Neekspertai.lt

EURO 2024 pirmo turo apžvalga: favoritų pergalės bei nenuspėjama E grupė

Vainius Skilandis

2024 m. birželio 19 d. 12:19

Europos futbolo čempionate kiekviena rinktinė sužaidė jau po vienerias rungtynes, todėl atėjo metas apžvelgti komandų pasirodymus bei situaciją kiekvienoje grupėje.


A grupė


Atidarymo rungtynėse Vokietija pademonstravo tai, už ką yra laikomi vieni favoritų šiame čempionate. „Die Mannschaft“ nugalėjo Škotijos rinktinę rezultatu 5:1, taip pasiekdami didžiausią savo pergalę per Europos čempionatų istoriją. Nuo pat pradžių dominavę vokiečiai jau 10-ą minutę įsiveržė į priekį, kai pasižymėjo Lėverkuzeno „Bayer“ saugas Florianas Wirtzas. Ilgai antro įvarčio laukti nereikėjo: 19-ą minutę įmušė geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas Jamalas Musiala. Pirmo kėlinio pabaigoje Škotijos rinktinės gynėjas Ryanas Porteousas dar ir gavo raudoną kortelę bei uždirbo baudinį į savo komandos vartus, kurį realizavo Kai’us Havertzas. Antrame kėlinyje pergalę įtvirtino po keitimo pasirodę Niclas Fullkrugas ir Emre Canas. Vienintelį kartą Manuelis Neueris įvartį praleido, kai 87-ą minutę į savo vartus įsimušė Antonio Rudigeris. Fantastišką mačą sužaidė veteranas Toni Kroosas, kuris per rungtynes atliko 102 perdavimus, iš kurių 101 pasiekė tikslą. 99 proc. perdavimų tisklumas – didžiausias per senojo žemyno turnyro istoriją. Labai prastas rungtynes sužaidę škotai reabilituotis galės trečiadienį mače su Šveicarija, tačiau po tokio sutriuškinimo atsigauti bus sunku.


Kitose A grupės rungtynėse šveicarai po atkaklios kovos įveikė vengrus. Daugeliui netikėtai į starto sudėtį patekęs Kwadwo Duah savo komandą į priekį išvedė 12-ą minutę, o Michelas Aebischeris pirmo kėlinio pabaigoje tolimu smūgiu padvigubino rezultatą. Apskritai „Bologna FC“ saugas sužaidė geras rungtynes, ne tik įmušė įvartį, bet ir atliko rezultatyvų perdavimą. Pirmame kėlinyje visiškai dominavusi Šveicarijos rinktinė po pertraukos atidavė iniciatyvą vengrams, kurie 66-ą minutę sušvelnino rezultatą. Po keitimo Šveicarijos komandoje pasirodęs Breelas Embolo per pridėtą laiką įmušė trečią savo rinktinės įvartį bei įtvirto pergalę pirmajame mače. Vengrijos rinktinė per rungtynes atliko vos 5 smūgius, o šveicarai – net 15. Pagal xG statistiką Marco Rossi auklėtiniai taip pat ryškiai dominavo prieš savo varžovus (Šveicarijos rinktinė sugeneravo 2,33 įvarčio, vengrai – 1,25).


Likusios A grupės rungtynės:

