Neekspertai.lt

F1 Ispanijos GP apžvalga: pagrindiniai komandų atnaujinimai ir čempionato prognozės

Antanas Kupstas

2024 m. birželio 29 d. 11:11


Šį savaitgalį F1 lenktynės Ispanijoje gali būti kertinės sprendžiant vairuotojų čempionato nugalėtoją. Šiuo metu Verstappenas turi 194 taškus, o artimiausia, antroji vieta – tik 138 taškus. Jei Verstappenas laimėtų šias lenktynes, likusiems vairuotojams būtų labai sunku varžytis dėl titulo. Tuo tarpu konstruktorių čempionate Red Bull lenkia Ferrari tik 49 taškais. Dauguma komandų šį savaitgalį atsiveža reikšmingus atnaujinimus savo formulėms, tikėdamiesi užpildyti atotrūkį.




WILLIAMS F1:



Vairuotojai: Alex ALBON, Logan SARGEANT

Komandos vadovas: James Vowles


Williams po savaitgalių Monako bei Kanados trasose atrodo labai greiti: Monake Alex Albon pelnė 2 taškus, o Kanadoje, nors ir buvo viena iš greičiausių formulių (lenktyniavo panašiu greičiu kaip Ferrari), nepelnė taškų dėl ankstyvo Logan Sargeant pasitraukimo bei Carlos Sainz įmušimo savo Ferrari į Alex Albon Williams, kas privertė abi mašinas pasitraukti iš lenktynių. Abu Williams formulių pasitraukimai iš lenktynių bei mašinoms padaryta žala reiškia, jog Williams labai nukentėjo finansiškai, o tai gali sutrukdyti tolimesniems mašinos naujinimams. Vis dėlto, į Ispaniją komanda atsiveža aerodinamiškumo atnaujinimų, kurių efektas formulės greičiui dar neaiškus.


AMG PETRONAS MERCEDES BENZ:



Vairuotojai: Lewis HAMILTON, George RUSSEL

Komandos vadovas: Toto Wolff.


Mercedes Kanadoje turėjo vieną geriausių šiame sezone lenktynių, George Russel pradėjo lenktynės iš pirmos vietos bei didžiąją dalį lenktynių rungtyniavo su Max Verstappenu ir Lando Norrisu. Mercedes liko labai patenktinti savo bolido tobulėjimu ir panašu, jog atrado savo mašinoje ir greitį, ir perspektyvą (Formulę dar gali daug labiau tobulinti, kadangi jos funkcijos yra aiškios Mercedeso inžinieriams ir atitinka jų mašinos aerodinaminį supratimą).


SCUDERIA FERRARI:


Vairuotojai: Charles LECLERC, Carlos Sainz

Komandos vadovas: Frédéric Vasseur


Ferrari šiais metais laikomi kaip ta komanda, galinti įveikti Red Bullius. Sezono pradžioje Ferrari rodė didžiulį potencialą, kadangi jų formulė buvo paprasta, nepasižyminti jokiais aerodinamiškais požymiais, tačiau vis tiek greita. Tifosi vis dar tikisi, kad suteikus Ferrari šiek tiek daugiau aerodinamiškų funkcijų bei dalelių, jie galės įveikti Red Bullius bei laimėti abu čempionatus. Būtent tokius atnaujinimus Ferrari ir atsiveža į Ispaniją. Formulės pogrindis („Underfloor“) gaus didžiulių atnaujinimų, kas, anot komandos vadovo Fred Vasseur, gali suteikti Ferrariui apie 2 dešimtąsias tempo.


RED BULL:


Vairuotojai: Max VERSTAPPEN, Sergio PEREZ

Komandos vadovas: Christian Horner


Red Bull šį sezoną pradėjo panašiai kaip ir praėjusį – absoliučia dominacija. Tačiau sezonui įsibėgėjus, Red Bull jau yra pralaimėję net 3 kartus ir gali pralaimėti dar daugiau. Komanda kenčia nuo vidinių konfliktų ir skandalų, įskaitant Christian Horner elgesį darbovietėje. Max Verstappen tėvas Jos Verstappen ragina Maxą palikti komandą, o Adrian Newey, vyriausias inžinierius, gali pereiti į Ferrari kitam sezonui. Dėl šių problemų Red Bull komanda susiduria su iššūkiais tiek techniniais, tiek psichologiniais.




Galiausiai, Ispanijos GP gali išsklaidyti labai daug klausimų bei gali būti kertinės lenktynės vairuotojų čempionate. Ar Williams greitis yra ilgalaikis? Ar Mercedes gali vėl pretenduoti pergalei? Ar Ferrari atnaujinimai padės lygiuotis su Red Bull? Ar Red Bull parodys aukščiausią klasę ir nutildys visų viltis įdomesniam sezonui? Sekite lenktynes šį savaitgalį!