Neekspertai.lt

Euro 2024 aštuntfinalio apžvalga ir prognozės (I dalis)

Vainius Skilandis

2024 m. birželio 29 d. 11:26

Europos futbolo čempionate pasibaigė grupių etapas. Aštuonios komandos baigė pasirodymą turnyre, šešiolika savo pasirodymą tęs aštuntfinalyje. Atėjo metas apžvelgti pirmojo atkrintamųjų etapo poras bei pateikti prognozes.


Šveicarija – Italija


Šveicarijos rinktinė A grupėje užėmė antrą vietą, į priekį užleisdama tik čempionato šeimininkus vokiečius. Atrodė, jog šveicarai – veteranų komanda, kuri savo piką pasiekė prieš kelerius metus. Tačiau grupių turnyre Granito Xhaka, Manuelio Akanji ir Michelio Aebischerio vedama rinktinė parodė, jog nurašyti jų negalima.


Pirmose rungtynėse italai netikėtai praleido įvartį jau 23-ią sekundę, tačiau sugebėjo atsitiesti ir įveikti albanus. Vis dėl to antros bei trečios rungtynės didelio įspūdžio nepaliko. Italijos rinktinė nesugebėjo pasipriešinti ispanams, o mače su Kroatijos ekipa teko gelbėtis paskutinėmis sekundėmis. Skaudus praradimas italams bus vidurio gynėjas Riccardo Calafiori, aštuntfinalio rungtynės jis praleis dėl kortelių.


Prognozuoti šių dviejų rinktinių pasirodymą atkrintamosiose yra sunku. Europos čempionai bus favoritai prieš rungtynes, tačiau jų žaidimas grupių etape nesužavėjo, o šveicarai yra didelę patirtį sukaupusi rinktinė, kuri gali nustebinti daugelį futbolo gerbėjų, todėl manau, kad būtent ši ekipa keliaus į ketvirtfinalį.


(NE)EKSPERTAI prognozė:

Šveicarija

Vokietija – Danija


Čempionato šeimininkai A grupėje užėmė pirmą vietą. Po įspūdingos pergalės atidarymo mače su Škotija vokiečiai užtikrintai įveikė vengrus, tačiau trečiose rungtynėse privertė sunerimti daugelį šios komandos sirgalių, kai rungtynėse su šveicarais tik per pridėtą laiką sugebėjo išlyginti rezultatą. Tačiau „Die Mannschaft“ parodė geresnį žaidimą nei daugelis kitų favoritų, o tai leidžia tikėtis ir solidaus pasirodymo aštuntfinalyje. Toni Kroosas bei Ilkay’us Gundoganas vis dar yra svarbi komandos dalis, o Niclasas Fullkrugas tapo super keitimu, įmušusiu net du įvarčius grupių etape.


Danijos komanda C grupėje tris kartus sužaidė lygiosiomis, pasižymėjo gera gynyba bei praleido vos du įvarčius. Rungtynėse su Anglija turėjo progų ir išplėšti pergalę, tačiau Christiano Erikseno vedama rinktinė to padaryti nesugebėjo.


Tikiu, jog vokiečiai turėtų užtikrintai peržengti pirmąjį atkrintamųjų etapą bei prasibrauti į ketvirtfinalį. Nors paskutinės Vokietijos komandos grupės rungtynės ir nebuvo įkvepiančios, tai vis dar yra viena stipriausių komandų šiame čempionate. Danai prieš trejus metus nužygiavo iki pusfinalio, tačiau šiemet šį rezultatą pakartoti bus sunku, juolab dauguma tų metų komandos lyderių jau ne pačios geriausios formos karjeroje.


(NE)EKSPERTAI prognozė:

Vokietija


Anglija – Slovakija


Anglijos rinktinės žaidimas neįkvėpė nei komandos gerbėjų, nei futbolo ekspertų. Nors ir pavyko anglams užimti pirmą vietą C grupėje, rinktinės pasirodymo vertinti teigiamai negalime. Vieni čempionato favoritų neparodė savo tikrojo potencialo, pastaruosius keletą metų rinktinės lyderiu buvęs Harry Kane’as buvo blankus, o gynyboje anglai taip pat turėjo problemų. Kieranas Trippieras turėjo žaisti sau nepatogioje, kairėje pusėje, o Trentas Alexanderis-Arnoldas rungtyniavo saugų linijoje. Jaunosios Anglijos rinktinės žvaigždės Bukayo Saka bei Philas Fodenas taip pat dar nepademonstravo solidaus žaidimo bei grupių etapą baigė neįmušę nė vieno įvarčio.


Slovakai čempionatą pradėjo netikėta pergale prieš belgus, tačiau jau antrose rungtynėse nusileido Ukrainos komandai, o grupių etapą baigė lygiosiomis su Rumunija. Grupėje, kurioje visos ekipos surinko po 4 taškus, „Napoli“ komandos saugo Stanislavo Lobotkos vedama Slovakijos rinktinė liko trečioje vietoje. 


Anglai turėtų įveikti Slovakijos komandą, tačiau jų nuvertinti taip pat nereiktų. Slovakai parodė, jog gali kautis net ir su stipriausiomis pasaulio rinktinėmis, bet manau, jog anglai bus motyvuoti įrodyti visiems skeptikams, kad gali žaisti žymiai geriau.


(NE)EKSPERTAI prognozė:

Anglija


Ispanija – Sakartvelas


Ispanai grupių etape tapo vienintele komanda, laimėjusia visas trejas žaistas rungtynes. Užtikrintas žaidimas, puikiai išnaudojamos progos leido užimti pirmą vietą B grupėje, aplenkiant tokias stiprias komandas kaip Italiją ir Kroatiją. Paskutiniame gurpės mače, net ir žaidžiant antra sudėtimi, ispanams pavyko įveikti Albanijos rinktinę. Toks pasirodymas neliko nepastebėtas tarp futbolo mėgėjų, jau dabar daugelis žmonių pradėjo ispanus vadinti pagrindiniais favoritais laimėti titulą.


Paskutinėse grupės rungtynėse didžiulę sensaciją pateikę Sakartvelo futbolininkai aštuntfinalį pasitinka geromis nuotaikomis. Europos čempionate debiutuojanti rinktinė 2:0 sugebėjo įveikti Portugaliją, o prieš tai pasiektos lygiosios rungtynėse su čekais leido komandai užimti trečią vietą grupėje bei netikėtai prasibrauti į kitą etapą. Georgesas Mikautadze kol kas išlieka rezultatyviausiu čempionato futbolininku su trimis įvaričiais, o komandos vartininkas Giorgi Mamardashvili fantastiškai gelbėjo Sakartvelo rinktinę svarbiausiomis akimirkomis.


Didelės intrigos šiame aštuntfinalyje nematau. Kad ir kokį stebuklą grupių etape sukūrė kartvelai, jų šansus vertinčiau atsargiai. Ispanai pademonstravo solidžiausią žaidimą visame turnyre, tad jiems toks aštuntfinalio barjeras neturėtų sukelti didelių problemų.


(NE)EKSPERTAI prognozė:

Ispanija