Neekspertai.lt

Baudinių serijoje išsigelbėję anglai žengė į Europos čempionato pusfinalį

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 6 d. 19:53

Europos futbolo čempionate tęsiasi ketvirtfinalio kovos. Pirmosiose šeštadienio rungtynėse susitiko Šveicarijos bei Anglijos ekipos.



Anglai prieš turnyro pradžią buvo laikomi vienais iš pagrindinių favoritų laimėti trofėjų, tačiau žaidimas grupių etape bei aštuntfinalyje neįtikino.


Šveicarija nustebino daugelį futbolo gerbėjų brandžiu žaidimu tiek gynyboje, tiek prie varžovų vartų. Manuelio Akanji, Fabiano Scharo ir Ricardo Rodriguezo suformuota trijų gynėjų linija – viena geriausių visame čempionate.


Anglijos rinktinės startinėje vienuolikėje pamatėme keletą pakeitimų. Nuo rungtynių pradžios aikštėje išvydome „Aston Villa FC“ gynėją Ezri Konsa, kuris iki tol žaidė tik viename mače.


Pasikeitė ir taktinė schema. Iki tol 4 gynėjais rungtyniavę Garetho Southgate'o auklėtiniai šį kartą pasirinko trijų gynėjų liniją, suteikdami Kieranui Trippierui bei Bukayo Sakai daugiau laisvės aikštės karštuose.


Pirmajame kėlinyje abi komandos daug progų nesusikūrė, nepamatėme nė vieno smūgio į vartų plotą. Anglai sugeneravo vos 0,28 tikėtino įvarčio (xG), o šveicarai - 0,08.


Antro kėlinio pradžia abiejoms rinktinėms nieko gero nežadėjo, tačiau 75 minutę po perdavimo iš krašto kamuolį į vartus nukreipė Šveicarijos rinktinės puolėjas Breelis Embolo, o tai pagyvino iki tol komandų demonstruotą vangų žaidimą.


Atsakomojo įvarčio ilgai laukti nereikėjo. Po penkių minučių puikiu smūgiu iš už baudos aikštelės kamuolį į vartus pasiuntė Bukayo Saka ir ekipoms teko žaisti pratęsimą.



Pratęsime įvarčių neišvydome, o baudinių serijoje savo pranašumą įrodė visus 5 baudinius labai užtikrintai realizavę anglai. Šveicarijos komandos gynėjas Manuelis Akanji smūgiavo labai silpnai ir tapo vieninteliu futbolininku, neišnaudojusiu progos nuo 11 metrų atžymos.


Puikias rungtynes sužaidė Londono „Arsenal“ jaunoji žvaigždė Bukayo Saka. Visų rungtynių metu jis kėlė grėsmę varžovų gynėjams dešiniajame krašte, įmušė įvartį, o baudinių serijoje taip pat pasiuntė kamuolį į vartus, taip išpirkdamas savo kaltę už Euro 2020 finale nerealizuotą lemiamą baudinį.


Mačas nesusiklostė Anglijos rinktinės puolėjui Harry Kane'ui, kurio didesnio indėlio labai trūksta anglams šiame čempionate. Vos vieną smūgį link varžovų vartų atlikęs Kane'as antrajame kėlinyje užsidirbo geltoną kortelę, o pratęsimo metu buvo pakeistas Ivano Toney.



Anglijos rinktinė ir vėl sugebėjo išnešti sveiką kailį klampiose rungtynėse, nors pagal xG statistiką nusileido savo varžovams (Anglija - 0,66, Šveicarija - 1,49). Daug kritikos gaunantis Garethas Southgate'as sureagavo į praleistą įvartį, išleisdamas į aikštę keletą futbolininkų, kurie įpūtė reikiamos energijos komandos žaidimui. Tai bus jau trečiasis pusfinalis per keturis didžiuosius turnyrus, šiam strategui stovint už Anglijos rinktinės vairo.