Neekspertai.lt

Diogo Costa - didvyris Portugalijoje ir „Instagrame“

Justinas Montvila

2024 m. liepos 5 d. 16:59

Diogo Costos nuojauta padėjo Portugalijai žengti toliau į ketvirtfinalį. Šių metų Europos futbolo čempionato viename iš aštuntfinalių fantastišką pasirodymą surengė Portugalijos rinktinės vartininkas, pernakt tapęs didvyriu ne tik savo šalyje, bet ir visoje Europoje. 


6-ajame aštuntfinalyje Portugalija susitiko su Slovėnijos rinktine, su kuria kiek netikėtai teko vargti labiau, nei buvo tikėtasi - susitikimas nusitęsė iki baudinių serijos. Pats Ronaldo po rungtynių kalbėjo: „Taip, buvo sunku. Mes nesitikėjome pratęsimo ir baudinių. Bet tai futbolas. Dalykai nutinka, kai mažiausiai jų tikiesi.“ Tiesa, rungtynių baigtis galėjo būti visai kitokia, kuomet pirmojo pratęsimo pabaigoje Portugalijos rinktinei buvo skirtas vienuolikos metrų baudinys. Jį mušti prisiėmė kapitonas Cristiano Ronaldo. Daugelis tikėjosi išvysti pirmąjį Ronaldo įvartį turnyre bei ikoniškąjį „SIU“. 

https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/man-utd-cristiano-ronaldo-celebration-26289651


Ir, ko gero, visi buvo nustebinti nesėkmingo Ronaldo smūgio, kurį atlaikė Slovėnijos vartininkas Janas Oblakas. Dar keisčiau buvo matyti verkiantį Cristiano, kuriam, atrodo, sunkiai sekėsi tramdyti savo emocijas. Daugeliui tokia reakcija pasirodė nebrandi, ypač tokioje situacijoje, tokiu metu, kai nėra laiko gailėtis dėl progos nerealizavimo. Visgi iš vėžių akivaizdžiai išmuštas Ronaldo komandos nesutrikdė - atvirkščiai, susidarė įspūdis, kad komanda kaip tik dar labiau stengiasi dėl kapitono. Vis dėlto tai - juk paskutinis Cristiano dalyvavimas rinktinėje ir kas ten žino, gal nebedaug jau liko Ronaldo apskritai žaisti futbolą. 

https://www.beinsports.com/en-au/football/uefa-euro-2024/articles/ronaldos-tears-after-penalty-miss-normal-says-portugal-team-mate-silva-2024-07-04


Vis dėlto vakaro žvaigžde tapo Portugalijos rinktinės vartininkas Diogo Costa, kuris antrojo pratęsimo pabaigoje apsaugojo vartus ne tik nuo Šeško pavojingos atakos, po šiurkšios Pepe klaidos, bet taip pat atrėmė visus 3 slovėnų smūgius per baudinių seriją. Paties vartininko žodžiais: „Pasitikėjau savo nuojauta.“ Ir akivaizdu, kad vartininkas pataikė. Sunku prisiminti tokį puikų vartininko žaidimą. Į galvą ateina tik 2022 metų Pasaulio futbolo čempionato auksinės pirštinės, Argentinos rinktinės vartininko Emiliano Martínezo pasirodymas finale. Aišku, ten rungtynių svarba ir spaudimas buvo žymiai didesnis, bet ne mažiau įspūdingai atrodė ir portugalas. Žinoma, kol kas 2024 metų Europos futbolo čempionate Portugalija dar nieko nelaimėjo, bet pasitikėjimas savimi bent jau Diogo Costos, kuris iki tol gaudavo itin daug kritikos, turėtų būti kur nors padebesiuose. Įdomu, kaip jam seksis saugoti vartus nuo Prancūzijos rinktinės puolimo talento. 


https://www.cbc.ca/sports/soccer/european-championship-soccer-roundup-july1-1.7251446


Diogo Costos pasirodymas ne tik nutildė kritikus ir įkvėpė didesnio pasitikėjimo savo jėgomis, bet užtarnavo daugiau pagarbos iš komandos draugų, ypač dėkingi jam turėtų būti Pepe, kurio klaida galėjo eliminuoti portugalus iš turnyro, bei pats Ronaldo, kurio karjera rinktinėje buvo pakibusi ant plauko. Vis dėlto didžiausias įvertinimas gali būti matomas vartininko „Insagram“ paskyroje, kuri vos pasibaigus rungtynėms ėmė sproginėti. Costos sekėjų skaičius per pirmąsias 15 minučių po rungtynių paaugo apie 60 tūkstančių, per kiek mažiau nei valandą 100 tūkstančių, o pernakt apie 200 tūkstančių. Apskritai per visas šias dienas Portugalijos vartininko sėkėjų skaičius paaugo apie 250% nuo ~367 tūkst. iki ~920 tūkst. (liepos 5-ą dieną) ir toliau nesustoja kilti. Paskutinė publikacija surinko mirš 1 mln. patiktukų, nors iki tol publikacijos, kuriomis dalindavosi Diogo Costa, vidutiniškai rinkdavo apie 50 tūkstančių ir retai kada viršydavo šį skaičių. 



Matant šį pavyzdį iškart ateina į galvą dar vienas su 2022 metų Pasaulio čempionatu susijęs epizodas. Finalą laimėjus Argentinos rinktinei, kapitonas ir komandos lyderis Lionelis Messi vėliau „Insagrame“ pasidalino nuotraukomis, kuriose triumfuoja rankose laikydamas FIFA Pasaulio futbolo čempionato taure. Iki šios dienos - tai daugiausiai patiktukų surinkusi nuotrauka/nuotraukų rinkinys vienoje publikacijoje ~ 75,3 mln. patiktukų (liepos 5-ą dieną). Tai tik parodo, koks globalus ir populiarus yra futbolas ir kiek fanų iš viso pasaulio jis sutraukia. Ne veltui labiausiai sekamas žmogus tame pačiame socialiniame tinkle taip pat yra futbolininkas Cristiano Ronaldo ~ 633 mln. (liepos 5-ą dieną).