atidarė Ispanijos bei Prancūzijos rinktinės.



Prancūzijos startinėje sudėtyje neišvydome Antoine'o Griezmanno, kuris buvo blankus šiame čempionate. Vietoj jo į aikštę žengė Paryžiaus „Saint-Germain“ futbolininkas Ousmane'as Dembele, kuris ketvirtfinalio rungtynėse su portugalais buvo išrinktas geriausiu rungtynių žaidėju.


Ispanijos komandoje dėl kortelių mačą turėjo praleisti Dani Carvajalis ir Robinas Le Normandas, o Pedri nežaidė dėl traumos. Juos pakeitė veteranai Jesusas Navasas, Nacho ir itin solidų turnyrą žaidžiantis Dani Olmo.


Įdomu, jog Prancūzijos komandos žvaigždė Kylianas Mbappé nusprendė žaisti be veido kaukės, kuri akivaizdžiai jam trukdė praeitose rungtynėse.


Nors ispanai aktyviai pradėjo mačą, pirmasis įvartis krito būtent į jų vartus. Mbappé iš krašto pakėlė kamuolį į baudos aikštelę, o kovą antrajame aukšte laimėjo Randalas Kolo Muani.


Visgi Ispanijos rinktinės pastangos atsipirko 21-ą rungtynių minutę, kai fantastišku smūgiu iš už baudos aikštelės pasižymėjo Lamine'as Yamalis. „FC Barcelona“ klubo talentas tapo jauniausiu futbolininku istorijoje, pasižymėjusiu įvarčiu Europos futbolo čempionate. Be to, jis atsiėmė geriausio šių rungtynių žaidėjo apdovanojimą.



Įmušę įvartį ispanai apsukų nemažino, toliau aktyviai spaudė savo varžovus. Ketvirtfinalyje su Vokietija geriausiu rungtynių žaidėjų tapęs Dani Olmo įsiveržė į baudos aikštelę, atliko smūgį ir kamuolys nuo Juleso Koundé kojos įkrito į vartus. Įvartis buvo įrašytas pačiam Olmo, kuriam tai jau trečias tikslus smūgis „Euro 2024“.


Antrajame kėlinyje ispanai toliau žaidė užtikrintai gynyboje, neleisdami prancūzams išlyginti rezultato bei bėgdami į greitas atakas. Prancūzijos rinktinės vyriausiasis treneris Didier Deschampsas bandė atgaivinti savo komadą keitimais: aikštėje pasirodė tiek Antoine'as Griezmannas, tiek Olivier Giroud, tačiau tai komandai didelės naudos neatnešė ir prancūzai baigė pasirodymą šių metų senojo žemyno čempionate.


Iki tol geriausią gynybą čempionate demonstravę „Les Bleus“ antradienio vakarą nesugebėjo sugaudyti greitų Ispanijos rinktinės futbolininkų ir praleido du įvarčius, kai iki šio mačo buvo praleidę vos vieną per visą turnyrą.


Nors Prancūzijos komandos puolėjas Kylianas Mbappé atliko rezultatyvų perdavimą, prancūzams mušant pirmąjį rungtynių įvartį, šiame čempionate nepamatėme geriausios šio futbolininko versijos. Vos vienas įvartis, įmuštas nuo 11 metrų atžymos mače su Lenkija. Puikią progą jis turėjo ir šiose rungtynėse, tačiau 86-ą minutę smūgiavo virš vartų.



Savo ruožtu ispanai dominuoja taip, kaip tai darė 2008 - 2012 metų laikotarpyje, kai laimėjo du Europos čempionatus iš eilės, o tarp jų dar įterpė pasaulio čempionų titulą. Šešios pergalės per vieną čempionatą - naujas turnyro rekordas, to padaryti dar nebuvo pavykę nei vienai rinktinei iki tol.


Finale Ispanijos rinktinės laukia Anglijos ir Nyderlandų poros nugalėtojas. Kitas pusfinalis jau rytoj, 22 val. Lietuvos laiku.