Neekspertai.lt

Kaip „Celtics“ tapo NBA čempionais

Justinas Montvila

2024 m. birželio 18 d. 19:25

Šiąnakt pasibaigė 2023-24 metų NBA finalai - čempione jau 18 kartą tapo Bostono ,,Celtics” franšizė. Po 4 metų pertraukos ,,Keltai” vėl atgavo statusą, kaip visų laikų tituliuočiausia ekipa NBA istorijoje (,,Lakers” su 17 žiedų lieka 2-oje vietoje). Finalų MVP tapo Jaylenas Brownas.

https://www.lemonde.fr/en/sports/article/2024/06/18/nba-champions-once-again-the-boston-celtics-celebrate-number-18_6675041_9.html


Kaip „Celtics“ lipdė komandą


Viskas prasidėjo dar 2021 metais, kai Bostonas krito pirmajame atkrintamųjų etape prieš Bruklino ,,Nets” krepšininkus. Po nuviliančio sezono buvo svarstoma atsisveikinti su kuriuo nors iš lyderių: Tatumu arba Brownu. Visgi vyr. treneris Bradas Stevensas buvo paaukštintas pareigose - tapo „Celtics“ organizacijos generaliniu direktoriumi ir nusprendė pasilikti abu puolėjus.

https://www.nba.com/news/brad-stevens-nba-executive-of-year-2024


Jau pirmuoju savo tarpsezoniu Stevensas puikiai sukomplektavo komandą pasikviesdamas gynybos specialistą trenerį Ime Udoka. Sezono metu buvo atlikti, ko gero, labiausiai neįvertinti (tai galima matyti ypač šiais metais) mainai dėl Derricko White’o, kuris buvo itin svarbi figūra šių metų čempioniškame Bostono sezone. Komanda po truputį buvo lipdoma ir jau 2022 metais, dar tik pirmąjį sezoną su naujuoju treneriu, „Keltai“ (ne)tikėtai pasiekė NBA finalus, kuriuos pralaimėjo Golden State „Warriors“ krepšininkams. Po pastarojo sezono, rugsėjį vyr. treneris buvo atleistas dėl priekabiavimo skandalo - naujuoju treneriu tapo Joe Mazzulla.

https://www.wboy.com/goldandbluenation/former-wvu-basketball-player-joe-mazzulla-secures-100th-coaching-win-in-rapid-fashion/


Pasiekus NBA finalus metais anksčiau, ambicijos artėjančiam sezonui buvo ne mažesnės, todėl 2022-23 metų sezonas buvo laikomas nepateisinusiu lūkesčių, „Celtics“ kritus Rytų konferencijos finale prieš Majamio „Heat“. Netikėtai seriją pradėję rezultatu 0-3 Bostono krepšininkai laimėdami kitas trejas rungtynes ir išplėšdami lemiamą, 7-ąjį susitikimą namuose, TD Garden arenoje, turėjo neeilinę progą perrašyti istoriją, tačiau to padaryti nepavyko. Skaudus pralaimėjimas nusivylimą sustiprino tik dar labiau. 


2023 metų tarpsezonis


Galiausiai atėjo 2023 metų tarpsezonis, turėjęs itin daug įtakos šių metų sėkmei. Praėjus tik kiek daugiau nei 10 dienų po NBA sezono pabaigos, „Celtics“ vadovybė kibo į darbus komplektuojant artėjančio sezono sudėtį. Pirmiausia, teko atsisveikinti su ištikimu „Celtics“ gynėju Marcusu Smartu, jį išmainant dėl Kristapo Porzingio. Ir nors buvo kalbama, jog mainai dėl latvio gali atsipirkti, akis itin badė susilpnėsianti gynyba. Šansas pastiprinti savo sudėtį dar labiau pasirodė liepos 1-ąją, atsidarant laisvųjų agentų rinkai, kai krepšinio padanges sudrebino žinia, jog lygos superžvaigždė Damianas Lillardas prašo mainų ir nori būti iškeistas į kitą komandą. Ne pirmus metus toliau antro etapo NBA atkrintamosiose neperžengiančiai „Bucks“ organizacijai reikalingi pokyčiai. Neeilinė proga tai padaryti - savo komandoje išvystant vieną geriausių visų laikų taškų rinkėjų. Visgi tai reikštų, jog tektų iškeisti tiek lygos mastu vieną geriausiai besiginančių žaidėjų, tiek savo komandos gynybos ramstį - Jrue Holiday. Besitęsiant deryboms dėl Damiano Lillardo, klausimų taip pat ėmė kelti ir naujas Jayleno Browno kontraktas, kuris tapo didžiausiu NBA istorijoje, siekiančiu 304 mln. JAV dolerių per 5 metus. Kritikai ir ne tik kilstelėjo antakius išvydę tokį kontraktą, pateikiamą žaidėjui, kuris tuo metu tikrai nebuvo laikomas superžvaigžde. Nepaisant to, visą vasarą trukusios derybos galiausiai baigėsi: įvykus trijų komandų mainams Lillardas buvo išsiųstas į Milvokį, Holiday - į Bostoną, o „Blazers“ iš naujo komandos komplektaciją. Nors buvo manyta, jog mainus laimėjo ir favoritais tapo „Bucks“, sezonas jiems nesusiklostė taip, kaip dauguma tikėjosi, mažų mažiausiai - lūkesčiai tikrai nebuvo pateisinti.

https://www.nba.com/celtics/news/100123-press-release-celtics-acquire-jrue-holiday