Birželio 19 d. 19:00 Vokietija – Vengrija

Birželio 19 d. 22:00 Škotija – Šveicarija

Birželio 23 d. 22:00 Šveicarija – Vokietija

Birželio 23 d. 22:00 Škotija – Vengrija


B grupė


Didelį susidomėjimą sukėlusios rungtynės tarp Ispanijos ir Kroatijos pasibaigė sutriuškinimu. Berlyno olimpiniame stadione ispanai 3:0 užtikrintai įveikė Kroatijos komandą. Nors prieš rungtynes daug kas tikėjosi intriguojančios dviejų lygiaverčių varžovų dvikovos, 29-ą ir 32-ą minutėmis Alvaro Morata ir Fabianas Ruizas pasiuntė kamuolį į kroatų vartus. Ruizas rungtynių metu atliko dar ir rezultatyvų perdavimą ir tapo viena pagrindinių priežasčių, kodėl ispanai taip dominavo šeštadienio vakarą. Prieš pasibaigiant pirmajam kėliniui, pasižymėjo ir Madrido „Real“ gynėjas Dani Carvajalis, taip nepalikdamas kroatams didelių šansų grįžti į rungtynes. Ne vieną progą iššvaisčiusi Kroatijos rinktinė (pagal xG statistiką netgi pirmavo) taip ir nesugebėjo sušvelninti rezultato. Baudos aikštelėje prasižengęs Rodri suteikė kroatams šansą mušti 11 metrų baudinį, tačiau Bruno Petkovičius jo nerealizavo. Tai buvo pirmos rungtynės po 16-os metų, kai Ispanijos rinktinė mažiau laiko kontroliavo kamuolį negu jų varžovai (Ispanija – 47%, Kroatija – 53%). Taip pat šiame mače Lamine’as Yamalis tapo jauniausiu futbolininku Europos čempionatų istorijoje (16 metų ir 338 dienos).


Antrose B grupės rungtynėse Italijos rinktinė pasiekė pergalę prieš Albaniją rezultatu 2:1. Rungtynės prasidėjo „šaltu dušu“ italams, kai 23-ią sekundę pasižymėjo Nedimas Bajrami. Tai greičiausias įvartis Europos futbolo čempionatų istorijoje. Vis dėl to dabartiniai senojo žemyno čempionai nesutriko ir atsakė dviem gretais įvarčiais. Kamuolį į vartus pasiuntė Milano „Inter“ futbolininkai Alessandro Bastoni ir Nicolo Barella. Likusį laiką italai dar turėjo progų ir padidinti persvarą, tačiau to jiems padaryti nepavyko.


Likusios B grupės rungtynės:

Birželio 19 d. 16:00 Kroatija – Albanija

Birželio 20 d. 22:00 Ispanija – Italija

Birželio 24 d. 22:00 Albanija – Ispanija

Birželio 24 d. 22:00 Kroatija – Italija


C grupė


C grupės rungtynėse tarp Danijos ir Slovėnijos rinktinių buvo užfiksuotos vienintelės lygiosios pirmame Europos futbolo čempionato ture. Danai užtikrinčiau pradėjo mačą, kontroliavo rungtynių tempą bei susikūrė žymiai daugiau progų pasižymėti negu jų varžovai. Danijos rinktinės pastangos puolime atsipirko: 17-ą minutę savo komandą į priekį išvedė geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas Christianas Eriksenas. Antram kėliniui artėjant prie pabaigos, savo šanso sulaukė slovėnai. Po pakelto kampinio Erikas Janža atliko smūgį, jo smūgiuotas kamuolys atsimušė į Danijos rinktinės gynėją ir rikošetu įskriejo į vartus.


Kitose C grupės rungtynėse viena iš šių metų čempionato favoričių Anglija po sunkios kovos įveikė Serbijos rinktinę 1:0. Geriau mačą pradėję anglai 13-ą minutę išsiveržė į priekį, kai po pakelto kampinio galva įvartį pelnė Madrido „Real“ komandos saugas Jude’as Bellinghamas. Iki pertraukos abi komandos daug progų neturėjo, anglai kontroliavo kamuolį, o serbai dar nebuvo atlikę nė vieno smūgio į vartų plotą. Tačiau antrame kėlinyje vaizdas pasikeitė, Serbijos rinktinės futbolininkai įgavo daugiau laisvės ir pradėjo kurti savo atakas. 82-ą minutę pavojingą smūgį atliko Dušanas Vlahovičius, tačiau puikiai sužaidė anglų vartininkas Jordanas Pickfordas ir atrėmė šį varžovo bandymą. Rungtynės nesusiklostė vienam iš Anglijos rinktinės lyderių Harry Kane’ui. Puolėjas nebuvo pastebimas ir vos vieną kartą smūgiavo į varžovų vartus. Visgi kitų komandos draugų indėlio pakako, jog „trys liūtai“ iškovotų labai svarbius tris taškus.


