Neekspertai.lt

Euro 2024 atkrintamųjų komandų reitingas (I dalis): nustebinę rumunai ir istoriją kuriantis Sakartvelas

Vainius Skilandis

2024 m. birželio 29 d. 15:13

Prieš Vokietijoje vykstantį Europos futbolo čempionatą sudarinėjau visų jame dalyvausiančių komandų reitingą. Pasibaigus grupių etapui, atėjo laikas sureitinguoti komandas, patekusias į aštuntfinalį.



Praėjusį reitingą galite rasti paspaudę ant šių nuorodų:

https://www.neekspertai.lt/blogs/12

https://www.neekspertai.lt/blogs/13

https://www.neekspertai.lt/blogs/14


*skliausteliuose parašyta vieta prieš čempionatą sudarytame reitinge


16 (23). Sakartvelas


Vieta F grupėje: 3

Varžovas aštuntfinalyje: Ispanija


Kartvelai pateikė vieną didžiausių šio čempionato staigmenų, F grupėje surinkę 4 taškus ir patekę į aštuntfinalį. Čempionato debiutantai pirmose rungtynėse nusileido Turkijos komandai, bet lygiosios su čekais bei įspūdinga peralė 2:0 prieš Portugalijos rinktinę atvėrė duris į atkrintamąsias. Sakartvelo ekipos vartininkas Giorgi Mamardashvili jau dabar yra medžiojamas stipriausių Europos klubų, o netikėtu turnyro atradimu tapo Georgesas Mikautadze, įmušęs tris įvarčius bei šiuo metu esantis rezultatyviausias Europos futbolo čempionato futbolininkas. Vargu, ar Sakartvelo rinktinė aštuntfinalyje galės pasipriešinti ispanams, tačiau jau dabar ši komanda nuveikė daugiau negu daugelis žmonių tikėjosi.


15 (20). Slovėnija


Vieta C grupėje: 3

Varžovas aštuntfinalyje: Portugalija


Slovėnai grupių etape pasižymėjo solidžia gynyba, per trejas rungtynes praleido tik du įvarčius, o pasirodymą grupėje užbaigė lygiosiomis su viena iš favoričių – Anglijos rinktine. Komandos lyderiais išliko vartininkas Janas Oblakas, „RB Leipzig“ jaunasis puolėjas Benjaminas Šeško, o prie jų prisijungė ir čempionato atradimas Žanas Karničnikas, įmušęs įvartį Serbijos rinktinei. Aštuntfinalyje slovėnų laukia labai rimtas iššūkis – Portugalijos rinktinė, todėl pergalė prieš šią komandą būtų didelis netikėtumas.


14 (21). Slovakija


Vieta E grupėje: 3

Varžovas aštuntfinalyje: Anglija


Slovakai čempionatą pradėjo netikėta pergale prieš belgus, tačiau jau antrose rungtynėse nusileido Ukrainos komandai, o grupių etapą baigė lygiosiomis su Rumunija. Du kartus turnyre pasižymėjęs Ivanas Schranzas tapo vienu rezultatyviausių čempionato žaidėjų, o aikštės viduryje puikiai savo darbą atliko Stanislavas Lobotka ir Jurajus Kucka. Šansų pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje Slovakijos komanda neturi daug. Anglijos rinktinė, nors ir nedemonstravo įspūdingos formos per pirmąsias trejas rungtynes, yra ryškūs šios poros favoritai.


13 (24). Rumunija


Vieta E grupėje: 1

Varžovas aštunfinalyje: Nyderlandai


Prieš čempionatą sudarytame reitinge, Rumunijos rinktinę palikau paskutinėje vietoje. Jau pirmose grupės rungtynėse rumunai netikėtai 3:0 sutriuškino ukrainiečius, o toks pasirodymas nustebino daugelį futbolo gerbėjų. Vis dėl to aštuntfinalyje rumunų laukia Nyderlandai, kuri neparodė savo tikro potencialo grupėje, tačiau išlieka pavojinga komanda.


12 (12). Turkija


Vieta F grupėje: 2

Varžovas aštunfinalyje: Austrija


Turkijos komanda reitinge išlaikė tą pačią poziciją reitinge kaip ir prieš čempionatą. Tai rodo, jog turkai atrodė taip, kaip buvo galima tikėtis iš šios rinktinės. F grupėje Hakano Calhanoglu vedami turkai įveikė Sakarvelo ir Čekijos komandas bei patyrė skaudų pralaimėjimą prieš portugalus. Aštuntfinalyje Turkijos ekipa priims austrų iššūkį, todėl nebūtų didelė staigmena, jeigu šią komandą matytume ir ketvirtfinalio etape.


11 (10). Danija


Vieta C grupėje: 2

Varžovas aštunfinalyje: Vokietija


Danijos rinktinė reitinge nukrito per vieną poziciją žemyn. Labai lygioje C grupėje danai kalnų nenuvertė ir su trimis taškais pateko į atkrintamąsias. Aštuntfinalyje jų laukia vokiečiai, tad yra sunku tikėtis danus išvysti kitame etape.


10 (7). Belgija


Vieta E grupėje: 2

Varžovas aštuntfinalyje: Prancūzija


Belgai prarado tris pozicijas šiame reitinge, o tai nulėmė blankus žaidimas E grupėje, kurioje „raudonieji velniai“ buvo laikomi ryškiais favoritais. Komandos nelaimėliu tapo puolėjas Romelu Lukaku, kuris tris kartus jau buvo pasiuntęs kamuolį į varžovų vartus, tačiau visi šie įvarčiai buvo atšaukti. Aštuntfinalis belgams laukia itin sunkus (žais su Prancūzijos rinktine), todėl bus svarbu išnaudoti susikurtas progas bei demonstruoti geriausią žaidimą jau nuo pat atkrintamųjų starto.


9 (6). Nyderlandai


Vieta D grupėje: 3

Varžovas aštuntfinalyje: Rumunija


Nyderlandai, lyginant su reitingu, sudarytu prieš čempionatą, neišlaikė savo pozicijų ir nukrito į devintą vietą. D grupė buvo viena sunkiausių turnyre, tačiau daugelis tikėjosi, jog „oranžiniai“ vis tiek yra pajėgūs užimti bent antrą vietą pogrupyje. Rungtynėse su Prancūzija Nyderlandų rinktinė parodė, jog gali kovoti net ir su stipriausiomis ekipomis, tačiau pralaimėjimas austrams nustūmė olandus į trečią poziciją grupėje. Nepaisant to, aštuntfinalyje Nyderlandai susitiks su rumunais, todėl kovoti dėl aukštesnių pozicijų turnyre yra įmanoma.



Nepamirškite savo nuomone pasidalinti komentaruose