Tikrieji šių mainų laimėtojai yra „Celtics“, kuriems vieninteliai nuostoliai buvo atiduoti Malcolmą Brogdoną ir Robertą Williamsą III, du solidžius rolinius žaidėjus. Tačiau akivaizdu, kad juos puikiai pakeitė kiti atsarginiai „Keltų“ krepšininkai. Po tokio sėkmingo tarpsezonio, sustiprinus tiek gynybą, tiek puolimą, ir neatidavus jokių savo lyderių, Bostonas dominavo reguliariajame sezone iškovodamas 64 pergales. Atkrintamosiose nei viena komanda taip ir nesugebėjo mesti iššūkio „Celtics“ - visose serijose „Celtics“ laimėjo rezultatu arba 4-1, arba 4-0. Aišku, kritikai ir Bostono komandos nekenčiantys sirgaliai (angl. haters) tai teisina sakydami, jog kelias iki NBA finalų, palyginus su vakarais, buvo itin lengvas, nes visų priešininkų komandose kas nors vis būdavo traumuotas: serijoje su „Heat“ Butleris žaidė tik vieneriose rungtynėse, „Cavaliers“ komandoje susižeidė lyderis Donovanas Mitchellas ir Evanas Mobley, „Pacers“ ,praėjus pusei serijos, prarado Tyrese’ą Haliburtoną, na, galiausiai finaluose visu pajėgumu neva negalėjo žaisti Luka Dončićius. 


Dominavę „Keltai“ ir prastai atrodę „Mavericks“


Nepaisant palankiai susiklosčiusių aplinkybių, negalima nuneigti NBA čempionų meistriškumo ir atsidavimo. Kovingumą rodė kiekvienas „Celtics“ ekipos krepšininkas, net ir 38-erių veteranas Alas Horfordas, kuris būdamas gerokai vyresnis už savo priešininkus juos įveikdavo patirtimi bei dideliu noru. Atrodė, kad visi dantimis ir nagais kabinasi, kad tik laimėtų. Derrickas White’as tiesiogine prasme „kabinosi dančiu“ kovodamas dėl kamuolio penktosiose NBA finalų rungtynėse.

https://x.com/SportsCenter/status/1802890381463343160


Žinoma, negalima neapdainuoti finalų MVP - Jayleno Browno, kuris atrodė itin susikaupęs šioje serijoje. Pridėdamas nemažą indėlį puolime, jis taip pat dirbo gynyboje stabdydamas savo tiesioginį priešininką - Luką Dončićių. Apskritai Brownas žaidė itin kantriai ir protingai praktiškai neforsuodamas žaidimo. To negalima pasakyti apie Jaysoną Taytumą, kuris, išskyrus paskutines serijos rungtynes, žaidė ne itin efektyviai. Neretai buvo sunku pateisinti jo priimamus sprendimus, kurie tikrai - ne patys logiškiausi: sunkūs metimai padėtyse, toli gražu nereikalaujančiose tokio desperatiško žaidimo. Tikriausiai žymiai šaltakraujiškesnis pasirodymas ir buvo kertinis faktorius, kodėl Brownas tapo finalų MVP. Priešininkų ekipoje į akis krito prastas Kyrie Irvingo žaidimas. Atrodo, Bostono fanai įlindo Irvingui į galvą, bet, ko gero, daugiau įtakos turėjo gera tiek asmeninė, tiek komandinė „Celtics“ gynyba - „Mavericks“ gynėjo taškų vidurkis siekia vos 20 per rungtynes, o pataikymas iš žaidimo kiek daugiau nei 40%. Kitas Teksaso komandos vedlys Luka Dončićius akivaizdžiai taupydavosi gynyboje ir dažnai nesugaudydavo prižiūrimų varžovų atiduodamas lengvus taškus priešininkams. Vis dėlto būtent kūrybos sąstingis buvo didžiausia problema Dalaso komandoje. Be Irvingo ir Dončićiaus niekas daugiau nesugebėdavo susikurti progų, komandų rezultatyvių perdavimų vidurkiai skiriasi per 7 vienetus („Celtics“ atlikdavo vid. po 24,2, „Mavericks“ - po 16,8), o tai daug ką pasako: „Celtics“ komandoje kamuolys judėdavo daug laisviau. Kita priežastis - Dalaso krepšininkai paprasčiausiai negalėdavo įmesti iš gerų padėčių, net būdami visiškai laisvi. 


Išvados


Pasibaigus šiam sezonui, greitai turėtų atsidaryti laisvųjų agentų rinka ir artimiausiu metu „Celtics“ savo lyderiui Jaysonui Tatumui turėtų pateikti didžiausią kontraktą NBA istorijoje. Kaip skelbia ESPN analitikas Adrianas Wojnarowski, atlyginimas turėtų siekti apie 312 mln. JAV dolerių per 5 metus. Pasirodžius pirmosioms jau kito sezono prognozėms didžiausi šansai skiriami „Celtics“ apginti savo titulą. Akivaizdu, jog komanda stengsis išlaikyti kiek įmanoma daugiau dabartinių žaidėjų, o galbūt ir dar labiau sustiprinti sudėtį. Savo ruožtu „Mavericks“ tai bus gera patirtis artėjančiais sezonais. Reikia tikėtis, kad kaip Bostonui, taip ir Dalasui, pirmas kartas NBA finaluose po tiek metų pertraukos bus naudingas pasidaryti išvadoms, kaupiant patirtį ateičiai. Vienaip ar kitaip, šis sezonas Teksaso ekipai buvo sėkmingas. Dabar metas išsilaižyti žaizdas, taip pat kai kurie žaidėjai prisijungs prie savo rinktinių.