Likusios C grupės rungtynės:

Birželio 20 d. 16:00 Slovėnija – Serbija

Birželio 20 d. 19:00 Danija – Anglija

Birželio 25 d. 22:00 Danija – Serbija

Birželio 25 d. 22:00 Anglija – Slovėnija


D grupė


Pirmose D grupės rungtynėse įspūdingai palaikomi Nyderlandai 2:1 palaužė Lenkijos futbolininkus. Nyderlandai rungtynes pradėjo geriau, tačiau pirmąjį įvartį pelnė lenkai. Po pakelto kampinio savo komandą į priekį smūgiu galva išvedė Adamas Buksa. Tačiau pranašumo lenkai ilgai neišlaikė: 29-ą minutę rezultatą išlygino Cody Gakpo. Antrame kėlinyje žaidimas buvo apyligis, abi komandos turėjo progų, o po keitimo pasirodęs Woutas Weghorstas 83-ią minutę įveikė Lenkijos rinktinės ir Turino „Juventus“ vartų sargą Wojciechą Szczesny. Reikia paminėti, jog lenkai šiose rungtynėse neturėjo komandos lyderio Roberto Lewandowskio, kuris patyrė traumą draugiškose rungtynėse prieš čempionatą.


Pirmadienio vakaro puošmena tapo rungtynės tarp Prancūzijos ir Austrijos rinktinių, kurios pasibaigė prancūzų pergale 1:0. Nors „Les Bleus“ turėjo daugiau progų (pagal xG 2,03 prieš 0,77), jiems patiems pasižymėti nepavyko. Vienintelį rungtynių įvartį 38-ą minutę į savus vartus įsimušė austrų gynėjas Maximilianas Woberis. Kylianas Mbappé taip ir lieka neįmušęs nė vieno įvarčio Europos čempionatų istorijoje, o rungtynių pabaigoje po susidūrimo su varžovu susilaužė nosį ir nėra aišku, ar puolėjas galės padėti komandai kitose Europos čempionato rungtynėse. Geriausiu mačo žaidėju išrinktas N’Golo Kante, parodęs, jog žaisdamas Saudo Arabijoje neprarado savo gynybinių sugebėjimų ir vis dar yra vienas geriausių atraminių saugų pasaulyje.


Likusios D grupės rungtynės:

Birželio 21 d. 19:00 Lenkija – Austrija

Birželio 21 d. 22:00 Nyderlandai – Prancūzija

Birželio 25 d. 19:00 Prancūzija – Lenkija

Birželio 25 d. 19:00 Nyderlandai – Austrija


E grupė


Pirmieji siurprizai šiame čempionate užfiksuoti E grupėje. Pirmose rungtynėse Rumunijos rinktinė 3:0 nepaliko jokių šansų ukrainiečiams. Prieš turnyrą kaip viena silpniausių komandų daugelio įvardinta komanda jau 29-ą minutę išsiveržė į priekį, kai po Andrijaus Lunino klaidos tolimu smūgiu pasižymėjo rumunų kapitonas Nicolae Stanciu. Nors Ukrainos rinktinė žymiai ilgiau kontroliavo kamuolį (71% prieš 29%), didelių progų nesusikūrė, o rumunai antro kėlinio pradžioje dviem įvarčiais įtvirtino savo pergalę.


