Neekspertai.lt

Fantastiškas ketvirfinalio startas: lygių varžovų dvikovoje triumfavo Ispanija

Vainius Skilandis

2024 m. liepos 5 d. 20:43

2024 metų Europos futbolo čempionate prasidėjo ketvirtfinalių kovos. Pirmose ketvirtfinalio rungtynėse susitiko dvi Europos futbolo galiūnės - Ispanijos ir Vokietijos rinktinės.



Pirmas kėlinys buvo itin vangus, abi komandos žaidė atsargiai. Ispanijos futbolininkai kontroliavo kamuolį, o vokiečiai bandė kontratakuoti.


Jau 8-ą rungtynių minutę ispanai prarado „FC Barcelona“ komandos saugą Pedri, kuris pargriautas Toni Krooso patyrė traumą ir negalėjo toliau tęsti rungtynių. Panašu, jog tai buvo paskutinis jo mačas šiame čempionate.


35-ą minutę Kai Havertzas turėjo progą išvesti Vokietijos rinktinę į priekį, tačiau smūgiavo tiesiai į ispanų vartų sargą Unai Simoną.


Pedri pakeitęs Dani Olmo įnešė reikiamos energijos savo rinktinei, o jo ir komandos draugų pastangos atsipirko 51-ą minutę. Lamine'as Yamalis atliko gerą perdavimą „RB Leipzig“ klubo saugui, kuris tiksliu smūgiu pasiuntė kamuolį į varžovų vartus.


Yamaliui tai jau trečias rezultatyvus perdavimas šiame čempionate. Jaunuolis šiemet taip pat tapo jauniausiu futbolininku Europos čempionatų istorijoje.


Ispanams išsiveržus į priekį, Vokietijos futbolininkai pradėjo spausti savo varžovus. Į žaidimą gerai įsiliejo po keitimo aikštėje pasirodęs Niclasas Fullkrugas.


Likus 8 minutėms iki pagrindinio rungtynių laiko pabaigos, Kai Havertzas turėjo idealią progą išlyginti rezultatą, tačiau perkelti kamuolio per Unai Simoną nesugebėjo. Dabar jau galime teigti, jog Juliano Nagelsmanno sprendimas vidurio puolėjo pozicijoje pasirinkti Kai Havertzą vietoj Niclaso Fullkrugo nepasiteisino. Havertzas turėjo bent dvi progas pasiųsti kamuolį į vartus, tačiau įvarčio nepelnė.



Galiausiai antro kėlinio pabaigoje po komandos draugo perdavimo Joshua Kimmichas galva numetė kamuolį Florianui Wirtzui, kuris išnaudojo sukurtą progą, o tai antrasis jo įvartis šių metų čempionate.


Pratęsime vokiečiai turėjo galimybių pasižymėti, tačiau rungtynėse tašką padėjo Real Sociedad futbolininkas Mikelis Merino, 119-ą minutę galva nuginklavęs Manuelį Neuerį.



Solidų mačą sužaidė Vokietijos krašto gynėjas Joshua Kimmichas. Miuncheno „Bayern“ klubo futbolininkas puikiai pristabdė Ispanijos rinktinės „wingerį“ Nico Williamsą bei antro kėlinio pabaigoje atliko rezultatyvų perdavimą Florianui Wirtzui. Visų rungtynių metu buvo vienas aktyviausių Vokietijos futbolininkų, jungėsi į atakas, laimėjo penkias dvikovas iš aštuonių bei atliko 63 perdavimus, iš kurių 57 buvo tikslūs (90% tikslumas).


Geriausiu rungtynių žaidėjų išrinktas Dani Olmo, įmušęs pirmajį ispanų įvartį bei vėliau pasižymėjęs rezultatyviu perdavimu komandos draugui.


Pačioje rungtynių pabaigoje Ispanijos rinktinės gynėjas Dani Carvajalis šiurkščiai sustabdė Jamalą Musialą ir už tai gavo antrą geltoną kortelę, todėl ne tik buvo išvarytas iš aikštės, bet ir turės praleisti pusfinalio rungtynes. Pusfinalyje taip pat nematysime ir pagrindinio ispanų puolėjo Alvaro Moratos, praleisiančio mačą dėl geltonų kortelių.


Tai buvo paskutinis mačas karjeroje ilgamečiam Vokietijos komandos saugui Toni Kroosui. Nuo 2010 metų rinktinei atstovavęs Kroosas iš viso su Vokietijos marškinėliais sužaidė 114 rungtynių, per kurias pasižymėjo 17 kartų. 2014 metais jis tapo pasaulio čempionu.