Neekspertai.lt

Lietuvos varžovų apžvalga FIBA olimpiniame atrankos turnyre San Chuane

Aidas Gaižutis

2024 m. liepos 1 d. 15:53

Jau šią savaitę Lietuvos vyrų nacionalinė krepšinio rinktinė pradeda kovas FIBA olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike. Taigi metas apžvelgti varžovų sudėtis ir apmąstyti ar tikrai lietuviai tokie stiprūs favoritai šiame atrankos turnyre. A grupėje tautiečiai sužais dvi rungtynes su Meksika ir Dramblio kaulo krantu, todėl nuo jų galima ir pradėti. 

Meksika

Šiame turnyre meksikiečiai versis be savo pagrindinio žaidėjo Francisco Cruzo, bendrai jų sudėtis atrodytų taip:

Vidurio puolėjai: Joshua Ibarra, Adrienas Porrasas, Israelis Gutierrezas;

Puolėjai: Karimas Lopezas, Fabianas Jaimesas, Irwinas Avalosas;

Gynėjai: Gabrielis Gironas, Karimas Rodriguezas, Isaelis Silva, Moisesas Andriassi, Ivanas Montano, Paulas Stollas;


Iš šios komandos galima išskirti tik porą žaidėjų tai 38-erių europos taurėje žaidęs veteranas Paulas Stollas, bei perspektyvus jaunuolis Karimas Lopezas iš Badalonos ,,Joventut”. Objektyviai žiūrint mūsų rinktinė su meksikiečiais vargo neturės, tačiau ši rinktinė tikrai gali pakovoti dėl antros vietos grupėje.

Dramblio Kaulo Krantas

Ši Dramblio Kaulo Kranto nacionalinė komanda atrodė turinti galimybių pasispardyti, tačiau į Puerto Riką negalės atvykti nei Mo Bamba, nei Ismaelis Kamagate, taigi jų sudėti belieka tokia:


Vidurio puolėjas: Cedricas Bahas;

Puolėjai: Deonas Thompsonas, Patrickas Tape’as, Vafessa Fofana, Josephas Mobio, Jeanas-Philipe’as Dally, Amadaou Sidibe;

Gynėjai: Maxence’as Dadiet, Assemianas Moulare, Nisre Zouzoua, Souleymanas Diabate, Lionelis Kouadio;

Su tokia sudėtimi Dramblio Kaulo Kranto piliečiai išeiti į atkrintamąsias nepretenduoja. Šios rinktinės vedlys turėtų būtį buvęs žalgirietis Deonas Thompsonas, tiktai jis vienas šioje komandoje yra žaidęs europos taurėje ar aukščiau reitinguojamuose turnyruose. Taigi drąsiai galima teigti, jog ši rinktinė atvažiuoja į Puerto Riką tik paturistauti.

B grupėje turėtų vykti daug akaklesnė kova dėl pirmosios vietos, tačiau abi stipresnės komandos turėtų žengti toliau, tačiau apžvalgą pradėkime nuo ryškių grupės autsaiderių

Bahreinas

 

Jei Dramblio Kaulo kranto rinktinė atrodo prastai, tai čia visiškai kitas prastumo lygis, kad su šia komanda Lietuva susitiktų turi įvykti stebuklas, pasigrožėkite šios komandos sudėtimi:


Vidurio puolėjas: Ali Hasan;

Puolėjai: Muzamil Ameer Hamooda, Mohammed Hamoda, Devon Dwayne Chism;

Gynėjai: Mohamed Buallay, Ahmed Haji, Ali Rashed, Maitham Isa, Sadiq Hasan, Subah Azzam, Ali Melad;


Nei vienas rinktinės žaidėjas nėra žaidęs aukštame lygyje, komandoje nėra nei vieno legionieriaus duoną ragavusio žaidėjo, labai aiškiai tai yra silpniausia kvalifikacinio turnyro komanda. 

Italija

O kas galėtų būti jei būtume sutikę šią rinktinę pasaulio taurėje. Tačiau Italija smarkiai nukraujavusi, jai negalės padėti Simone Fontecchio, kuris laikomas rinktinės lyderiu. Nors sudėtis ir nukraujavusi ji vis dar atrodo neprastai:


Vidurio puolėjas: Guglielmo Caruso;

Puolėjai: Gianpaolo Rici, Awudu Abassas, Danilo Gallinari, Nicolo Melli, Achille Polonara;

Gynėjai: Johnas Petrucelli, Giordano Bortolani, Stefano Tonutas, Alessandro Pajola, Nico Mannionas, Marco Spissu;


Rinktinė visgi pilna žaidėjų tiek su eurolygos, tiek su europos taurės patirtimis. Aišku teorinis rinktinės lyderis Danilo Gallinari sensta, bet ilgametis NBA žaidėjas dar turi parako su Italijos rinktine pakovoti dėl kelialapio į olimpines žaidynes.

Puerto Riko

Puerto rikas ant popieriaus tikrai antra stipriausia rinktinė po Lietuvos, visų pirmą taip yra dėl nominalaus rinktinės lyderio Jose Alvarado iš Naujojo Orleano ,,Pelicans’’ prisijungimo, tačiau rinktinė paskutinę minutę neteko šių metų Alphonso Fordo trofėjaus laureato Markuso Howardo. Taigi apžvelkime komandos sudėtį:


Vidurio puolėjas: Ismael Romero;

Puolėjai: Isaiah Pineiro, George Condit IV, Aleem Ford, Christopher Ortiz, Arnaldo Toro;

Gynėjai: Jordan Howard, Davon Reed, Jose Alvarado, Stephen Thompson, Gian Clavell, Tremont Waters;


Ši rinktinė yra tikrai pavojinga varžovė, pagrinde savo žaidimą grindžianti greitomis atakomis, tolimais metimais ir gynėjų meistriškumu. Neutraliems fanams turėtų būti liūdna, jog negalėsime šios rinktinės pamatyti pačios geriausios formos.


Abibendrinant, Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė turi išlaikyti maksimaliausias pastangas ir koncentraciją jei nori įveikti viršuje į vardytas ir trumpai aprašytas komandas. Daugumos iš komandų, kurios stos mūsų krepšininkams kelią neturi aiškiai išreikštų centrų, taigi per ten reiks ir bausti. Jeigu Domantas Sabonis ir Donatas Motiejūnas užsibaigs savo metimus iš po krepšio ir laisvi tautiečiai nuo tritaškio pataikys Lietuva beveik garantuoja sau kelialapį į Paryžiaus olimpines žaidynes.