Kitą staigmeną šiame turnyre pateikė Slovakijos rinktinė, 1:0 įveikdama vienus favoritų belgus. Belgai aktyviau pradėjo mačą, Romelu Lukaku turėjo progų pasižymėti jau rungtynių pradžioje, tačiau pirmas įvartis krito į „Raudonųjų velnių“ vartus. 7-ą minutę savo komandą į priekį išvedė Prahos „Slavia“ futbolininkas Ivanas Schranzas. Antrame kėlinyje Belgijos rinktinė kūrėsi progas, tačiau jų neišnaudojo. Romelu Lukaku dukart buvo pasiuntęs kamuolį į varžovų vartus, tačiau įvarčiai nebuvo įskaityti. Pirmasis atšauktas dėl nuošalės, antrasis – dėl žaidimo ranka. Vieną didžiausių staigmenų Europos čempionatų istorijoje pateikusi Slovakijos rinktinė pasiekė itin svarbią pergalę kovoje dėl vietos atkrintamosiose, o belgai nuo fiasko bandys išsigelbėti rungtynėse su Rumunija bei Ukraina.


Likusios E grupės rungtynės:

Birželio 21 d. 16:00 Slovakija – Ukraina

Birželio 22 d. 22:00 Belgija – Rumunija

Birželio 26 d. 19:00 Slovakija – Rumunija

Birželio 26 d. 19:00 Ukraina – Belgija


F grupė


Sakartvelo debiutas Europos futbolo čempionate pažymėtas pralaimėjimu Turkijos rinktinei 3:1. Iš karto aikštėje dominuoti pradėję turkai 25-ą minutę įsiveržė į priekį, o po kelių akimirkų dar kartą pasiuntė kamuolį įvartus, tačiau po VAR peržiūros buvo užfiksuota nuošalė. Atrodė, jog kartvelai subyrėjo ir paleido rungtynes. Vis dėl to jau po septynių minučių smūgiu į artimąjį vartų kampą rezultatą išlygino Georgesas Mikautadze. Po pertraukos turkai perėmė rungtynių kontrolę, spaudė savo varžovus, o tai davė vaisių. Kol kas gražiausią šio turnyro įvartį įmušė devyniolikmetis Madrido „Real“ ir Turkijos rinktinės futbolininkas Arda Guleras. Jau pačioje rungtynių pabaigoje, Sakartvelo komandos vartininkui palikus vartus, turkai pridėjo ir trečią įvartį.


Antradienio vakarą pirmąsias savo rungtynes 2024 metų Europos futbolo čempionate sužaidė Portugalijos ir Čekijos rinktinės. Portugalai net 73% laiko kontroliavo kamuolį, o Čekijos futbolinikai kantriai gynėsi ir laukė savo šanso. Niekaip pramušti geros varžovų gynybos negalėję portugalai praleido pirmieji, kai 62-ą minutę pasižymėjo Lukašas Provodas. Jau po septynių minučių Čekijos rinktinės vartininkas nesėkmingai atmušė Nuno Mendeso smūgiuotą kamuolį, kuris atsitrenkė į Robiną Hranačą ir įskriejo į vartus. Rungtynių pabaigoje Diego Jota dar kartą pasiuntė kamuolį į čekų vartus, tačiau įvartis nebuvo įskaitytas dėl nuošalėje atsidūrusio Cristiano Ronaldo. Komandos gelbėtoju tapo jaunasis „Porto“ komandos futbolininkas Francisco Conceicao, pasižymėjęs per teisėjo pridėtą laiką. Rungtynėse užfiksuoti ir du rekordiniai pasiekimai: Cristiano Ronaldo tapo pirmuoju futbolininku, pasirodžiusiu aikštelėje net šešiuose Europos futbolo čempionatuose, o gynėjas Pepe tapo vyriausiu žaidėju Europos čempionatų istorijoje (41-eri metai).


Likusios F grupės rungtynės:

Birželio 22 d. 16:00 Sakartvelas – Čekija

Birželio 22 d. 19:00 Turkija – Portugalija

Birželio 26 d. 22:00 Sakartvelas – Portugalija 

Birželio 26 d. 22:00 Čekija – Turkija