Neekspertai.lt

BOLOGNA VIRTUS Sezono apžvalga

Antanas Kupstas

2024 m. birželio 13 d. 19:33

2023-24 sezoną Bolonijos „Virtus“ pradėjo tikrai gerai, tačiau viso sezono metu prarado formą ir sezoną baigė įkrintamosiose. Taip atsitiko dėl kelių priežasčių:


  • ACHILLE POLONARA
  • NESĖKMINGI PIRKINIAI VIDURIO SEZONO


Šį sezoną Bolonijos „Virtus“ tapo viena geriausių komandų Europoje dėl naujai paskirto vyriausiojo trenerio LUCA BANCHI, tačiau daugelis „Virtus“ žaidėjų sužaidė gerą sezoną, pavyzdžiui: ISAIA CORDINIER, MARCO BELLINELLI, TORNIKE SHENGELIA.



Nuo pat pradžių treneris Luca Banchi sugalvojo būdą, kaip efektyviai panaudoti Marco Bellinelli taip, kaip negalėjo ankstesnis vyriausiasis treneris Sergio Scariolo. Marco Bellinelli šį sezoną naudojamas kaip absoliutus snaiperis, kuriam vyriausiasis treneris suteikė laisvę mesti, ką tik nori. Dėl to Marco Belinelli meta itin sunkius metimus ir dažnai priversdavo varžovus prasižengti gynyboje. Vienas iš pagrindinių šio sezono Bolonijos Virtus privalumų yra tas, kad FREEDOM SHOOTERS, tokie kaip Marco Bellinelli, statistiškai neišsiskiria (dažnai neįmeta sudėtingų metimų), tačiau jie suteikia neįkainojamų puolimo galimybių, nes pritraukia žaidėjus, priverčia žaidėjus juos vytis ir gintis. Kadangi gynyba orientuota į tokio tipo žaidėjus, likusi komanda gauna lengvesnį kelią link krepšio. Tokie metikai, kaip Markusas Howardas („Baskonia“), Kevinas Punteris („Partizan“), Wade'as Baldwinas („Maccabi“) taip pat turėjo didžiulį poveikį savo komandai.



Antra, Isaia Cordinier tapo aukščiausio lygio prancūzų talentu. Jis yra labai greitas žaidėjas, galintis greitai išmesti kamuolį ir gauti lengvų taškų. Tai leido „Virtus“ dominuoti visose aikštės dalyse. Cordinier atletiški sugebėjimai ne kartą nudžiugino Bolonijos gerbėjus, o tai yra dar viena priežastis, kodėl Bolonijos „Virtus“ komanda turėjo gerą sezoną.


Svarbiausia, kad Tornike Shengelia pasiekė MVP formą, nes šį sezoną vidutiniškai pelnė po 14,8 taško, 5 atkovotus kamuolius ir 17,7 naudingumo balo. Tornike Shengelia šį sezoną daugiausia žaidė baudos aikštelėje, o gynybos pritraukimas savo jėga sukuria puikias galimybes komandos draugams, todėl kamuolio judėjimas yra tikrai efektyvus. Svarbu pažymėti, kad Shengelia buvo svarbus žaidėjas ir gynyboje.


Nors Bolonijos „Virtus“ sezonas prasidėjo tikrai neblogai, viso sezono metu (ypač antroje pusėje) jų padėtis Eurolygoje smuko dėl kelių priežasčių:


Jų vidurio sezono pirkiniai, Ante Zizic ir Rihards Lomazs, neparodė tokio krepšinio lygio, kokio tikėjosi „Virtus“. Buvęs NBA žaidėjas Ante Zizic nepateisino lūkesčių „Virtus“ klube – šį sezoną vidutiniškai rinko 3,4 tšk. 2,9 atk. kam., dėl to „Virtus“ komandai tikrai trūko kokybiško centro, nes vieninteliai jų centrai buvo Eurolygos veteranas Bryantas Dunstonas ir naujokas Devontae Cacokas. Tuo tarpu Rihardas Lomazas buvo pasirašytas, regis, tik šildyti atsarginių suolą. Vyriausiasis treneris Luca Banchi treniravo Lomazą Latvijos rinktinėje ir panašu, kad Banchi tikėjosi panašių skaičių, kai pasirašė sutartį su Bolonijos „Virtus“. Apskritai abu pasirašymai nepasiteisino.



Komandos vadovybė teisingai suprato, kad jiems reikia kito atakuojančio gynėjo, tačiau jų žaidėjo pasirinkimas Rihards Lomazs buvo neteisingas dėl anksčiau paminėtų priežasčių. Asmeniškai manau, kad „Bologna Virtus“ turėjo pasirašyti Cory Higginsą iš laisvųjų agentų rinkos, nes jis Barselonoje pademonstravo didelį potencialą prieš traumą ir turi įrodyti, kad vis dar gali žaisti aukščiausiu lygiu Europoje. Bolonijos „Virtus“ šį sezoną stengėsi atgaivinti žaidėjų karjerą (Shengelia, Bellinelli, Lundberg), todėl bandymas atgaivinti tokį talentingą žaidėją kaip Cory Higginsas galėjo padėti jiems išlaikyti savo poziciją Eurolygoje.


Praėjusią vasarą Bolonijos „Virtus“ įsigijo italų puolėją Achille Polonarą, kuris praėjusį sezoną nesėkmingai žaidė „Efes“ ir „Žalgirio“ klubuose. Achille'as Polonara yra žaidėjas, kuris yra priklausomas nuo pasitikėjimo savimi ir teigiamų emocijų, todėl grįžimas namo į Italiją, komandą, turinčią didelę gerbėjų rubriką, vertė krepšinio ekspertus atkreipti dėmesį į šį žaidėją. Su daugybe italų lūkesčių ir didelių abejonių iš likusios lygos, Polonara po vienerių rungtynių Eurolygoje susirgo kirkšnies vėžiu ir praleido 2 mėnesius. Likusią sezono dalį jis nedemonstravo tokio žaidimo, kaip „Baskonia“ 2020 m., kai vidutiniškai pelnydavo 12,2 tšk. ir 16,5 naudingumo balo.


Galiausiai „Bologna Virtus“ 2023-2024 metų sezonas buvo kupinas pergalių ir pralaimėjimų. Jų tarpsezonio strategija buvo pasirašyti kuo daugiau žaidėjų, kurie praeityje demonstravo potencialą ir bandyti atgaivinti jų karjerą. Jie parodė pasitikėjimą savo vadovybe Luca Banchi ir asistentu Lassi Tuovi, dėl ko vienu metu buvo 2-a geriausia komanda Europoje, tačiau pritrūko finansinių pirkimų sezono viduryje, dėl ko nukrito į 9 vietą turnyrinėje lentelėje.